2019. december 1., vasárnap

Negyvenéves csúcson a házasságkötések száma

A Csomádi Hírharang című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Negyvenéves csúcson a házasságkötések száma
Tuzson Bence: Csomádon is minden fiatal házaspár érezheti a családbarát intézkedések pozitív hatásait

A legalább négygyermekes anyáknak januártól nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük – hangsúlyozta a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki szerint a hazai családbarát intézkedéseket, a fiatal házasok gyermekvállalását segítő magyar családpolitikát példaként állíthatjuk más európai államok elé, amelyek demográfiai problémákkal küszködnek. Mint mondta, a magyarságnak több mint ezeréves keresztény hagyományai vannak, amelyekhez csak akkor tudunk igazán hűek lenni, ha a családban, a gyermekeink és a szüleink körében is megélhetjük az összetartozás jelentőségét és lényegét. Erre pedig kiváló alkalom az advent és a karácsonyi ünnepkör, ami számunkra az öröm és a békesség, a család és a gyermekség, az otthon és a szülőföld ünnepe is egyben – fogalmazott a politikus.

– Milyen törekvések jellemzik a leginkább a magyar kormánynak az elmúlt időszakban meghozott döntéseit, intézkedéseit?
– A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családot, az életet, s ezzel együtt segítse és támogassa a gyermekvállalásra készülő fiatal házasokat abban is, hogy szeretetben és biztonságos, stabil körülmények között nevelhessék fel a születendő gyermekeiket. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a gyermek érték! December van, advent időszaka, amikor lélekben már a hétköznapi munkánk mellett is a karácsonyra, a szűk családi körben eltöltendő meghitt pillanatokra, pihentető órákra készülődünk. A karácsony a keresztény világban – vagyis abban a kultúrkörben, amelyhez mi is tartozunk – Jézus Krisztus földi születésének emléknapja, másfelől pedig számunkra, a legjelesebb piros betűs napjaink között az öröm és a békesség, a család és a gyermekség, az otthon és a szülőföld ünnepe. Így, karácsony közeledtével tehát különös örömmel tölt el, hogy kimondhatom: mi, magyarok, egy olyan országban élhetünk, amelyben egyfelől szabadon lehet megélni a hitünket, másfelől pedig – a folyamatosan erősödő gazdasági mutatóink mellett – a jólét és a stabilitás jellemzi fejlődésünket. Különösen fontos mindennek a személyes megélése azokban az országokban, amelyek harminc évvel ezelőtt szabadultak fel a bolsevik elnyomás alól, hiszen ezekben az államokban szinte nincs is olyan ember, akinek családtagját, valamely rokonát ne üldözték volna a hite miatt a kommunizmus idején. A magyarságnak több mint ezeréves keresztény hagyományai vannak, ezt azonban nem elég megtanulni az iskolákban történelemórán, nem elég az ünnepek alkalmával felelevenítenünk. Akkor tudunk igazán hűek lenni ezekhez a hagyományainkhoz, ha abban a legszűkebb, legbensőségesebb körben is megélhetjük mindennek a jelentőségét és lényegét, amelyhez a legmélyebb kötődések fűznek bennünket: vagyis a családban, a gyermekeink és a szüleink társaságában. Ebben a szellemiségben igyekszünk hát a kormányzati munkánk révén is megerősíteni a magyar családokat.
– Van esély arra, hogy egyetlen ország, mint hazánk, megfordítsa a negatív nemzetközi demográfiai folyamatokat?
– Mi elsősorban az itthoni, hazai folyamatokkal foglalkozunk, a magyar emberek életét és a magyar fiatalok gyermekvállalását szeretnénk megkönnyíteni, munkánk eredményeit pedig szépen illusztrálja – és pozitív értelemben visszaigazolja a törekvéseinket – például az is, hogy rég nem volt már annyi házasságkötés Magyarországon, mint most, hiszen az idén negyvenéves csúcs dőlt meg ezen a téren. További kedvezmény, amely Csomádon is megkönnyítheti minden érintett család életét, hogy a legalább négygyermekes anyáknak januártól nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük. Ezek a mi törekvéseink eredményei, a nemzetközi tendenciák ellenben azt mutatják, hogy Európában egyetlen olyan állam sincs, ahol elegendő gyermek születne, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy a népesedéspolitika ezekben az országokban rossz irányban halad. Magyarország ilyen tekintetben kivétel, és családbarát intézkedéseinket, a fiatal házasok gyermekvállalását segítő családpolitikánkat példaként állíthatjuk más európai államok elé. Egyáltalán nem mellékes tényező az sem, hogy mindezt a keresztény hagyományainkra alapozva igyekszünk megvalósítani, amit az alaptörvény is megfogalmaz, amikor azt mondja, hogy „büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette”. Ezzel együtt pedig Magyarország keresztény kultúrájának védelme az alaptörvény értelmében az állam minden szervének kötelessége.
– Ön milyen összefüggéseket lát a keresztény hagyományaink és a kormányzatnak a családbarát ország megteremtése céljából foganatosított intézkedései között?
– Az összefüggések egyértelműek és szembeötlőek: ahogy a családpolitikai eredményeink összefüggésben állnak az erősödő, és egyre inkább javuló gazdasági mutatóinkkal, amelyekre a családbarát intézkedéseinket alapozni tudjuk, ugyanúgy ez utóbbiak szoros összefüggésben állnak a keresztény hagyományainkkal és szellemiségünkkel, amelynek központjában a család és a gyermek áll. Mindehhez kapcsolódva a kormány tavaszra kidolgozza a gyermekvédelmi stratégiát is, amire azért van szükség, mert a modern társadalomban a legkisebbek számos olyan új veszélynek vannak kitéve, amelyek tíz-húsz éve még egyáltalán nem, vagy nem ilyen mértékben voltak jelen, mint napjainkban. A stratégia a digitális veszélyekkel szembeni védelem mellett kiterjed majd az örökbefogadás hatékonyabbá tételére, valamint a nevelőszülői hálózat további erősítésére is, hogy minden gyermek családban nőhessen fel. Emlékeztetni szeretnék, hogy a tavalyi családvédelmi nemzeti konzultáción is arra kapott megerősítést a kormány, hogy tovább dolgozzon ezen a területen. Mi tehát nem teszünk mást, csak teljesítjük vállalt kötelezettségeinket.

(Csomádi Hírharang, 2019. december)

Tuzson Bence


     

     

     

     

     

      

     

      

      

     

       

      

       

      

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése