2023. november 1., szerda

A műemléktemplom megőrzése is hozzájárul a közösség megerősödéséhez

Tuzson Bence igazságügyi miniszter interjút ad a Csomádi Hírharang című lapnak.

*

A műemléktemplom megőrzése is hozzájárul a közösség megerősödéséhez
Tuzson Bence: A nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülésünket fejezzük ki a nagyszülők nemzedéke előtt, a mi családpolitikánkban ugyanis mindig kiemelt helyet foglaltak el az idősek

Fontos eredmény, hogy a napokban elkészült a csomádi evangélikus templom vízszigetelése – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, településünk és térségünk országgyűlési képviselője, hazánk igazságügyi minisztere. Nagyon örülök annak, hogy térségünk egy most elkészült felmérés szerint továbbra is megőrizte vezető helyét és szerepét országos szinten, és a nemrég nyilvánosságra hozott kutatási eredmények ismételten igazolták, hogy régiónknak biztos helye van Magyarország legélhetőbb térségei között. Kérdésünkre válaszolva a képviselő beszélt arról is, hogy a Gondosóra-program egy Európában egyedülálló kezdeményezés, amire minden hatvanöt év feletti állampolgár jelentkezhet, aki szeretné, hogy a nap huszonnégy órájában biztonságban legyen.

– A térség országgyűlési képviselőjeként, hogyan látja Csomád jelenlegi helyzetét? 
– Különösen fontosnak tartom, hogy az itt élő emberek büszkék legyenek a településeikre és a közösen elért eredményeinkre, ezért is tartom jelentős eredménynek, hogy a napokban elkészült a csomádi evangélikus templom vízszigetelése. Ez egy különösen jó hír minden helyi lakosnak, ugyanis nemcsak a kül- és beltéri festést és az falak újravakolását végezték el a kivitelezők, de egy úgynevezett injektálásos technológiával megerősítették a templom lábazatát is. A most elvégzett munkálatokra a Pest vármegyei közgyűlés civil támogatási alapjából sikerült pályázati úton csaknem tízmillió forintos támogatást elnyernie Csomádnak. Azt hiszem, azt senkinek sem kell különösebben bizonygatnunk, hogy milyen fontos az ilyen műemléktemplomok megőrzése és karbantartása, és mennyiben járulhatnak hozzá az ilyen jellegű fejlesztések egy-egy közösség megerősödéséhez. S ez az újabb eredmény is azt igazolja, hogy jó helyre kerül minden fillér, amit csomádi fejlesztésekre költünk el.
– Nemrég jelentették be az újabb nyugdíjemelést. Ön miben látja ennek jelentőségét?
– Az idősek támogatását szolgálja a nyugdíjkorrekció, vagyis az, hogy az infláció éves mértékével korrigáljuk a nyugdíjakat. Az év elején ezt egyszer már megtettük, most pedig újra három és fél százalékkal emeljük a juttatásokat. Ennek köszönhetően ebben a hónapban minden nyugdíjas az októberi járandóságához képest magasabb összeget kap kézhez januárig visszamenőleg, ami egy átlagnyugdíj esetében több mint hetvennyolcezer ezer forintot tesz ki. Januárban ismét emeljük a nyugdíjakat, újabb hat százalékkal, februárban pedig a tizenharmadik havi ellátásra is számíthatnak az érintettek. A nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülésünket fejezzük ki a nyugdíjasok felé, a mi családpolitikánkban ugyanis mindig megbecsült helyet foglaltak el az idősek.
– Ugyancsak az idősek támogatását szolgálja a Gondosóra-program is. Hogyan értékeli az ezáltal megteremtet lehetőséget? 
– A Gondosóra-programot röviden úgy összegezhetjük, hogy ez azonnali segítséget jelent, egy gombnyomásra. Az idős emberek biztonságáról gondoskodik ennek az egy új eszköznek a bevezetése. Az Európában egyedülálló program egy ingyenesen igényelhető, havidíjmentes szolgáltatás, amit minden hatvanöt év feletti állampolgár kérhet, aki szeretné, hogy a nap huszonnégy órájában biztonságban legyen. A szolgáltatásra nemcsak személyesen, hanem segítő által is lehet jelentkezni. A Gondosóra biztonságot ad a nyugdíjasoknak és nyugalmat a hozzátartozóknak. Külön örülök annak, hogy körzetünk településein már az idén tavasszal átvehették ezeket a készülékeket mindazok, akik az elsők között jelezték igényüket.

(Csomádi Hírharang, 2023. november)



     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése