2023. január 31., kedd

Az összetartó közösség ereje

A Csomádi Hírharang című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Az összetartó közösség ereje
Tuzson Bence: Csomádon kreatív energiák működnek a fejlesztések tervezésében és megvalósításában

A tavaly elért eredményeinket a körzetünkben élők összetartó közösségének köszönhetjük, és ezt az értéket az idén is meg kell őriznünk – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, akit egy évkezdő, előretekintő beszélgetésre kértünk fel. „Segítjük a csomádi családokat! Az év végén a község önkormányzata harmincöt családnak nyújtott a téli tüzelőjéhez segítséget összességében hétszázezer forint értékben” – hangsúlyozta a képviselő

– Térségünk országgyűlési képviselőjeként hogyan tekint az előttük álló idei feladatok elé?
– Fontos eredményeket értünk el az elmúlt időszakban térségünkben, iskolák és óvodák épültek, vagy újultak meg a választókerület több településén is, a munka azonban továbbra sem állhat meg, ha tehát előre tekintünk, akkor ennek a megkezdett munkának a következetes folytatását látom a legfontosabb előttünk álló feladatnak. Meggyőződésem, hogy körzetünk lakói ragaszkodnak ahhoz, hogy régiónkban továbbra is adott legyen a mindennapok nyugalma, az alkotó munka, a tervezhető és kiszámítható jövő. Képviselői munkámmal az idén is ezért fogok dolgozni. Minden erőmmel azon vagyok, hogy folytassuk a közös munkát, nagyon sok feladat áll még előttünk.

– A konkrét, év eleji intézkedések közül mit emelne ki?
– Kezdeném talán azzal, hogy a jövő év végéig meghosszabbítottuk a Babaváró támogatás és a falusi CSOK igénylési határidejét, ezzel tehát 2024 végéig senki sincs elkésve, aki eddig még nem jutott volna döntésre. Ugyanakkor a hallgatói érdekek is fontosak számunkra, számíthatnak ránk a fiatalok: január 1-től a szabad felhasználású Diákhitel1 továbbra is 4,99 százalékos kamatszint mellett igényelhető, a Képzési Hitel és a Diákhitel2 pedig továbbra is kamatmentes marad. A vállalkozások támogatásával mindemellett pedig megvédjük a családokat és a munkahelyeket, hiszen emlékezzünk csak arra, hogy hazánkban uniós szinten is a legalacsonyabbak közé tartozik a munkanélküliség. Nekünk továbbra is a magyar emberek a legfontosabbak. Azért kell dolgoznunk, hogy ezt bizony itt helyben, a csomádiak is érezzék, nap mint nap. Minden körülmények között támogatjuk a családokat: az év végén például a község önkormányzata harmincöt családnak nyújtott a téli tüzelőjéhez segítséget, összességében hétszázezer forint értékben. A településen a Magyar Falu Program keretéből elnyert csaknem negyvenmillió forintos támogatásból tudtuk folytatni tavaly a Fő utca kiépítését, és az érintett szakaszon ebből megoldható a vízelvezetés is.

– A Babaváró hitelt és a falusi CSOK-ot említette, de mire számíthatnak a nyugdíjasok és a kisgyermekes családok?
– Januártól tizenöt százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ezzel is megóvjuk a magyar nyugdíjasokat az infláció következményeitől. Ugyanakkor tovább emelkedik a családi ellátások összege is: januárjától a minimálbér emelkedésével együtt nőttek a családi támogatások összegei is, ami mindenképpen jó hír a gyermeket nevelőknek. Ez is azt igazolja, hogy számunkra a magyar emberek békéje és biztonsága az első, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt biztosítsuk a csomádi lakosság számára is. Nem engedjük meg, hogy a szomszédságunkban dúló háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt kialakult nemzetközi válság megrengesse a családtámogatási rendszert. Januártól megemelt maximális összeggel vehetik igénybe a kisgyermekesek a GYED extrát. A gyermekgondozási díj maximális összege ettől az évtől a minimálbér-emeléssel bruttó 324800 forintra növekedett, ami 2010-hez képest már több mint háromszoros emelkedést jelent.

(Csomádi Hírharang, 2023. január-február)






     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése