2020. szeptember 1., kedd

Körjárat a Dunakanyarban

A Gödi Körkép című lap szeptemberi száma cikket közöl a Dunakanyarban az idén nyáron beindult hajójáratról, és annak jövő tavaszra várható bővítéséről.

*

Körjárat a Dunakanyarban

Segítségnyújtásként kezdődött, később azonban sikertörténetté változott a Mahart újítása Rendhagyó előzmények után indította el az idén nyáron, július 3-án, a szinte rekordidő alatt igen népszerűvé vált, úgynevezett hop on – hop off dunakanyari hajójáratát a Mahart a Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös–Nagymaros–Visegrád vonalon. Az előző hónap közepén ugyanis – egy hatalmas felhőszakadás miatt – a Nagymaros és Zebegény között lezúduló kő- és sárlavina akkora kárt okozott, hogy leállt a vasúti és a közúti közlekedés is. Az ennek nyomán előállt helyzetben sietett az ingázók segítségére a Mahart PassNave, amelynek hajói szállították az utasokat a két település között ebben az időszakban, s az eredeti elképzelés szerint ez elsődlegesen a kárelhárítás és a felújítás idejére korlátozódott volna. Látva azonban, hogy milyen népszerűvé vált az utazásnak ez a módja, a Mahart remek üzleti érzékkel később, miután már helyreállt a vasúti és közúti forgalom a sárlavina által érintett szakaszon, új dunakanyari hajójáratot indított. Ez a kezdeményezés pedig pillanatok alatt annyira népszerűvé vált a lakosság és a kirándulók körében, hogy két héten belül két újabb vonalon indult be a menetrendszerinti közlekedés: Esztergom és Zebegény között, valamint a Leányfalu–Tahitótfalu–Visegrád vonalon, de Vácon is fel lehet szállni a körjárathoz csatlakozó hajóra.
A Dunakanyar hajózása mindig is különösen fontos volt Göd számára, ezért is válthatott ki nagy érdeklődést ez a kezdeményezés városunkban is. A fent említett jártok azonban – egyelőre – még nem érintik Gödöt. Úgy tudjuk azonban, hogy már vizsgálják az esetleges járatbővítés lehetőségét, különböző elképzelések vannak, amelyek közül persze még bizonytalan, hogy jövő tavasztól melyek valósulhatnak majd meg, de Verőce, Szob és Kisoroszi neve mellett ezekben a tervekben szóba kerülhet Göd is.
Nagy öröm lenne, ha végre városunk is bekapcsolódhatna a dunai személyhajózás vérkeringésébe, hiszen nálunk, a Dunakanyar kapujában, nehéz olyan embert találni, aki valamilyen szinten ne kötődne a folyóhoz.
A Mahart PassNave dunakanyari körjáratai az idén szeptember 27-ig közlekednek, így bízunk abban, hogy a legnagyobb múlttal rendelkező magyar személyhajózási vállalat hajói jövőre városunk környékén is feltűnnek.

(Gödi Körkép, 2020. szeptember)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése