2016. március 1., kedd

Kishegyesen él Szerbia országos távlovagló bajnoka

A Jó Reggelt Vajdaság című trollportálon megjelenik a Kishegyesen él Szerbia országos távlovagló bajnoka című írás, amelyet szerzőként egy bizonyos G. A. jegyez. [Ennek nyomán készül el néhány nappal később a HülyegyerekPress paródiája Kishegyesen él Szerbia országos távolbalátó bajnoka címmel.]

*

Kishegyesen él Szerbia országos távlovagló bajnoka
Magyar hagyomány a lovassport

A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott a ló és a lovaglás. A nomád pásztorélet, a hosszú vándorlások és a honfoglalás utáni lovas életmód általánossá tette a ló sokoldalú használatát – az évszázadok során lovas nemzetté vált a magyar. Úgy Magyarországon, mint Vajdaság szerte is tradicionális múlttal bír a lovassport.
Nincs ez másként Kishegyesen sem, ahol az Endukas Lovasklub keretein belül egyre több lovas igyekszik eredményeket, sikereket elérni a különböző ágakban: távlovaglásban, ügetésben, hobbi lovaglásban.
A klub elnöke, Brezoszvki Miklós elmondása szerint, bár a lovassport a költséges sportok közé tartozik, és számos nehézséggel kellett szembenézniük, mégis sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Az egyesület két legtömegesebb megmozdulása az Anna-napokon és a Virágkarneválon lezajlott lovas felvonulás volt.
A kishegyesi lovasok más helységekben is részt vettek felvonulásokon, meghívták őket Bácsfeketehegyre, Bajsára és Bácsgyulafalvára. A klub a nyilvános szerepléseken kívül jótékonysági tevékenységeket is vállalt.
Az egyesület szeretne egy saját pályát is, ugyanis a meglévő versenypálya tulajdonjogi viszonyai tisztázatlanok, így nem használhatják. A pálya hiánya ellenére is születtek szép eredmények a tavalyi évben: Cékus Árpád a Vajdasági Vágtán második lett Gádzsó lovával, és kijutott Budapestre, a Nemzeti Vágtára.
Cékus Noémi pedig a szerbiai országos távlovagló bajnokság összesített pontversenyében lett első Fickó nevű lovával.
A távlovaglás Szerbiában a fiatal sportágak közé tartozik, viszont nagyon komoly felkészülést és kitartást igényel. A kishegyesi Cékus Noémi öt éve foglalkozik vele, és legnagyobb sikereként a tavalyi évben összesített pontversenyben sikerült országos bajnoki címet szereznie. Hazánkban a legrövidebbnek számító 40 kilométeres távon szerveznek versenyeket.
Noémi lovak között nőtt fel, 6-7 évesen kezdett el lovagolni. Első lovával, Culóval 2010-ben kezdett el versenyezni távlovagló versenyeken. Első komolyabb eredményüket 2014-ben érték el, amikor összesítettben Szerbia harmadik legjobb távlovaglója lett. Hetente 3-4 alkalommal edz, azonban verseny előtt szükség van a mindennapi lovaglásra, hogy a ló is jó kondícióban legyen. A tavalyi évben összesen három távlovagló versenyt tartottak: Topolyán, Tarán valamint Smederevóban, az országos bajnoki címet pedig az adott év versenyein elért pontszámok átlaga alapján lehet megszerezni.
Noémi jelenleg a topolyai Mezőgazdasági Iskola Állategészségügyi technikus szakán tanul, tervei között szerepel, hogy valamilyen lovas szakra jusson be, ugyanis a későbbiekben is szeretne lovakkal foglalkozni. Számára a lovaglás kikapcsolódás, a ,,ló hátán van a földi mennyország..."

(Jó Reggelt Vajdaság, 2016. március 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése