2020. február 20., csütörtök

A magyarok hisznek a házasságban

A Dunakanyar Régió című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

A magyarok hisznek a házasságban
Tuzson Bence: Az elmúlt években Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az esküvők száma Európában.

A magyar családtámogatási rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a gyermekvállalásra készülő fiatal házasok sokféle segítséget kapnak, és talán ennél is fontosabb, hogy Magyarországon családbarát környezetben élhetnek – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki fontos eredménynek nevezte azt is, hogy már több mint százezer család igényelte a tavaly júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A családbarát környezet kialakításának köszönhetően tavaly január és november között mintegy hatvankétezren kötöttek házasságot hazánkban, vagyis nyolcvannégy százalékkal többen, mint 2010-ben – hangsúlyozta a politikus.

– Miben rejlik a magyar családtámogatási rendszer egyedisége?
– A családtámogatás hazánkban kialakított sokféleségére nincs példa nemzetközi szinten, de egyedülálló az is, hogy egy kormány ilyen súllyal tűzze zászlajára a családok segítését, támogatását, felkarolását. Szemléletes példája ennek, hogy már több mint százezer család igényelte a tavaly júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A kormány tíz éve hirdette meg a családbarát fordulatot, amelynek számos eleme között már akkor is szerepelt a gyermekek ingyenes étkezése, az iskolai tankönyvek ingyenessége, az Erzsébet-táborok által nyújtott üdülési lehetőség, a házasságkötéskor kapható támogatás, a nagyszülői gyed és a szülői adómentesség. A legfontosabb azonban – mindezek mellett – a családbarát mentalitás, ami lassan, de folyamatosan formálódik.
– A lakossági érdeklődést a kormányzati törekvések pozitív visszaigazolásának tekinthetjük?
– Igen, mindenképp! Gondoljunk csak arra, hogy hazánkban országos szinten negyven éve nem volt olyan sok házasságkötés, mint tavaly augusztusban. Ez is azt jelzi, hogy a családalapítást és a gyermekvállalást támogató – és egyre kedvezőbb – jogi keretek kialakításával párhuzamosan a fiatalok is felbátorodtak, és ma már nem félnek belevágni abba, hogy megvalósítsák az álmaikat.
– Mit tekinthetjük a családtámogatási rendszer legsikeresebb elemének?
– A családvédelmi akcióterv több intézkedése – mint az autóvásárlási kedvezmény, a nagyszülői gyed, a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – iránt is nagyon élénk lakossági érdeklődést tapasztaltunk, de mindenképp a legsikeresebb elemek egyike a Babaváró támogatás, amely rengeteg fiatalt szólított meg. Az életkezdéshez igényelhető tízmillió forintos segítség lehetővé teszi számukra, hogy akár családi támogatás nélkül is eséllyel induljanak el az életben. Ehhez hasonló nagyságrendű támogatás még soha nem létezett korábban Magyarországon. A korábbi kormányok 2002 és 2010 között megszüntették a családi adókedvezményt, s az egy- és kétgyermekes családoktól ezzel elvették azt a garanciát, biztonságérzetet, ami a családalapítás fontos feltétele. Ezt a bizalmat most nagyon nehéz, de nem lehetetlen újraépíteni.
– A házasságkötések számának emelkedését említette az imént. Mi áll a pozitív tendenciák hátterében?
– A statisztikai adatok azt jelzik, hogy tavaly január és november között mintegy hatvankétezren kötöttek házasságot, vagyis összességében nyolcvannégy százalékkal többen, mint 2010-ben. Ez hatalmas növekedés! A kontinens egészét nézve is kiemelkedő eredményt értünk el ezzel. A házasságkötések száma minden régióban és életkori csoportban nőtt, a tavaly augusztusi 11,300 esküvő pedig negyvenéves csúcsot jelent. A negatív rekord 2010-ben volt, akkor ugyanis kétszer annyi házasság szűnt meg, mint amennyi köttetett. Az elmúlt években Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az esküvők száma Európában. A 2015 óta elérhető – két éven keresztül havi ötezer forintot jelentő –, az első házasoknak járó adókedvezményt eddig százötvenezer pár, a júliusban hatályba lépett Babaváró támogatást pedig több mint hatvanhétezren igényelték. A legtöbben a maximális tízmilliós összeget kérik.
– Csak a támogatásoknak köszönhető a házasságkötések számának megemelkedése, vagy más is hatott erre?
– Részben minden bizonnyal összefüggésben áll ez az egyre kedvezőbb családtámogatási rendszerrel és a tavaly bevezetett családvédelmi akciótervvel is. De ezen felül a magyar egyébként is egy családbarát nemzet. Ezzel kapcsolatban is készültek felmérések, a szakemberek elvégezték a szükséges kutatásokat, és megállapították, hogy a lakosság hetvenöt százaléka nem tartja elavultnak a házasságot, tízből kilenc ember pedig javasolja is azt. Ez azt mutatja, hogy a magyarok házasságpártiak, és hisznek a házasság intézményében. Magyarországon az emberek többsége a stabil párkapcsolatot tartja a legfontosabbnak a gyermekvállaláshoz: az idősek kétharmada, a fiatalok több mint ötven százaléka szerint jó, ha a párok összeházasodnak a gyermekvállalás előtt. A házasságban gondolkodók kilencvenhét százaléka pedig gyermeket is szeretne. A mi felelősségünk tehát abban van, hogy megteremtsük nekik az ehhez szükséges, az ezt támogató jogszabályi környezetet, amelyben a gyermekek megszületésével a terheteket is levesszük a fiatal házasok válláról.

(Dunakanyar Régió, 2020. február 20.)

Tuzson Bence


     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése