2017. március 11., szombat

Haza lehet csábítani a külföldön dolgozó szakembereket

Szabó Palócz Attila az Újzentai naplók című blogjában teszi közzé a lapból kiszorult írását.

*

A nemzetgazdasági tárca dolgozik az építőipar jövőjét meghatározó stratégián
Haza lehet csábítani a külföldön dolgozó szakembereket

„Tíz külföldön dolgozó szakemberből ötöt néhány hónapon belül haza lehetne csábítani megfelelő bérezéssel és munkakörülményekkel, mivel valószínűleg nem találták meg a számításukat” – mondta el egy konferencián Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója. Felszólalásában, amelyet a Világgazdaság ismertetett, szólt arról is, hogy a gazdasági felívelést több kockázati tényező is nehezíti. Az egyik legnagyobb probléma szerinte a munkaerőhiány, ugyanis az elmúlt nyolc évben mintegy negyvenezer építőipari szakember hagyta el az országot. Jelenleg 20-30 ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból, akiknek pótlása elengedhetetlen a hatékonyság növelése szempontjából.
„Bár tavaly visszaestek az infrastruktúra-beruházások, elsősorban az előző uniós költségvetési ciklus pénzügyi lehetőségeinek kifutása miatt, ugyanakkor megindultak a lakásépítések, a kiadott új építési engedélyek száma folyamatosan nő, és az építőipari szerződésállomány is kedvezően alakult” – fogalmazott Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. A tárca dolgozik az építőipar jövőjét meghatározó stratégián, a kormányzat pedig tovább kívánja egyszerűsíteni és gyorsítani az építésügyi eljárásokat. Az ágazatban jelentkező szakemberhiány csökkentése érdekében fontos a duális képzés kiterjesztése a szakképzésben és a felsőfokú oktatásban egyaránt – mondta az államtitkár a Magasépítés 2017 című, szerdán Budapesten megtartott konferencián.
Lepsényi másnap, csütörtökön Kiskunfélegyházán arról beszélt, hogy a magyar gazdaság előrejutásában a legfontosabb szerepet azok a vállalkozások töltik be, amelyek megfelelő szakmai háttérrel és folyamatos innovációval, termékfejlesztéssel képesek alkalmazkodni a piaci igényekhez. Mint mondta, a versenyképesség erősítése és a növekedés ütemének gyorsítása szempontjából Magyarország kedvező helyzetben van, mivel a gazdaságpolitika évek óta ezekre fókuszál.
A következő két évben várt négy százalékos GDP-növekedés fellendíti az építési beruházásokat is, így lesz elég munkájuk a magasépítő cégeknek, és el is tudják végezni ezeket a munkákat, nincs szükség arra, hogy külföldi generálkivitelezők jelenjenek meg – hangsúlyozta a szerdai konferencián Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a legnagyobb kihívásnak a hatékonyság javítását tartja. Szerinte akkor lesz elég szakember, ha az ágazat meg tudja fizetni őket.

(Újzentai Naplók, 2017. március 11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése