2019. január 1., kedd

Minden eddiginél több pénz jut az idén a családok megerősítésére

A Csömöri Hírmondó című lap decemberi száma rövid interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Minden eddiginél több pénz jut az idén a családok megerősítésére
Tuzson Bence: A minőségi oktatásra a későbbiekben majd egy sikeres életpályát lehet alapozni, így tehát az iskolafejlesztések egyértelműen a gyermekeket nevelő családoknak kedveznek

Januártól havi negyvenezer forintra emelkedett a kétgyermekesek családi adókedvezménye – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. Mint mondta, a családügyi nemzeti konzultációban kitöltött kérdőívek igen magas száma jelzi, hogy nemcsak a kormánynak, de az egész országnak fontos a családok helyzete, a gyermekvállalás és a demográfia kérdése. A 2010 óta bevezetett családbarát intézkedések előnyeit Csömörön máris közvetlenül érzékelhetik az emberek.

● Hogyan érintik a helyiek életét a családbarát kormányzati intézkedések?
– Ha néhány helyi példát szeretnénk kiemelni, akkor a családok megerősítését szolgálta az is, hogy az elmúlt időszakban átadtuk Csömörön a hármas számú bekötőutat, de jelentős vállalkozás volt a Laky utca felújítása is, amihez sikerült nyolcvanöt százalékos állami támogatást elnyernünk, a fennmaradó költségeket pedig az önkormányzat fedezte saját forrásaiból. Uniós támogatásból elvégeztük a Krammer Teréz Zeneiskola és Mátyás Király Általános Iskola energetikai korszerűsítését is. Az iskolafejlesztések a felnövekvő nemzedékek érdekeit szolgálják, a minőségi oktatást, amire a későbbiekben majd egy sikeres életpályát lehet alapozni, így tehát egyértelműen a gyermekeket nevelő családoknak kedveznek. Ezért is szeretném megköszönni minden csömöri lakosnak, aki időt szánt arra, hogy kitöltse a konzultációs kérdőíveket, hogy ezzel is segítette a munkánkat.
● Mikor számíthatunk az első olyan intézkedésekre, amelyeket már a konzultációra beérkezett válaszok alapján hoz meg a kormányzat?
– A kitöltött kérdőívek igen magas száma egyúttal azt is jelzi, hogy nemcsak a kormánynak, de az egész országnak fontos a családok helyzete, a gyermekvállalás és a demográfia kérdése. Most értékeljük a válaszokat, és várhatóan februárban bejelenthetjük az első olyan intézkedéseket, amelyeket már ezekre alapozva hozunk meg.
● A januártól hatályos változások is nyújtanak kedvezményeket a családoknak?
– Január 1-től havi negyvenezer forintra emelkedett a kétgyermekesek családi adókedvezménye, amit most már a várandósság kilencvenegyedik napjától azok a családok is igénybe vehetnek, akiknél még nem született meg a második gyermek. A minimálbér emelkedésének köszönhetően nőtt a gyermekgondozási díj, vagyis népszerű nevén a GYED összege is. Nagyon fontos azonban szem előtt tartunk, hogy az idei költségvetésben minden eddiginél nagyobb összeget, több mint kétezer-milliárd forintot irányoztunk elő a családok megerősítésére. Ennek pozitív hatását a maga módján minden család érezni fogja majd Csömörön és az egész országban is.

(Csömöri Hírmondó, 2019. január)

Tuzson Bence a családjával


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése