2018. december 20., csütörtök

„Összetartó közösséget formálunk”

A Dunakanyar Régió című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

„Összetartó közösséget formálunk”
Tuzson Bence: A kulturális emlékeink megújítása mindig magában hordozza a jövő építését is – Tavaszra befejeződik a fóti Szeplőtelen fogantatás templom orgonájának felújítása

A családtámogatási rendszer kibővítése is szerepel a kormányzat tervei között, ehhez kérnek megerősítést a lakosságtól a most zajló nemzeti konzultáción, amelyben rákérdeznek arra is, hogy mi az emberek véleménye a főállású anyaságról, a fiatalok életkezdési támogatásáról és a gyerekek védelméről – fogalmazott Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője lapunk kérdéseire válaszolva. A politikus arra kért mindenkit, hogy töltse ki és küldje vissza a konzultációs kérdőíveket, mert közös jövőnk a tét és minden vélemény egyformán számít. Interjúnkban elmondta azt is, hogy négy gyermek édesapjaként a családjával tölti a karácsonyi ünnepeket, és nagyon várja már az elmélyülésnek ezeket a mindig meghitt és őszinte pillanatait.

● Melyeket tartja a legfontosabbaknak a választókerületben az elmúlt időszakban megvalósított fejlesztések közül?
– Nem lehet ezt rangsorolni, minden fejlesztés egyformán fontos, hiszen minden beruházásnak a közösség érdekeit kell szolgálnia. Ez meghatározó jelentőségű akkor is, ha egy nagyobb és látványosabb építkezősről beszélünk, és akkor is, ha egy felújításról, rekonstruálásról van szó. Az a fontos, hogy helyben járuljon hozzá a közösség fejlődéséhez. Ebből kiindulva egyaránt fontos volt például a csomádiaknak a bölcsőde, a játszótér és az egészségház megépítése, akárcsak az Irtvány utca leaszfaltozása. Fóton a belterületi utakat fejlesztettük, és ezek rendbetétele mellett kialakítottuk a szabadidős sportparkot is. A legnagyobb vállalkozás pedig a Szeplőtelen fogantatás templom felújítása, ami ötszázmillió forintos kormányzati támogatással valósul meg. A restaurálás még nem zárult le, hiszen tavaly karácsony után kezdődött az orgona felújítása, amivel várhatóan jövő tavaszra végeznek a szakemberek. Bőven van még teendőnk a következő időszakra is.
● Ön igen aktívan részt vett a templom felújításával kapcsolatos munkákban. Miért fordított erre ennyi energiát?
– Úgy látom, hogy ebben a projektben is megvalósul a közösségformálás, amiben igen jelentős érdemei vannak Sebők Sándor plébánosnak. Mindig örömmel tölt el, amikor annak a példaértékű összefogásnak a különböző formáival találkozom, amelyekkel az elmúlt évek településfejlesztései gyakorlatilag a teljes választókörzetemben megvalósultak. S éppen ezért mondtam már az előbb is, hogy büszke vagyok azokra az apróbb eredményekre is, amelyek kevésbé látványosak talán, de összetartó közösséggé formálták az itt élő embereket. Ahogy a december elején, a fóti templomban megtartott rendezvényen is elmondtam, ha a plébános úr nem fogta volna össze a közösséget, akkor ez a nagy múltú templom ma már olyan állapotban sem lenne, mint amilyenben a felújítás előtt volt. Így tehát, ha a ránézek a templomra, én nemcsak a megújult ablakokat és nyílászárókat látom, nem pusztán a maltert, a téglát és a vakolatot, hanem jóval többet, elsősorban a közösség lelkét.
● Hogy illeszkedik egy ilyen projektum például az iskolaépítésekhez?
– Kodály Zoltán mondta egyszer, hogy kultúrát nem lehet örökölni, mert az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem teremti magának. A kultúra megújítása pedig mindig magában hordozza azt is, hogy a jelennek a jövőről is gondoskodnia kell, tovább kell adnunk a kultúrát a következő nemzedékeknek is.
● Az ilyen szempontokat is mérlegel, amikor dönt egy-egy beruházás felkarolásáról?
– Természetesen. Dunakeszin például az oktatás modernizálását eredményező iskolaépítések mellett felújítottuk a Magyarság Sporttelepet és a Fóti úti sportközponthoz kapcsolódó sportpályát, de görög katolikus templomot is építettünk. Ugyancsak a helyi családok érdekeit szolgálják a közbiztonság javítása érekében tett lépések, hiszen a rendőrkapitányság felújított épületében sokkal hatékonyabban zajlik a munka.
● A most zajló nemzeti konzultáció eredményeként milyen intézkedésekre számíthatunk?
– Egyértelműen az a kormányzat célja, hogy tovább erősítse a magyar családokat, és terveink vannak a családtámogatási rendszer kibővítésére is. A nemzeti konzultáción arról kérdezzük a lakosságot, hogy mi a véleménye a főállású anyaságról, az otthonápolásról, a fiatalok életkezdési támogatásáról és a gyerekek védelméről. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy nemzeti egyetértés álljon a hosszútávra szóló, több nemzedék életét befolyásoló döntések mögött. De a kérdőíven rákérdezünk arra is, hogy szükségesnek tartják-e, hogy a családok költségvetési támogatásait kétharmados jogszabállyal védjük meg.
● Miért van erre szükség?
– Azért, mert 2002 és 2010 között a baloldali kormányok különféle családellenes intézkedéseiket hoztak, és gyakorlatilag szétverték az addigi családtámogatási rendszert. Nem szeretnénk, ha ez még egyszer megtörténhetne. Ezért is tatjuk fontosnak, hogy mindenki beleszólhasson a döntésekbe, amikor a nemzeti sorskérdéseinkről van szó. Közös jövőnk a tét, ezért minden vélemény egyaránt fontos! Ezért is kérek mindenkit, hogy töltse ki és küldje vissza a konzultációs kérdőíveket.
● Várja már a karácsonyi ünnepeket?
– Igen, nagyon várom, mert az én munkámban mindig felfokozott, aktív időszak az év vége. Négy gyermek édesapjaként pedig nagyon várom már az elmélyülésnek azokat a meghitt és őszinte pillanatait, amelyeket minden évben a karácsonyi ünnepek hoznak el az életünkben. Megtapasztalhatjuk ilyenkor, hogy mit jelent az összetartozás élménye, amit leginkább a család adhat meg az embernek.

(Dunakanyar Régió, 2018. december 20.)

Tuzson Bence és családja


     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése