2010. január 8., péntek

Kufárok

A Magyar Hírlap közli Szabó Palócz Attila írását Kufárok címmel a szerző Némafilm című tárcasorozatában.

*

Kufárok

„Jelenleg a III. világháború zajlik, az ellenség mi magunk vagyunk, és fontos, hogy megmentsük a világot saját magunktól” – állítja Paul Watson kanadai környezetvédő, a japán bálnavadászok ellen harcoló Sea Shepherd szervezet tagja. A radikális megoldásoktól sem visszariadó szervezetnek a napokban süllyedt el az egyik hajója, amikor kamikaze módjára belefutott a bálnavadászok járművébe. A harcias természetvédők vízágyúkkal és vakító lézerrel akarták megzavarni, megállítani az állatokat lemészároló kufárokat.
Érdekes faj ez az emberi – emlős –, minden igyekezetével azon van, hogy eltakarítsa maga után a nyomokat. Kitartóan, időt, pénzt és energiát nem kímélve dolgozik azon, hogy létezésének minden nyomát eltüntesse, mintha soha nem is koptatta volna ennek a bolygónak a felszínét. Az emberi faj ilyen jellegű rátermettségét igazolja a nemrég megtartott koppenhágai klímakonferencia kudarca is.
Watson vélhetően annyiban téved hasonlatában, hogy ez a harc – amelyik lehet immár akár a végső is –, nem hasonlítható egyértelműen a korábban vívott, első két világháborúhoz. Azokban ugyanis az ember harcolt az ember ellen, a birodalom a birodalom ellen, hódított, gyarmatokat szerzett és veszített el, világrendeket rombolt le és épített a helyükben újakat. Ebben a harmadikban azonban, ha elfogadjuk Watson érvelését, az emberiség vívja globális harcát a természet, a környezet ellen. Globális háború ez olyan szempontból is, hogy nem kell frontvonalat húzni, nincsenek lövészárkok, nem épülnek védvonalak, hiszen csatatér az egész világ: szinte mindegy ugyanis, hogy a földgolyó melyik részén történik a környezetkárosítás, hatása mindenütt érvényesül. És nem lesznek hősei sem ennek a háborúnak, mert túlélők kellenének ahhoz, hogy bárkit is hősként ünnepelhessenek.
Csak kufárok vannak.
Akik üzletelnek. Bálnákkal, széndioxiddal, kibocsátási kvótákkal... Kufárok, akik előtt mindig tárva-nyitva állnak a gondosan kinyitogatott kiskapuk. Kufárok, akik a tőke érdekeinek megfelelően mindig megtalálják a módját annak, hogyan igazítsák – nyomásgyakorlással, üzleti zsarolással, vagy talán durvább módszerekkel is – a saját üzleti érdekeikhez a szabályozásokat.
Kufárok, akiknek szemében minden egyre – a pénzre! – megy, legyen bár szó bálnákról, a globális felmelegedésről, ózonrétegről, a környezetvédők legfőbb vesszőparipáiról.
Amikor pedig ilyen balesetek történnek, mint ez a minapi, akkor sem a kufárok kerülnek börtönbe, nem ők kapnak méltó büntetést, hanem azok, akik meg akarják állítani őket. Mert ez a harmadik globális háború világrendje.

(Magyar Hírlap, 2010. január 8.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése