2020. február 1., szombat

A gyermekekre irányítják a közösségek figyelmét

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakeszi Polgár című lapnak.

*

A gyermekekre irányítják a közösségek figyelmét
Magyarország a megfelelő családtámogatási rendszer kidolgozásával, minden igyekezetével szembefordul a kontinens minden részét sújtó negatív demográfiai tendenciákkal – mondta lapunknak Tuzson Bence

Ha alig fél év alatt félmillió embernek tudjuk könnyebbé tenni az életét a családvédelmi akcióterv különböző kedvezményeivel és támogatásaival, az nagyon nagy eredmény, ami egyúttal azt is jelzi, hogy jó irányban sikerült elindulnunk, amikor az intézkedéscsomag egyes elemeiről döntöttünk – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője. A politikus nyilatkozatában beszélt az Országos Iskolakert-fejlesztési Program új üteméről is, amelyre már várják a pályázati anyagokat, és a magyar családpolitika egyre erősödő nemzetközi elismertségéről is. Mint mondta, a legfontosabb azonban továbbra is az, hogy itt helyben, így Dunakeszin is, itthon érezzék a magyar családok az intézkedések és a kedvezmények előnyeit.

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program harmadik ütemében mintegy száz iskola- és óvodakert jöhet létre és újulhat meg hazánkban – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője. A kezdeményezésre – amelyben már az idén is ötven óvodakertnek és ötven iskolakertnek jut támogatás –, már be lehet adni a pályázatokat. A politikus elmondta, hogy a tavaly januárjában elindított program a városi zöldfelületek megőrzését és bővítését, valamint a helyi közösségek fejlesztését tűzte ki célul. Ezek a célok pedig Dunakeszi számára ettől a kezdeményezéstől függetlenül is mindig fontosak voltak – hangsúlyozta. A program segít abban is, hogy a hazai iskolák és óvodák ráirányítsák a gyerekek figyelmét a környezet megőrzésének fontosságára, a fenntarthatóság, az egészséges életmód, a felelősségtudat, valamint a természettel és az egymással való együttműködés jelentőségére, örömére – tette hozzá a politikus.
Ezeknek a célkitűzéseknek a gyakorlati megvalósításához az egyik legmegfelelőbb közösségi tér és zöldfelület az iskolakert – érvelt Tuzson Bence. Ez a többfunkciós természetes oktatási, környezeti nevelési tér lehetőséget teremt a gyermekeknek és a felnőtteknek is az alapvető természettudományi és kertművelési tapasztalatok megszerzésére, valamint arra, hogy a kezükbe vehessék, megvizsgálhassák azokat az élőlényeket, amelyekről az órákon tanultak. Ezeken a tapasztalatokon keresztül észrevétlenül is megszeretik a kertművelést, és kialakul a felelősségérzetük az őket körülvevő környezet iránt – folytatta a képviselő, aki szerint Magyarországon egyre népszerűbbek az iskolakertek, a pályázatnak köszönhetően most újabb intézmények csatlakozhatnak az országos hálózathoz.
Mindez szoros összefüggésben áll azokkal a kormányzati törekvésekkel, amelyek a családok megerősítését tűzték ki célul, s ennek részeként a gyermekekre, a legkisebbek nevelésére és támogatására irányítják a közösségek figyelmét – mondta lapunknak térségünk országgyűlési képviselője. „Ezeket a törekvéseinket ugyancsak megerősíti a bérek kétszámjegyű növekedése, valamint a reálbérek ehhez kapcsolódó emelkedése is, ami – mint az a statisztikai adatokból kiderült – tavaly elérte a 7,5 százalékot. Fontos részletkérdés, hogy a családok érdekében végzett munkánkra már külföldön is odafigyelnek, vagyis már nemzetközi szinten is elismerik, hogy Magyarország – a megfelelő családtámogatási rendszer kidolgozásával – minden igyekezetével szembefordul a kontinens minden részét sújtó negatív demográfiai tendenciákkal” – mondta lapunknak Tuzson Bence. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy eddig még soha nem volt példa arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország a családok támogatása, az emberi élet méltóságának megőrzése érdekében összefogjon, sőt, együtt egy olyan nemzetközi kezdeményezést indítson el, amely több országot is megszólít. A januárban életre hívott, nemzetközi, Partnerség a Családokért nevű, magyar, lengyel, amerikai és brazil közös kezdeményezésre utalva – amelyhez már több más ország is csatlakozott –, a képviselő fontosnak nevezte azt is, hogy ezzel lehetővé válik az is, hogy a különböző nemzetközi szervezetekben, és kiemelten az ENSZ-ben, a közös fellépést alakítsanak ki és együtt cselekedjenek a családok szerepének megőrzéséért.
A külföldről ránk irányuló figyelem, és a törekvéseink nemzetközi megerősítése, eredményeinknek az ENSZ-ben történő felmutatása mellett azonban továbbra is az a legfontosabb, hogy itthon, helyben, ezek az intézkedések a magyar családok megerősítését szolgálják – folytatta a politikus. Ezt pedig azzal indokolta, hogy a legfontosabb visszaigazolást mindig is itthonról – az olyan településekről is, mint Dunakeszi –, kaphatja meg a kormányzat arra, hogy az intézkedéseink mennyiben találkoznak a lakosság érdekeivel, illetve igényeivel. Ezért is kiemelten fontos, hogy már több mint százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. „Azért is jelentős ez számunkra, mert ugyanakkor az is szemlélteti, hogy időközben ennyi családnak tudtunk segíteni. A százezer család pedig csaknem félmillió embert jelent országos szinten. Márpedig, ha ennyi embernek tudjuk alig fél év alatt könnyebbé tenni az életét, az nagyon nagy eredmény, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a lehető legjobb irányban sikerült elindulnunk, amikor a családvédelmi akcióterv egyes elemeiről döntöttünk” – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence.

(Dunakeszi Polgár, 2020. február)


Tuzson Bence


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése