2016. január 14., csütörtök

Kibontakozóban az MM és a VMDK együttműködése

A Vajdasági Rádió és Televízió összefoglalót tesz közzé a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének koalíciós tárgyalásairól.

*

Kibontakozóban az MM és a VMDK együttműködése

ÓBECSE – A „legnagyobb hagyománnyal rendelkező vajdasági magyar politikai párt” és az „egyik legfiatalabb vajdasági magyar civil szervezet” potenciális partnersége az együttműködés számtalan lehetőségét hordozza magában, amelyek részletes kidolgozása további tárgyalásokat igényel – állapították meg a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviselői az Óbecsén megtartott „első hivatalos kapcsolatfelvétel” során.
A „Magyar Mozgalom küldöttsége ismertette a szervezet abbéli eltökéltségét, hogy párttá nem alakul át, ugyanakkor civil szervezetként és mozgalomként érdekelt minden olyan politikai témában, ami kihatással van a vajdasági magyar közösség életére és sorsára, ennélfogva nyitott a választások kérdésében is. A VMDK képviselői ugyanakkor elmondták, a választásokon való eredményes szereplés érdekében olyan partnereket keresnek, akik azonosulni tudnak legfontosabb célkitűzéseikkel és alternatív megoldásokat tudnak felkínálni a választópolgárok számára” – áll a két szervezet közös sajtóközleményében.
„A (vajdasági) magyar nemzeti minimum kérdésében a két fél alapelvként fektette le azt, hogy fogyatkozó társadalmunkban minden magyar emberre szükség van, mindenkinek megvan, és itt van a helye, a vélemények sokszínűsége pedig érték, ami nem gyengíti, hanem erősíti közösségünket. Az alapelvek meghatározásán túl azonban a nemzeti minimum tartalommal való feltöltése számos konkrét kérdésben is megnyilvánulhat” – állapították meg a VMDK és az MM képviselői. Ezek közé a területek közé sorolták a Magyar Nemzeti Tanácson belüli munka összehangolását a két fél részéről, a magyar autonómia erősítését, továbbá egy közös állásfoglalás kidolgozását a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel, a kisebbségvédelmi kerettörvénnyel, illetve a kisebbségi akciótervvel kapcsolatban.

(Vajdasági Rádió és Televízió, 2016. január 14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése