2019. január 24., csütörtök

A lakosság igényeivel összhangban kell meghozni a döntéseket

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

A lakosság igényeivel összhangban kell meghozni a döntéseket
Tuzson Bence: Fontosnak tartjuk, hogy a nyugdíjasok is aktívan részt vegyenek a családok életében

A kormányzat az elmúlt időszakban nemcsak megőrizte a nyugdíjak vásárlóerejét, de folyamatosan növelni tudtuk az összegét, s így például az idén januártól egy átlagos nyugdíj éves szinten már negyvenkétezer forinttal emelkedik – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. Mint mondta nyugdíjasok  továbbra is számíthatnak az őket megillető megbecsülésre. A 2019-es intézkedések közül kiemelte, hogy az idén már havi negyvenezer forintra emelkedett a kétgyermekesek családi adókedvezménye, és ugyancsak januártól csökkentek a kisvállalkozók adóterhei is.

Magyarország történetében tavaly immár másodszor nyílt lehetőség a nyugdíjprémium kifizetésére – válaszolta Tuzson Bence arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt időszakban miben nyilvánul meg a nyugdíjasok megbecsülése. A politikus úgy fogalmazott, hogy hazánknak azt a kultúrát kell megőriznie, amelyben minden magyar ember otthon érzi magát, ezt pedig – függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem – úgy hívják, hogy keresztény kultúra. Ebből ered, hogy a családot egy olyan összetartó közösségként képzeljük el, amelyben nemcsak a gyermekek és szülők vannak jelen, hanem a nagyszülők is aktív szerepet vállalnak benne, ezért a családok megerősítése érdekében tett intézkedéseink gyakorlatilag az összes nemzedéket érintik – folytatta Tuzson Bence. Olyanok akarunk lenni, mint amilyenek több mint 1000 éve, a Kárpát-medencében, Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön, Veresegyházon lettünk – mondta a képviselő.
„Ennek egyik alapköve, hogy aki tud, képes és akar dolgozni, annak legyen munkája, márpedig az elmúlt időszakban kiváló eredményeket sikerült elérnünk ezen a téren is, hiszen például 2010-ben hazánkban még csak összesen 3,7 millió embernek volt munkahelye, amellyel megélhetést biztosíthatott a családjának. Ma viszont már 4,5 millióan dolgoznak” – hívta fel a figyelmet a politikus, aki kitért arra is, hogy a várakozások szerint hosszabb távon 4,5-5 millió lesz a munkavállalók száma Magyarországon, ami tulajdonképpen már megközelíti a teljes foglalkoztatottságot.
Magyarország a béremelkedést tekintve is egyre jobban teljesít, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt két évben mintegy huszonhat százalékkal nőttek az átlagkeresetek az országban. A bérekről szólva a képviselő beszélt arról is, hogy a tavaly megkötött kétéves bérmegállapodás értelmében az idén januártól – akárcsak a jövő év elejétől is – nyolc-nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Vagyis a minimálbér bruttó értéke mostantól 149 000 forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 195 000 forint lesz, ennek eredményeképp növekszik a GYED összege is.
Tuzson Bence külön kitért arra, hogy januártól havi negyvenezer forintra emelkedett a kétgyermekesek családi adókedvezménye, amint most már a várandósság kilencvenegyedik napjától azok a családok is igénybe vehetnek, akiknél még nem született meg a második gyermek. Ugyancsak januártól csökkentek a kisvállalkozók adóterhei is, és ma már az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó. A kormány emellett több speciális adózási formát is kínál a vállalkozásoknak, így ha összeszámoljuk mindezeknek a kedvezményeknek az értékét, akkor láthatjuk, hogy az adózók mintegy tízmilliárd forintot spórolhatnak az idén – nyilatkozata lapunknak Tuzson Bence.
Tuzson Bence sikertörténetként értékelte a Nők40 programot, amelyet 2011-es bevezetése óta több mint 240 ezren vettek igénybe. Mint mondta, a maga módján ez is egy olyan családtámogatási intézkedés, amely a kisgyermekeket nevelő családokat segíti abban, hogy a nagyszülők is aktívan részt vállalhassanak az unokák nevelésében. Szerinte a Nők40 program sikere egyértelműen azt jelzi, hogy a kormányzati intézkedés találkozott a lakossági igényekkel. Ugyanezt szeretnénk elérni minden településen, minden választókerületben is – folytatta –, mert az a legfontosabb, hogy olyan beruházásokat karoljunk fel, amelyekre helyben van igény.
Kérdésünkre, hogy milyen fejlesztésekre számíthatunk az idén a régiónkban, a képviselő  hangsúlyozta, hogy az M2 bővítésének befejezése az egyik legfontosabb feladat. Ezen túl a régióban fontos oktatási és egészségügyi beruházások vannak folyamatban: Veresegyházon befejeződik a gimnáziumépítés, Fóton épül a katolikus óvoda, Dunakeszin bővülnek a sportolási lehetőségek, Gödön iskolát építünk, Csömörön folyamatban van református templom megépítése, és nemsokára átadásra kerül az egészségház, Erdőkertesen folytatódnak az útépítések. Arra törekszünk, hogy a lakosság igényeihez igazodva hozzuk meg a döntéseket – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence.

(Dunakanyar Régió, 2019. január 24.)


     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése