2009. november 23., hétfő

Bekötött szemmel

A Magyar Hírlap közli Szabó Palócz Attila írását Bekötött szemmel címmel a szerző Némafilm című tárcasorozatában.

*

Bekötött szemmel

Szörnyű, ködös idő volt a múlt héten pénteken. A baleseti statisztika igencsak megélénkült, versenyt futottak egymással a számok, karambolok, árokba borult kamionok, könnyű és súlyos sérülések országszerte. Sajnos, úgy alakult az életünk, hogy pont aznap mentünk a családdal hosszabb útra, amit elhalasztani nem lehetett, és ráadásul csak este tudtunk elindulni. Ködben, sötétben végig az M5-ösön. Meg aztán még néhány kilométer az unió határain túl… Mondtam is feleségemnek, amikor megérkeztünk, hogy ha legközelebb itt lesz dolgunk, megpróbálom ugyanezt az utat végigvezetni bekötött szemmel. Kevesebbet látni – mint most – akkor sem fogok.
Talleyrand-nak, a 18. századi francia államférfinak, a mesteri köpönyegforgatásáról elhíresült politikusnak – Bonaparte Napóleon főkamarása és XVIII. Lajos külügyminisztere is volt – tulajdonítják a mondást, miszerint a diplomáciában addig kell állni a másik lábán, amíg az bocsánatot nem kér. Ma már minden bizonnyal azt mondanák erre az elkötelezett ítészek, hogy politikailag nem korrekt magatartás, de jó, ezt talán hagyhatjuk is, hiszen mindenre és mindenkire ezt mondják – és manapság már sokkal durvább dolgokat is –, amit és akit meg akarnak bélyegezni, vagy egyszerűen csak félreállítani azzal, hogy hiteltelenítik. A legnagyobb baj azonban éppen az, hogy lényegében azok játszották el a leginkább a hitelüket az elmúlt években, akik most az ilyesféle, legalább annyira megalapozatlan, mint amennyire megbélyegző hívószavakat a nagyvilágba kiáltják. Maradtak a jól hangzó szólamok, tartalmatlan hívószavak, amelyeket bármikor előhúzhatnak a mellényzsebből, akármi történjék is az országban. Akárha bekötött szemmel ülnének a volán mellett… Vannak politikusok, akiket már nem is nagyon érdemes megkérdezni semmiről, mert mindenre ugyanazt válaszolják, előre borítékolható, hogy mit fognak mondani. „Határolódjon el…”
Vélemény nélküli, kiszámítható emberek alakítják a közéletet. És amilyenek ők magukban, ugyanolyan silány ez a közélet is. A különbség csak annyi, hogy nem autót vezetnek, hanem egy országot, de ugyanolyan bekötött szemmel, ugyanolyan ködben és sötétben. „Semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” – fogalmazta meg igen bölcsen, évszázadokkal Talleyrand előtt, a politikában és az állam ügyeiben ugyancsak vétkes, Seneca nevű férfiú. Adott egy ország, adott egy vezetés, és adott két választási ciklus, amelynek ideje alatt egy kikötőt sem sikerült definiálni. Csak a bekötött szem az állandó. Meg a lábunkba taposó cipősarok, amelyik bocsánatkérésre szeretni sarkallni bennünket.

(Magyar Hírlap, 2009. november 23.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése