2023. november 14., kedd

Életeket menthet az egészségügyi informatika

A Feljesztésihírek.hu cikkt tesz közzé a távdiagnosztikáról.

*

Életeket menthet az egészségügyi informatika

Már a páciensek otthonában is gyűjthetőek az egészségügyi adatok annak a fejlesztésnek köszönhetően, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ valósított meg konzorciumvezetőként az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert támogatásból. A távdiagnosztika bevezetését a projekt részeként létrehozott Telemedicina nevű központi informatikai rendszer tette lehetővé, amely több más innovatív megoldással együtt növeli a betegbiztonságot.

Az egészségügyben elvégzett informatikai fejlesztések révén a korábbiaknál jelentősen több ellátóhelyre, kórházba és rendelőintézetbe érkezhetnek előre megadott, pontos időpontra a betegek a mai Országos Kórházi Főigazgatóság elődje, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által megvalósított projekt segítségével. Az elnyert támogatásból kialakított rendszer segítségével új adatokkal töltötték fel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, vagyis az EESZT-t, amelyben több évre visszamenőleg elérhetők a korábbi betegadatok, valamint folytatták az iratok standardizálását is. Emellett lehetővé tették a kórházak részére a mentésirányítás információinak elektronikus átadását, ami felgyorsítja és hatékonyabbá teszi a páciensek ellátását.
A beruházásnak része volt az Országos Onkológiai Informatikai Rendszer tökéletesítése és a gyógyszertári webes önellenőrzési rendszer létrehozása, valamint az EESZT-hez illesztették a sugárterhelési nyilvántartást is. Elkészült a Nephrológiai regiszter, és beindult az objektív újszülöttkori hallásszűrés monitorozására alkalmas rendszer is.
A projekt részeként kialakítottak egy olyan koordinációs feladatokat ellátó Telemedicina-kompetencia központot, amelynek feladata a technológiára épülő szolgáltatások bevezetése, beleértve például a távmonitorozást alkalmazó gondozási rendszereket, amelyek a krónikus betegségben szenvedő betegek ellátását segíthetik.
A beruházás elsődleges célja az egészségügyi ágazat hatékonyságának és a lakosság részére nyújtott szolgáltatásainak mennyiségi és minőségi fejlesztése volt, amiben kulcsszerep jutott az informatikai rendszerek összehangolásának és tökéletesítésének. A projekt hozzájárult az egyes szakmai tartalmak szabványos kezelésének kialakításához, valamint a rendszerben strukturáltan tárolt adatok arányának és a bevont adatkörök mennyiségének a jelentős növekedéséhez. Az új fejlesztések megkönnyíthetik az egészségpolitikai döntéshozatalt, az adatok másodlagos hasznosítását, illetve a tudományos kutatást támogató megoldások kidolgozását is.

A program az EFOP-1.9.6-16-2017-00001 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

(Fejlesztésihírek.hu, 2023. november 14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése