2017. január 2., hétfő

Terelőpályára kerülhetnek

Az Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap című napilap összeállítást közöl a magyarországi közmunkaprogramban dolgozók fizetésének és minimálbér emelésének összefüggéseiről.

*

Terelőpályára kerülhetnek
Az idén a közmunkások a minimálbér 63 százalékát kapják

Minden eddiginél nagyobbra nő a közmunkában foglalkoztatottak bérének lemaradása a minimálbérhez képest. Kiderült, a kormány alig valamivel a várható infláció felett, vagyis mindöszsze három és öt százalékkal emeli a közmunkások és a szakképzett közmunkások bérét. Az idén olyan ösztönző szabály léphet életbe, hogy – ha van képzettségük – inkább megérje dolgozniuk a versenyszférában.

BUDAPEST Az utóbbi öt év legnagyobb vesztesei a bérek területén egyértelműen a közmunkások. 2011 szeptemberében például 47 025 forint volt egy közmunkás nettó bére, ami fél évtized alatt nem egészen ötezer forinttal lett magasabb. Utoljára 2015 januárjában emelték a fizetésüket, akkor csaknem 1200 forinttal adtak többet a 2014-es összeghez képest. Egyébként tavaly januárban még úgy tűnt, hogy növekedhet a keresetük, február végére azonban kiderült, hogy nem fog.
A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak bére 2017. január elsejétől 81 530 forint lesz a jelenlegi 79 155 forint helyett, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltésénél a közfoglalkoztatott garantált közfoglalkoztatási bére 106 555 forintra emelkedik a jelenlegi 101 480 forintról.
Mivel a közmunkások bére az idén a minimálbérnél kisebb mértékben emelkedik, minden eddiginél nagyobbra nő a különbség a két fizetés között. A közmunkások nettó bére már eddig is jelentősen elmaradt a 73 815 forintos nettó minimálbértől, a különbség mintegy 22 ezer forint volt. Mivel azonban a minimálbér az idén 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, a különbség már 32 ezer forint körül lesz. Az olló 2018-tól tovább nyílhat, hiszen az országos bérmegállapodás akkor újabb nyolc százalékos minimálbér-növekedést rögzít.
Nyilván vannak olyan közmunkások, akikben nincs meg a szándék arra, hogy állást keressenek, de nagy többségük elsősorban azért dolgozik ebben a helyzetben, mert elmaradott térségekben vagy kistelepüléseken él, ahol egyszerűen nincs más munkalehetőség.
A tavalyi első negyedévben 37 500 embernek sikerült elhelyezkednie, elsősorban a versenyszférában, azok közül, akik korábban csak a közmunkaprogramban találtak maguknak állást – derült ki a Belügyminisztérium adataiból, amelyeket a Magyar Idők kérdéseire válaszolva hoztak nyilvánosságra. Ezeknek a dolgozóknak az elhelyezkedése tartósnak bizonyult, hiszen a munkába állásuk utáni száznyolcvan napban nem kerültek vissza egyik közmunkaprogramba sem. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 2015-ös azonos időszakhoz viszonyítva tavaly emelkedett a közfoglalkoztatást elhagyók száma, arányuk tizenkét százalékról 14,5-re nőtt.
A KSH legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a tavalyi első negyedévben 208 ezren, a második negyedévben 232 ezren, míg július és szeptember között 225 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, ami azt jelenti, hogy az idén több százezren kevesebb fizetést visznek haza, mint 2016-ban.

(Új Néplap, 2017. január 2.)

Egy teljes munkaidőben dolgozó közmunkás bére az idén 81 530 forint lesz, a középfokú végzettséget igénylő munkaköröknél 106 555 forint lehet a kereset

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése