2017. január 17., kedd

Nem tud fizetni az Alexandra

A 24 Óra című Komárom-Esztergom megyei napilap összeállítást tesz közzé az Alexandra könyvhálózat bedőléséről.

*

Hárommilliárdos tartozás halmozódott fel a bolthálózatnál
Nem tud fizetni az Alexandra

Pécs Lapinformációk szerint a csőd szélén áll az Alexandra könyvhálózat, a múlt héten Matyi Dezső ügyvezető levélben kereste meg több könyvkiadó vezetőit, s tájékoztatta őket arról, hogy a bolthálózatot üzemeltető cég, a Könyvbazár Kft. nem tud fizetni. Mint közölte, egy másik cég, a Rainbow Kft. 3,8 milliárd forinttal tartozik, ez az oka annak, hogy nem tud teljesíteni.
Az eset érdekessége, hogy a Rainbow Üzletlánc Kft. is Matyi Dezső érdekeltségébe tartozik, több családtagja is tulajdonos benne ma is. Múlt év szeptemberben viszont megjelent egy harmadik kft. is tulajdonosként és a több milliárdos adósságot maga előtt görgető Rainbow irányítását is megkapta ez a vállalkozás. Ezek után Matyi Dezső széttárta a kezét és azt ajánlotta üzleti partnereinek, hogy ne tőle, hanem direktben, közvetlenül a Rainbow Kft-től kérjék a követelésüket. Lényegében ez azt jelenti, hogy az ügyfelek futhatnak a pénzük után. A legfrissebb cégadatok szerint ennek a vállalkozásnak mindössze 3 millió forintos az alaptőkéje.
A Hvg.hu úgy értesült, hogy a piac legnagyobb szereplőinek számító könyvkereskedők – mint például a Libri, a Líra és a Kossuth – úgy döntöttek, hogy visszahívják a könyveiket az Alexandrából. Ez nagyjából háromezer címet jelent, s ha ez valóban megtörténne, azt nagy valószínűséggel nem élné túl Matyi Dezső cége.

(24 Óra, 2017. január 17.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése