2020. szeptember 1., kedd

Göd jövőjét építjük

 A Gödi Körkép című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Göd jövőjét építjük
Tuzson Bence: Képviselőként az a dolgom, hogy azokra a településekre, amelyeket én képviselek, minél több lehetőséget elhozzak, és minél több fejlesztési forrást elérhetővé tegyek

Két év alatt épült fel a gödi Kincsem óvoda, az ország egyik legnagyobb ilyen intézménye, amelyet az idén ősztől csaknem négyszáz kisgyermek vehet birtokba. Amikor úgy jön haza az óvodából a gyermek, hogy mosoly van az arcán, és láthatóan boldog, akkor tudjuk, hogy ő több lett attól, amit az óvodában kapott – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, akinek már a beruházás tervezése óta igen nagy szerepe volt abban, hogy ez az óvoda megépülhetett. Mint mondta, az a kötelességünk, hogy gondoskodjunk a gyermekeinkről, hiszen azokból lesznek a holnap, a jövő felnőttei, akik most még óvodáskorúak, és ők fogják képviselni hazánkat, ők hozzák majd meg a legfontosabb döntéseket.

● Ön a kezdetektől fogva aktívan részt vett a vállalkozásban, és segítette a gödi óvodaépítés beruházását. Milyen érzés itt állni most, az elkészült épületben?
– Régóta az a meggyőződésem, hogy a jövőt építi az, aki iskolákat és óvodákat, vagyis oktatási-nevelési intézményeket épít. S mivel mi vagyunk az ország egyik legfiatalabb térsége, és a miénk hazánk legnagyobb tankerülete, számunkra különösen fontos, hogy az oktatói-nevelői munka a 21. század követelményeinek megfelelő eszközökkel és a lehető legjobb körülmények között folyjon. Számomra a képviselői munka egyet jelent az általam képviselt emberek, települések és térség igényeivel, ez is az egyik oka annak, hogy nagyon jól emlékszem még arra a 2018-as márciusi napra, amikor megszületett a döntés, és Göd városa megkaphatta azt a támogatást, amiből elkezdődhetett ennek a beruházásnak a megvalósítása. Négyszázmilliós támogatásról van szó, ami valóban nagy összeg. Sokszor elmondtuk már, hogy a legfontosabb nagyberuházások a koronavírus-járvány ellenére sem álltak le, a kényszerű korlátozások időszakában is töretlenül folytattuk a munkát. Ennek ékes bizonyítéka a gödi Kincsem óvoda is, hiszen a legnehezebb időszakban is dolgoznunk kellett annak érdekében, hogy az idejáró csaknem négyszáz óvodás gyermek számára a tanévkezdésre elkészülhessen ez a csodálatos új épület.
● A gödi városvezetésben időközben megváltozott helyzet hogyan befolyásolta ezt a munkát?
– Gondolkodhatunk mi akárhogyan a világ dolgairól, nem feltétlenül kell mindig és mindenben egyetértenünk, mégis van valami, amiben nehéz is lenne különbségeket találnunk: abban, hogy a gyermekeink a legfontosabbak. Az a kötelességünk, hogy gondoskodjunk róluk. S ne felejtsük el azt sem, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy ezek a mai gyerekek hogyan fognak majd gondolkodni. Mindemellett én partnerséget kínálok mindenkinek: az együttműködés napjainkban, a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában különösen fontos. Képviselőként azon dolgozom, hogy azokra a településekre, amelyeket én képviselek – így tehát Gödre is –, minél több lehetőséget elhozzak, és minél több fejlesztési forrást elérhetővé tegyek, de a helyi polgármesterekre vár az a feladat, hogy ezeknek a kereteknek, amelyeket állami forrásokból sikerül megszereznünk, jó gazdái legyenek. Ebben a munkában mindenkinek megvan a maga feladata, mert csak együttműködéssel tudunk jelentős eredményeket elérni. A képviselőként végzett munkám egyik legfontosabb alapelve, hogy minden támogatást megadok azoknak a településvezetőknek, akik jó fejlesztési programokat akarnak professzionális módon megvalósítani, azaz jót és jól cselekszenek. Aki ebben a munkában, a fejlesztésekben partner, az rám mindig számíthat.
● Az ország legfiatalabb térsége vagyunk, sok-sok gyermekeket nevelő családdal. Mit hozhat számukra ez a tanév?
– Most még négy gyermek édesapjaként, de decembertől már ötgyermekes apukaként pontosan tudom, milyen érzés bekísérni egy gyermeket reggel az óvodába, és rábízni valakikre, akik ott nevelik őt, majd délután úgy jön haza a gyermek, hogy mosoly van az arcán, mert boldog, és a viselkedéséből látom, hogy ő több lett attól, amit az óvodában kapott. Az óvoda indítja el az életbe a gyermekeinket, szerepe tehát éppen ezért különösen hangsúlyos. A családi miliő után az óvoda az első olyan közösség, amelyből a gyermekeink egész életre szóló élményeket visznek magukkal. Egy ilyen beruházásnak, mint a Kincsem óvoda felépítése, nagyon nagy jelentősége van, de ha csak az épületre gondolunk – bár a környezet valóban impozáns és lenyűgöző –, akkor csak falakat, téglát, maltert, vakolatot és festéket látunk, sokkal fontosabb azonban, hogy ezek a falak élettel teljenek meg. Ehhez két dologra van szükség. Először is gyermekekre, akik zsivajjal, zajjal és időnként csínytevéssel is, de mégiscsak betöltik a teret. Másrészt az ország legfiatalabb térségének egyikeként évről érve egyre több férőhelyre van szükségünk, ezért választókerületemben már évek óta gyakorlatilag folyamatosak az óvoda- és iskolaépítések. Szükség van ugyanakkor olyan szakemberekre is, akik foglalkoznak a gyermekeinkkel, ezért nekik is köszönetet kell mondanunk a kitartásukért, hiszen két év telt el időközben, amíg megvalósult ez a beruházás, s addig is el kellett viselniük az építkezést. Köszönetet kell mondani mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a beruházás megvalósulhatott, hiszen az ország egyik legnagyobb óvodájáról beszélünk. Szeretném, ha a fenntartó jó gazdája lenne ennek az óvodának, és fontos célkitűzésnek tekintem, hogy ebben a sok szempontból rendhagyó tanévben, amikor a koronavírus-járvány okozta veszély ismét megnőtt, az emberek féltik a gyermekeik egészségét, míg mások a munkahelyük és a gazdaság válsága miatt aggódnak, a szabályok maradéktalan betartásával menedzselnék le ezt a tanévet a szakemberek. A cél az, hogy megvédjük az emberek egészségét és a munkahelyeket. Ehhez kívánok mindannyiunknak sok erőt és kitartást.

(Gödi Körkép, 2020. szeptember)



     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése