Szabó Palócz Attila újabb bejegyzést tesz közzé a
Sörkorcsolya című blogjában Most már csak ki kell színezni... címmel.
*
És persze gyorsan akadt olyan is, aki sebtében összekötötte a számok melletti ikszeket.
Most valóban nem maradt más hátra, egyszerűen csak ki kell
színezni:
Éppen ezért a tízes skálán most a Kozelt helyezem a korábban
üresen hagyott tizenkettes helyre.
Bekötött szemmel talán össze is téveszteném a két sört.
Persze, egy ilyen italfelismerő versenyen azért szívesen részt vennék egyszer,
még ha nem is tudom megbecsülni, hogy milyen sikerrel, milyen eredménnyel
indulhatnék. Én azért bizakodom a legjobbakban.
Négy százalékos alkoholtartalmával igencsak kellemes,
könnyen fogyasztható sör, talán még a Lavnál is könnyebben, hiszen egy százalékkal
elmarad annak megszokott alkoholtartalmától. (Az átlagos hétköznapi Lav ugyanis öt százalékos, de készül időnként belőle erősebb, olykor a hét százalékot is elérő különlegesség…)
A Kozel összetevői: víz, árpamaláta, komló és komlókivonat.
Magyarországon forgalmazza a Dreher Sörgyárak Zrt.
Az árpamaláta és a komló keverékének jól eltalált aránya
adja a könnyed, kellemes ízét, amely miatt egyrészt könnyű fogyasztani is,
másfelől pedig, ami miatt a lager típusú söröket úgy nagy általánosságban szeretjük. A komlóról azt
tartják, hogy tulajdonképpen ez „a sör fűszere”, vagy „a sör lelke”, mert
bizony ettől – a csalánfélék családjába tartozó alapanyagtól – függ, hogy
mennyire lesz kesernyés íze az italnak. S ráadásul a komlólányokban (vagyis a
növény kettős bogas füzérű nőivarú virágaiban…) bújik meg az úgynevezett lupulin.
Ettől az aranysárga portól lesz tartós a sör, másfelől pedig ez befolyásolja a
kesernyés ízét, hiszen meghatározza, hogy mennyire lesz testes a szájban ízlelgetve. Ez utóbbit persze erősen befolyásolja a felhasznált víz minősége és mennyisége is, de csakis a lupulinnal összhangban és szoros együttműködésben. Ezt a gyógyászatban is használják, általában vízgőzzel desztillálják,
és így kapnak egyfajta kábító szagú és kesernyés aromás ízű anyagot, amit
elsősorban húgyhólyagbántalmaknál, priapizmusnál és altatószerként használnak. Értjük, ugye…
A lupulin tehet arról is, hogy a sörnek kellemesen nyugtató,
szedatív hatása van, ami pedig már csak azért is fontos, mert a nagy
sörnemzetek, akárcsak a csehek is, régóta büszkék arra, hogy mennyivel nyugodtabbak és
kiegyensúlyozottabbak a hagyományosan borivóknál. Huhhh… S akkor még a
pálinkásokról nem is beszéltük!
Szóval egy kis lupulinnal a vérünkben teljes nyugalomban
tudunk nekiállni, hogy kiszínezzük ezt a korsót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése