2023. szeptember 11., hétfő

Az új ukrán nagykövet nevéről – avagy magyarul Ferenc-e a Fegyir?

Rácz András bejegyzést tesz közzé a Facebook-profilján.

*

Az új ukrán nagykövet nevéről – avagy magyarul Ferenc-e a Fegyir?

Érdekes módon a napokban többen is kérdezték, hogy az új, budapesti ukrán nagykövet, Sandor Fegyir (ahol a Fegyir a keresztnev) nevét szerintem lehet-e magyarosan Ferenc-nek mondani.
A rövid válasz az, hogy addig, amíg ő maga ezt nem teszi magyarul nyilvánosan, addig biztosan nem kellene.
A hosszabb válasz izgalmasabb. Bár a Fegyir gyakori beceneve a Fegya, és otthon a zseniális zongorista, klezmerzenész és zeneszerző Jávori Ferenc is "Fegya" néven zenél, a két név – tehát a Fegyir és a Ferenc – valójában nem azonos tőről fakad.
A Ferenc olasz eredetű, a Francesco latinosított változatából, a Franciscus-ból származik, és ebből került be több európai nyelvbe is (pl. Franz, Franko, stb.)
A Fegyir viszont, hasonlóan az orosz Fjodorhoz, görög eredetű név. Az eredetije a Theodórosz, röviden Theodor, aminek a jelentése "Isten ajándéka." A Theodor került át az óegyházi szláv nyelvbe Feodor formában, ebből lett aztán oroszul a Fjodor - de én pl. Feodort is ismerek, aki ragaszkodni szokott hozzá (nagyon helyesen), hogy ő márpedig nem Fjodor.
Ukrán nyelven nagyjából ugyanez játszódott le kicsit más hangzókészlettel, szóval így lett az óegyházi szláv Feodorból végül Fegyir.
Szóval, ha nagyon "magyarítani" akarná valaki a Fegyirt általában, akkor tartalmilag a Theodórosz magyar változata, a Tódor, illetve a Tivadar (!) lenne a legpontosabb.
Ami viszont konkrétan Sandor Fegyir nagykövet urat illeti, azt hiszem, az a jó megoldás, ha megvárjuk, hogy ő hogyan hivatkozik saját magára, addig pedig a hivatalos nevét használjuk. Végső soron ugyanis az nyilván az ődöntése, hogy magyarul beszélve – igazodva a kárpátaljai nyelvhasználati gyakorlathoz – használja-e akár a Fegyát, akár a Ferencet, akár bármi mást.
De egyébként azzal sincs baj, ha megtanuljuk, hogy tőlünk keletebbre teljesen normális keresztnév a Fegyir is.
(A pontosításért köszönet István Kovács-nak)

(Facebook, 2023. szeptember 11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése