2017. január 26., csütörtök

Kilencvenöt éve város

A Nógárd Megyei Hírlap összeállítást közöl Salgótarján város jubileuma alkalmából.

*

Kilencvenöt éve város

Megyénk székhelye idén ünnepeli várossá nyilvánításának kilencvenötödik évfordulóját. E jeles alkalom, valamint a magyar kultúra napja kapcsán január 27-én, pénteken egész napos ünnepi programsorozat lesz a városban, előadásokkal, koszorúzásokkal, folyóirat-bemutatóval, díszünnepséggel, több helyszínen is.

Salgótarján A település 1922-ben, 95 évvel ezelőtt kapta meg a városi rangot, első polgármestere dr. Förster Kálmán volt. A megye székhelye 1950-ben lett, ez újabb fejlődéshullámot indított meg a város életében.
Január 27-én, pénteken az évfordulóra emlékező programsorozat 13.30 órától a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület ünnepi ülésével kezdődik, Madách Imre születésének 194. évfordulója alkalmából. Ezen megemlékeznek dr. Balogh Endrénéről és Herold Lászlóról is. Ezt követően Lőrincz Gézáné, tanár, nyugalmazott igazgató-helyettes „Ember küzdj…” címmel tart könyvbemutatót, illetve vetítettképes előadást. Ezután dr. Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő bemutatja a Palócföld című folyóiratot a Madách Imre Gimnáziumban.
A városi ünnepség 15.00 órától kezdődik, koszorúzással a Kohász Művelődési Központ falán elhelyezett emléktáblánál. Itt Huszár Máté alpolgármester mond emlékező beszédet.
Ezután a résztvevők átvonulnak a Dr. Förster Kálmán Emlékparkba, ahol 16.00 órakor elhelyezik a tisztelet virágait a város első polgármesterének szobránál. Az eseményen a Bányász-Kohász Fúvószenekar, valamint a Zenthe Ferenc Színház tagjai is közreműködnek.
A következő koszorúzás 16.15 órától a Bolyai János Gimnázium előtt álló Madách szobornál lesz, itt Básti Istvánné tanár, nyugalmazott igazgató mond emlékező beszédet.
A díszünnepség – ami csak meghívóval látogatható – 17.00 órától veszi kezdetét a József Attila Művelődési Központ színháztermében. Ünnepi köszöntőt és évértékelő beszédet mond Fekete Zsolt polgármester, majd átadják a város kitüntető címeit, illetve díjait. A rendezvényen a Kodály Zoltán Gyermekkar Kamarakórusa és a Havanna Táncstúdió Egyesület működik közre. A díszünnepség Radics Gigi-koncerttel zárul.

(Nógrád Megyei Hírlap, 2017 január 26.)

 Dr. Förster Kálmán, az első polgármester szobra a városközpontban (Fotó: Hüvösi Csaba)

Salgótarján 1922 körül

 Jelenlegi megyeszékhelyünk egykori főtere (Forrás: Fortepan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése