2019. január 1., kedd

Erős családokra építjük Veresegyház jövőjét

A Veresi Krónika című lap januári száma interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Erős családokra építjük Veresegyház jövőjét
Tuzson Bence: Veresegyházon olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek a közösség egészének a hasznára válnak

Azért volt különösen fontos a tavaly, az év végén lebonyolított családügyi nemzeti konzultáció, hogy mindenkinek legyen beleszólása a nemzeti sorskérdéseinkben meghozott döntésekbe – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, aki szerint fontos hogy mindenki elmondja a véleményét Magyarország jövőjéről. A kormányzat, amelynek értékrendjében már eddig is kiemelt szerepet kaptak a családok, ezúttal a családtámogatási rendszer kérdéskörének különböző elemeire kérdezett rá. A politikus szerint a városunkban megvalósult fejlesztések is egyértelműen kedvező hatással vannak a veresegyházi családok hétköznapi életére.

– Térségünk és városunk országgyűlési képviselőjeként hogyan értékelné az elmúlt időszakban megvalósult helyi fejlesztéseket?
– Veresegyházon olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek mindenkinek, tehát a közösség egészének a hasznára válnak. Így például új gyógypedagógiai általános iskolát építettünk a speciális nevelési igényű gyerekeknek, de korszerűsítettük a szennyvíztisztítást és a közvilágítást is, a gimnázium építése pedig a tél ellenére is a tervezett ütemben halad. Jelentős összegű, másfélmilliárd forintos fejlesztés valósult meg a Veresi Paradicsom Kft.-nél is, ahol ezáltal nemcsak munkahelyeket sikerült teremteni, de azzal, hogy a beruházás hozzájárul a vállalat piaci szerepének a megerősítéséhez is, tartósan biztossá teszi az ott dolgozók egzisztenciális helyzetét. A fejlesztéshez a cég félmilliárd forintos állami támogatást kapott, amiből megnövelhette az üvegház-kapacitását. Ez pedig azért is fontos, mert a vállalat a termelésének hetven százalékát tavaly már a magyar piacon értékesítette, és csak harminc százalékát szállította külföldre. Ez is szépen jelzi, hogy a vállalkozás nemcsak a településnek, de az egész országnak is igen hasznos, és nagyon fontos, hogy hosszú távon fennmaradjon, gazdagítva ezáltal a várost és a térséget. Az ágazat nagy humánerőforrás igénye növeli a foglalkoztatást, a népességmegtartó erőt, de az itt élők életminőségét is. Mindez egyértelműen kedvező hatással van a veresegyházi családok hétköznapi életére is.
– A családok megerősítésére fordítandó közpénzekről, vagyis a családtámogatásokról kérte ki a lakosság véleményét a kormányzat a tavalyi nemzeti konzultáción. Milyen politikai aktualitásai vannak ma ennek a témának?
– Már a megelőző két kormányzati ciklusban is a magyar családok megerősítésén dolgoztunk, s ezért fontosnak tartjuk azt is, hogy minden esetben nemzeti támogatással hozzuk meg a hosszútávra szóló, több nemzedék életét meghatározó döntéseket. A konzultáció több olyan témát is érintett, amelyet túlzás nélkül nevezhetünk nemzeti sorskérdésnek. Ilyen például az is, hogy meggyőződésünk szerint minden lehetséges módon támogatni kell a gyermeküket nevelő nők munkába való visszatérését. Erre az úgynevezett atipikus, vagyis a részmunkaidős és egyéb, a hagyományostól eltérő foglalkoztatási formák szélesebb körben való elterjesztése lehet az egyik kézenfekvő megoldás. De támogatjuk a főállású anyaság intézményének bevezetését is, amire a nemzeti konzultáció kérdőívén is rákérdeztünk, mert fontosnak tartjuk, hogy mindenkinek legyen beleszólása a nemzeti sorskérdéseinkben meghozott döntésekbe.
– Elégedettek a nemzeti konzultáció eredményeivel?
– Az, hogy milliós nagyságrendű azoknak a polgároknak a száma, akik kitöltötték és visszaküldték a kérdőíveket, mindenképp azt mutatja, hogy mindnyájunkat érintő kérdésekről kértük a véleményüket. Ma már kétszer annyit költünk családtámogatásokra, mint 2010-ben, és mivel a gazdaság jól teljesít, a családtámogatási rendszert tovább lehet bővíteni. Ez a konzultáció jelölheti ki a további intézkedések alapjait és legfontosabb irányait.

(Versei Krónika, 2019. január)


      

      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése