2023. november 12., vasárnap

Megújult pihenőhelyek és még korszerűbb információs rendszer a Budapest környéki hegyekben és a Gödöllői-dombságban

A Fejlesztésihírek.hu cikket tesz közzé a Budapest környéki hegyek és a Gödöllői-dombság pihenőhelyeinek megújult, korszerűsített információs rendszeréről.

*

Megújult pihenőhelyek és még korszerűbb információs rendszer a Budapest környéki hegyekben és a Gödöllői-dombságban

Pihenőhelyekkel és új, bővített információs rendszerrel gazdagodott a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság közötti térséget átszelő, mintegy ezer kilométernyi turistaút-hálózat a Széchenyi2020 fejlesztési programban elnyert támogatásból. A természetjáráshoz kapcsolódó fejlesztések érintették a kisebb, eldugottabb erdei látványosságokat is. Egy-egy turisztikai szempontból mindaddig kevésbé frekventált területen új attrakciókat alakítottak ki, vagy már meglévőket korszerűsítettek. Az erdei helyszíneken a látogatókat fogadó berendezések újultak meg a kor elvárásainak megfelelő, hosszú távon is fenntartható kivitelben. A térség legszebb útvonalaiból válogatás is készült Budapest környékének legszebb túrái címmel.

Összesen nyolcszáznegyvenöt, padokból és asztalokból álló pihenőhelyet alakítottak ki a szusszanásra vágyó túrázóknak, akik további harminc esőbeállóban kereshetnek menedéket a hirtelen jött csapadék elől, hatvanhárom megújult tűzrakó- és pihenőhelynél készíthetik el a batyujukban vagy a hátizsákjukban magukkal hozott finom falatokat. Mindezt a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság alaposabb megismerését, népszerűsítését célzó turisztikai fejlesztéseknek köszönhető. A kerékpáros- és a gyalogtúra-utak találkozási pontjaira harminckét helyszínen a bringásokat támogató infrastruktúrát is kihelyeztek, valamint százharmincnyolc információs és úgynevezett szemléletformáló tábla segíti a kirándulókat az erdő megismerésében és megőrzésében. A most elvégzett fejlesztés legfontosabb eleme ugyanis a térséget átszelő, mintegy ezer kilométernyi turistaút-hálózat pihenőhelyeinek és információs rendszerének felújítása volt, aminek részeként nemcsak a már ismert rönkeszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek az erdészek.
A Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában álló területek egyik leglátogatottabb része a Visegrádról dél felé kivezető Apát-kúti völgy. Ennek népszerűségét az adja, hogy könnyen megközelíthető, és nagyon sokan kedvelik az itt elérhető, vadregényes vízeséseket, tiszta vizű forrásokat, lenyűgöző kilátást tartogató kirándulási lehetőségeket, például a Spartacus-ösvényen.
Fellegpark néven a társaság Visegrádi Erdészetének területén egy összetett ökoturisztikai beruházás valósult meg, amely magában foglalja a Pilisi Parkerdő Zrt. ismert erdei arborétumának, a Bertényi Miklós Füvészkertnek a megújítását, tájékoztató rendszerének és kerítésének kicserélését, valamint az erdei tó megtisztítását is.
A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme a turisták körében kedvelt Jenő-kunyhó felújítása volt, aminek részeként úgy alakították át az épületet, hogy az év bármely évszakában használható legyen. Új hidak is épültek az Apát-kúti patakon, valamint új erdei bútorok teszik ma már kényelmesebbé a népszerű helyszínt.
A Lajos-forrás feletti Bölcső-hegyen Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján épült meg a jellegzetes, fagerendás szerkezetű torony, az új kilátó, amelyről eddig szinte ismeretlen szemszögből csodálkozhatnak rá a látogatók a hegység déli vonulataira, a Csikóvárakra, a szomszédos Lom-hegyre vagy a Dömör-kapu egykori bányafalaira. A kilátót látogatószámlálóval is ellátták.

A program a VEKOP-4.1.1-15-2017-00007 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

(Fejlesztésihíek.hu, 2023. november 12.)

Szent László kápolna és kilátó a Gyetyánoson (a Somlyó-hegynél) Mogyoród határában, 2022. augusztus 3-án. A helyszín a 2022-ben összeállított Szent László-tanösvény része



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése