2009. december 10., csütörtök

A bűz örök

A Magyar Hírlap közli Szabó Palócz Attila írását A bűz örök címmel a szerző Némafilm című tárcasorozatában.

*

A bűz örök

Van abban egyfajta cinizmus, hogy a világ mintegy egyesszáz-kilencvenkét országának, kisebb-nagyobb államának vezetői összegyűlnek Koppenhágában, és ott a luxusautóikkal és a magánrepülőgépeikkel annyi benzint, dízelt és kerozint pöfögtetnek el, amennyivel elérik egy 140 ezres lélekszámú település szén-dioxid kibocsátásának mértékét. Igaz, sehol sincs ez másképp, ahol hirtelen megugrik, vészesen megnövekszik az egy négyzetméterre jutó politikusok száma. Lehet, hogy nem ártana járványveszélyt hirdetni a dán főváros környékén... Az Omninvest pedig jófajta kis védőoltást fejleszthetne ki, amelyik nemcsak a kipufogógázok káros hatásaival szemben teszi – offshore – ellenállóvá az emberi egyedet, de a politikai sületlenségektől is megvédi mindazokat, akik felveszik a vakcinát.
De most már legalább méltán lehet majd hangoztatni a shakespeare-i szállóigét, miszerint: „valami bűzlik Dániában”. Habár nem teljes, és még véletlenül sem töretlen a meggyőződésem, hogy ezt a dán királyfi, nevezett ifjabb Hamlet is hasonló értelemben gondolta volna.
Habár a nagy számok törvénye itt, a klímakonferencián is uralkodó, persze, nem mindig akkora a befolyás, amekkora az állam. Vannak kiváló érdekérvényesítő képességgel megáldott kis országocskák is. Születnek hát a politikai alkuk, paktumok, suba alatt, mint a kártyajátékban a licitek. A kontrák és a rekontrák... Amelyek bűze, ha nem is mindig annyira egyértelműen mérhető, mint a kibocsájtott szén-dioxid mennyisége, de legalább sokkal áthatóbb.
Mégis, kell lennie egyfajta fanatikus szenvedélyességnek is abban, hogy elszánt és eltökélt környezetvédők pontosan kiszámítják, hogy a tanácskozásra érkező politikusok járművei mennyi üzemanyagot pöfögtetnek el. Lényegében persze mindegy is, mellékes és tárgytalan, hiszen ha nem itt, akkor elpöfögtetik máshol, mert a luxusautók és a magánrepülőgépek folyamatosan úton vannak, ha van klímakonferencia, ha nincs. Tegnapi hír, hogy a dán fővárosban kommandósok tartottak házkutatást egy épületben, amelyben közel száz fiatal klímavédelmi aktivista, a Climate Justice Action nevű hálózat tagjai ütöttek tanyát. A rendőrök fellépése erőszakos volt, és kifejezetten keresték a konfliktust – mondta el az eset után a szervezet szóvivője. A szombaton esedékes koppenhágai tüntetésre pedig a világ minden pontjáról összesen 165 szervezet hívta tagjait és szimpatizánsait Dániába, ahol már a hónap elején hatályon kívül helyezték a Európai Unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni egyezményt. Szigorú biztonsági ellenőrzések lépten-nyomon, főként a szárazföldi, dán-német határt erősítették meg, de fokozottan ellenőrzik a Svédországból és Norvégiából érkező kompokat is.
De ebből legalább már azt is láthatjuk, hogy nemcsak az egy négyzetméterre eső politikusok, hanem az egy főre jutó biztonsági személyzet száma is jelentősen megugrott Koppenhágában.
Hol van már ez a káosz Helsingőr (vagy, ha úgy tetszik, hát Helsingør…) egykori – még a legtragikusabb pillanatiban is – lírai nyugalmához, a bűzt elsőként panaszoló királyfi szellemiségéhez képest... Ha a forrása változik is, úgy látszik, a bűz örök.

(Magyar Hírlap, 2009. december 10.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése