2020. február 6., csütörtök

„Tovább folytatjuk a magyar családok megerősítését”

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

„Tovább folytatjuk a magyar családok megerősítését”
A négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége csaknem negyvenezer nőt érinthet évente – mondta lapunknak Tuzson Bence

A kormány legfontosabb célkitűzése a gyermekvállalásra készülő, illetve a már gyermekeket nevelő fiatal házasok támogatása, vagyis a magyar családok megerősítése, aminek a családvédelmi akcióterven, az otthonteremtési támogatáson és a családi adókedvezményen túl a Babakötvény is fontos része – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy „a Babakötvény továbbra is az egyik legmagasabb hozamú megtakarítási forma”: az éves kamatszintje februártól 5,8 százalékról 6,4 százalékra emelkedett. Kérdésünkre válaszolva a politikus kitért arra is, hogy a nagyszülői gyed bevezetése révén a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak a gyermekgondozási díjra, ami az idén 225 288 forintot jelent.

A Babakötvény egy biztonságos, egyszerű és tartósan a legmagasabb hozamú befektetési lehetőségek egyike azok számára, akik szeretnék megkönnyíteni a gyermekeik felnőtt életének megkezdését – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki szerint szemléletesen jelzi ennek népszerűségét, hogy az állománya az idén januárban már átlépte a nyolcvankétmilliárd forintot, ez pedig egy év alatt több mint negyvenszázalékos növekedést jelent.
A politikust megkérdeztük arról is, hogy mennyire látja eredményesnek és sikeresnek a különböző, a magyar családok megerősítését szolgáló intézkedéseket: „A családvédelmi akcióterv tavaly július elsején indult és olyan kedvezményes lehetőségeket kínál a fiatal házasoknak, mint a Babaváró hitel vagy az autóvásárlási támogatás, de népszerűek a különböző otthonteremtési kedvezmények is. Országos szinten igen nagy segítséget jelentenek a magyar családoknak az intézkedéscsomag januártól életbe lépett újabb intézkedései is, mint a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége, vagy a nagyszülői gyed is. A családvédelmi akcióterv által kínált kedvezményes lehetőségek népszerűsége komoly megerősítést jelent számunkra azokban a törekvéseinkben, hogy olyan jogszabályokat dolgoztunk ki, amelyek megkönnyítik a magyar családok, illetve a gyermekvállalásra készülő fiatal házasok életét a kisebb közösségekben is, akárcsak itt helyben, a térségünk településein” – válaszolta Tuzson Bence, aki hangsúlyozta azt is, hogy a felsoroltak mellett az ország minden táján bővülnek a bölcsődei férőhelyek.
„Továbbra is folyamatosan mérlegeljük, hogy milyen intézkedésekkel segíthetjük a magyar családok megerősödését” – tette hozzá a képviselő. Felvetésünkre, hogy lesz-e megfelelő anyagi fedezet mindehhez a büdzsében, a politikus felhívta a figyelmet, hogy az idei költségvetésben több mint 2200 milliárd forintot, vagyis két és félszer annyi pénzt fordít a kormány a családok támogatására, mint 2010-ben.
Összegezve az elmondottakat – folytatta a politikus –, a kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni, „de hozzá kell tennünk ehhez azt is, hogy ezekkel a támogatásokkal a magyar népesség csökkenését is szeretnék megállítani”. Tuzson Bence ilyen tekintetben biztatónak mondta, hogy az elmúlt négy évtizedben még sohasem volt olyan magas a házasságkötések száma hazánkban, mint az elmúlt hónapokban. Tavaly novemberben például kétszer annyian házasodtak össze Magyarországon, mint 2018 azonos időszakában – emelte ki a képviselő.
„Rég hangoztatott célkitűzésünk, hogy olyan környezetet akarunk teremteni, amelyben a gyermekvállalás nem jelent terhet a magyar házaspárok számára, s nem jár anyagi elszegényedéssel. El akarjuk érni, hogy mindenkinek annyi gyermeke születhessen, annyi gyermek felnevelését vállalhassa, amennyit csak szeretne. Márpedig, ha Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön vagy Veresegyházon könnyebb lesz a fiatal házaspárok élete, ha ők itt helyben is könnyebben vállalhatnak akár több gyermeket is, akkor az országos szinten is a hozzájárulhat hazánk fejlődéséhez!” – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője.

(Dunakanyar Régió, 2020. február 6.)

Tuzson Bence


     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése