2017. március 11., szombat

A csúcstalálkozó érdektelen zárónyilatkozat nélkül

A Mediaworks-csoporthoz tartozó nyolc megyei napilap, a 24 óra, a Petőfi Népe, az Új Dunántúli Napló, a Békés Megyei Hírlap, a Heves Megyei Hírlap, az Új Néplap, a Somogyi Hírlap és a Tolnai Népújság tudósítást közöl az uniós csúcsvezető brüsszeli tanácskozásáról.

*

Orbán: Az idegenrendészeti őrizet nem egyenlő a fogva tartással, Szerbia irányába bárki távozhat
A csúcstalálkozó érdektelen zárónyilatkozat nélkül

Európa továbbra is a világ legjobb helye, s ennek így is kell maradnia – mondta tegnap Orbán Viktor Brüsszelben, az uniós csúcsvezetők tanácskozásán. Beata Szydlo szerint minden országnak joga van blokkolni az uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatának elfogadását.

Brüsszel A teljes egyetértés hiányában huszonhét tagország által támogatott zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon, mivel Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem írja alá, sőt az ülés egyetlen dokumentumát sem fogadja el. A lengyel kormányfő azért döntött így, mert Donald Tuskot lengyel ellenszavazattal választották újra az Európai Tanács élére a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakra. Minden országnak joga van blokkolni az uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatának elfogadását, „mi kihasználjuk ezt a jogunkat” – fogalmazott Szydlo. Donald Tusk újraválasztása Magyarország számára Európa működőképességéről szólt, nem pedig egyik vagy másik tagállamról – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.
Európa minden nehézség ellenére továbbra is a világ legjobb helye, és ennek a pozíciónak a megőrzése a cél – mondta az Európai Unió jövőjéről szólva Orbán Viktor kormányfő a tanácskozás után megtartott sajtótájékoztatóján. Az európai kultúra, civilizáció és gazdaság a második világháború óta eltelt időszakban példátlan eredményeket ért el, és nem szabad elhallgatni, hogy Európa jó eséllyel pályázik arra a címre, hogy hol lehet a világon a legjobban, legboldogabban élni. A magyar kormányfő leszögezte: az uniós tagállamok jogai nem vonhatók el.
Orbán Viktor a csúcstalálkozó előtt még arra készült, hogy – magyar szempontból – a migrációs kérdésben várható a legfontosabb vita, ugyanis hazánk egy olyan, már huzamosabb ideje sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. A tanácskozás előtt a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki fogja védeni és be akarja bizonyítani, hogy ezek összhangban állnak az európai uniós joggal. A csúcstalálkozó után elhagzott nyilatkozatai szerint ebben sikerrel is járt, hiszen ekkor már arról beszélt, hogy az új magyar migrációs jogszabályról folyatott megbeszélésen a tagállami vezetők nem emeltek kifogást az új magyar szabályozás ellen, hiszen ez alapvetően megegyezik azokkal a javaslatokkal, amelyeket Németország és Ausztria is sürgetett. Ez azt jelenti, hogy Magyarország területéről nem érkezhet olyan migráns Németországba, s nem is mozoghat szabadon Európában, aki nem tisztázta belélépésének okát. Mindenki őrizetben marad mindaddig, amíg nem egyértelmű jövetelének szándéka – tette hozzá Orbán Viktor.
A migránsok idegenrendészeti őrizetbe vétele nem egyenlő a fogva tartással, ugyanis aki nem akarja megvárni ügyének lezárását, az Szerbia irányába bármikor távozhat ezekből a központokból – mondta tegnap, a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor sikernek tekinti, hogy a tagállamok vezetői megértették a magyar szabályozást: „Hogy a brüsszeli bürokratákkal mire megyünk, az egy másik történet, hiszen nekik szoktak lenni kifogásaik és nekik vannak jogköreik, amelyekkel megpróbálják Magyarországot arra kényszeríteni, hogy a nekik nem tetsző esetekben változtassuk meg a döntésünket és a szabályainkat. Ez a csata még előttünk van” – fogalmazott Orbán Viktor, aki hangsúlyozta azt is, hogy a bevándorlást nem „humánusan és jól” kell kezelni, hanem ellen kell állni a migrációs nyomásnak. A menekültek hatósági bántalmazásáról, amiről az Orovsok Határok Nélkül szervezet nyilatkozott az elmúlt napokban, a magyar kormányfő kijelentette, hogy nem ismert egyetlen olyan eset sem, amely Magyarország területén történt volna. Az ilyen jellegű, feltárt esetek mindegyike Szerbiában volt – mondta Orbán.
A több sebességgel működő Európai Unió nem jelentené azt, hogy új „vasfüggöny” ereszkedik le a kontinens nyugati és keleti fele közé – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója után. Az Európai Unió meg fogja erősíteni „egységét a sokszínűségben” a szervezet elődjét megalapító szerződés aláírásának hatvanadik évfordulójára időzített római csúcstalálkozóján – mondta Angela Merkel. A német kancellár hozzátette: „Az a mottónk, hogy egységesek vagyunk, de egységesek a sokszínűségben. Minden jelenlegi problémája ellenére az Európai Unió egy sikeres modell.”

Benelux-Visegrádi találkozó
A Benelux-államok hamarosan meghívják a visegrádi országcsoport vezetőit Hollandiába, hogy közösen tárgyaljanak az Európai Unió jövőjéről – közölte Mark Rutte holland kormányfő pénteken Brüsszelben.

Megfigyeljük az osztrák helyzetet
Magyarország létrehoz egy monitorozó, nyomkövető bizottságot annak megfigyelésére, hogy romlik-e a magyarok helyzete Ausztriában az ott tervezett jogszabályváltozások hatására – jelentette be tegnap Orbán Viktor, aki Brüsszelben megbeszélést folytatott Christian Kern osztrák kancellárral, és értésére adta, hogy ha Magyarország romlást tapasztal az Ausztriában dolgozó magyarok helyzetében, „ezzel arányos helyzet fog bekövetkezni” a másik oldalon is.

(2017. március 11.)

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök nem írta alá az uniós csúcs zárónyilatkozatát, amihez megvan a tagállami jogosultsága – ettől még Európa működőképes marad


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése