2017. július 6., csütörtök

A kompkikötő beruházások a Dunakanyar menetrend szerinti járatait is kiszolgálják majd

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

A kompkikötő beruházások a Dunakanyar menetrend szerinti járatait is kiszolgálják majd
Az augusztusi Masters-világbajnokság úszó- és vízilabda-eseményei ingyenesen látogathatóak lesznek

Július 14-én kezdődik a vizes világbajnokság, amelynek megvalósítása több szempontból is csúcsteljesítménynek mondható: soha sehol nem szerveztek meg ilyen rövid idő alatt egy ilyen világeseményt, várhatóan minden eddiginél több ország képviselteti majd magát a versenyeken, és újdonságot jelent az is, hogy most először tartják a sportrendezvényt két helyszínen – emelte ki a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence államtitkár, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. Mint mondta, térségünknek is előnye származik a világbajnokságból, ugyanis a most kialakított vagy felújított kikötők egy része a versenyek után a Dunakanyar régióját szolgálja majd.

Még soha nem állt rendelkezésre ilyen rövid felkészülési idő egy FINA-világbajnokság megszervezésére – mondta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Magyarország ugyanis eredetileg a 2021-es világbajnokság rendezési jogát nyerte el, majd Mexikó visszalépése miatt vállalta, hogy megszervezi az ideit. Így ez a sportesemény több szempontból is egyedülálló lesz.
Akár az eredményeink nagyszerű elismerésének is tekinthetjük, hogy Cornel Mărculescu, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója a hazánkban tett látogatása után nemrég azt mondta: a vizes világbajnokságok eddigi legjobbjának ígérkezik a budapesti verseny. Ennek előzménye, hogy mérnökök, építőmunkások, sport- és médiaszakemberek ezrei dolgoztak, és dolgoznak még mindig azon, hogy mindenkit elkápráztassunk – fogalmazott az államtitkár, aki szerint „a vizes világbajnokság az összefogásról, a magyarok tehetségéről és a betartott ígéretről szól”.
Izgalmas újításnak ígérkezik, hogy a vizes világbajnokságok történetében most először fordul elő, hogy két helyszín ad otthont a versenyeknek, Budapest és Balatonfüred. A résztvevő országok számában pedig minden jel szerint egy rekordot is felállíthatunk: az előző, kazanyi világbajnokságon minden korábbi rekordot meghaladva 190 ország vett részt, az idei világversenyen pedig számításaink szerint a FINA 208 tagországa közül több mint 200 képviselteti majd magát.
A helyzetünk azért is merőben újszerű, és semmiféle korábbi tapasztalthoz sem mérhető, mert soha nem fordult még elő a vizes világbajnokságok történetében, hogy egy visszalépés miatt egy másik ország „beugrott” volna szervezőként, így hazánk már az előkészületek gyors lebonyolításával és szakszerű kezelésével, a szárazföldön is rekordot döntött – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, amikor ezt értékeljük, akkor figyelembe kell venni azt is, hogy a vb-hez kapcsolódnak az augusztusban kezdődő Masters-versenyek is, amelyekre már több mint két hónappal a kezdés előtt meghaladta a tízezret a nevezett sportolók száma. Tuzson Bence felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagy érdeklődés miatt a Masters-világbajnokság ingyenesen látogatható úszó és vízilabda-eseményeire előzetesen regisztrálniuk kell a szurkolóknak. Az érdeklődők a vb hivatalos honlapján augusztus 1-től igényelhetik a nullaforintos belépőket.
Minden határidőt tartani tudunk – mondta Tuzson Bence az előkészületekről. Sportolóink öt helyszínen mérhetik össze erejüket. A vb központjának számító Duna Arénában az úszóké és a műugróké lesz a főszerep. A világbajnokság ideje alatt itt 12.300 szurkolónak biztosítunk helyet, az esemény után pedig, a Masters-vb lebonyolítását követően az ideiglenes lelátókat elbontjuk, a végleges épületben így 6000 nézőnek lesz majd hely.
Kérdésünkre, hogy mekkora felbolydulást okoz majd a főváros életében a világesemény, s hogyan tudják majd megszervezni a hazánkba érkező több tízezernyi külföldi versenyző és szurkoló zavartalan közlekedését, az államtitkár úgy válaszolt, hogy gyorsjáratú hajók, húszpercenként közlekedő körjáratok, valamint 12 kikötő segíti majd a közlekedést a világbajnokság ideje alatt. Erről nemrég írt alá együttműködési megállapodást a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. és a MAHART PassNave Személyhajózási Kft.
A két szervezet elsődleges és alapvető célja természetesen az, hogy a világeseményen minden hajós logisztikai igényt maximálisan ki tudjanak szolgálni, hosszútávon azonban, a versenyek lebonyolítása után ezek a beruházások a fővárost szolgálják majd: a kompkikötőket Budapest turizmusának szolgálatába állítják, illeszkedve az elfogadott városképbe. A MAHART feladata, hogy a világbajnokság alatt a vendégek, a turisták és a sportolók minden hajós szolgáltatással maximálisan elégedettek legyenek, de kiemelt figyelmet kap a menetrend szerinti hajózás is. A cég hajói készen állnak, teljes technikai és utaskényelmi felújításukkal is végeztek.
Térségünk országgyűlési képviselője külön felhívta a figyelmet arra, hogy a régió szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a kikötőket a világverseny után továbbra is hasznosítják majd: ezek egy része a Dunakanyar menetrend szerinti járatainak kiszolgálásában vesz majd részt, a másik részéből pedig egy tematikus történelmi hajóbemutatót alakítanak ki. Így térségünk a vizes világbajnokságra elkészülő beruházások közvetlen haszonélvezőjévé válik – foglalta össze a várható eredményeket Tuzson Bence

(Dunakanyar Régió, 2017. július 6.)

Az újonnan épült Duna Aréna: az úszó- és vízilabda világbajnokság budapesti helyszíne 

Simon Tamás, a Magyar Műugró Szövetség főtitkára és Tuzson Bence államtitkár, a Magyar Műugró Szövetség elnöke


 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése