2023. október 26., csütörtök

Komplex fejlesztés valósult meg a Bock Borászatban

 A Feljesztésihírek.hu egy összefoglalót tesz közzé a Bock Borászat uniós támogatással megvalósult korábbi beruházásáról.

*

Komplex fejlesztés valósult meg a Bock Borászatban

Háromezer-hétszáz négyzetméter alapterületű új üzemben, a legmodernebb szőlőfeldolgozó egységek, korszerű erjesztő- és borkezelő tartályok, palackozó-sorok alkalmazásával készülhetnek a Bock Borászat termékei a Széchenyi2020 programban elnyert európai uniós támogatásnak köszönhetően. A 2014 és 2020 közötti támogatási időszakban megvalósított fejlesztéssel a cég ezen kívül tovább bővíthette az egészséges élelmiszerekre fókuszáló portfólióját a szőlőlé és a liofilizált, vagyis hidegen szárított gyümölcstermékek gyártásával.

A Bock Borászat termékei iránti érdeklődés itthon és külföldön is folyamatosan növekszik, ezért is döntött úgy a cég, hogy továbbfejleszti az alaptevékenységét adó bortermelési és palackozási lehetőségeit. Az európai uniós forrásból megépített új üzem révén ugyanakkor az eddigieknél is magasabb presztízsű csúcsborokkal jelenhet meg a hazai és a nemzetközi piacokon.
A beruházás részeként üzembe állított modern termelőeszközök a szőlőalapanyag-fogadásban, továbbá a szőlőfeldolgozás, az erjesztés, a borkezelés különböző fázisaiban és a palackozás műveletében eredményeztek jelentős minőségi fejlődést a vállalkozás számára. Az innováció része volt a szoftver- és hardverfejlesztés is, ugyanis a korszerű igényeknek megfelelően egy olyan, egyedi kiépítésű rendszert hoztak létre, amely biztosítani tudja egyebek mellett az erjesztés húszpontos minőségellenőrzését, amihez a tartályokra szén-dioxidérzékelőket telepítettek. Ez a számítógépes minőségellenőrzés kiterjed a töltőgépsorra is, ahol az átmenő palackokat speciális érzékelők és négy mérőpont segítségével vizsgálják.
A fejlesztés innovatív eleme volt továbbá egy aszalványok készítéséhez szükséges liofilizáló rendszer is. A berendezés vákuum pumpával rendelkezik, és körülbelül 20 perc alatt éri el a működési nyomást, ami az alapanyagot fagyasztott állapotban tartja.
A Bock Borászat régóta arra törekszik, hogy a minőségi borok előállítása mellett olyan termékekkel bővíthesse kínálatát, amelyek nem csak a borfogyasztó felnőttek ízlésvilágát hódítják meg, hanem a gyermekeknek, valamint az alkoholos italokat nem kedvelő vásárlóknak is megfelelnek. A 2014–2020-as uniós támogatási időszakban elvégzett fejlesztés részeként olyan új technológiákat sikerült beszerezni, amelyekkel válaszoltak a felmerülő vásárlói igényekre.

A program a GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2017-00042 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

(Fejlesztésihírek.hu, 2023. október 26.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése