2019. november 7., csütörtök

A születendő gyermek a legjobb befektetés

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

A születendő gyermek a legjobb befektetés
Már hatvanezer család élt a családvédelmi akcióterv által nyújtott lehetőségek valamelyikével – mondta lapunknak Tuzson Bence

A kormány nem tekinti egy lezárt, befejezett folyamatnak a családvédelmi akciótervet: az ország minden pontján épülnek a bölcsődék, a jövő év elejétől pedig jön a nagyszülői gyed, illetve a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője. Mint mondta, továbbra is többgenerációs családmodellben gondolkodnak, ezért különösen fontos számukra az idősebb nemzedékek, a nyugdíjasok megbecsülése: ők az idén minden eddiginél nagyobb összegű nyugdíjprémiumban részesülnek, aminek kifizetését a magyar gazdaság kitartó növekedése teszi lehetővé. A politikus elmondta: a csok és az otthonteremtési program egyéb elemei iránt töretlenül nagy az érdeklődés.

Minden bizonnyal a családtámogatásoknak is ösztönző szerepük van abban, hogy rég nem volt már annyi házasságkötés Magyarországon, mint most: az idén júliusban harmincegy százalékkal volt magasabb az esküvők száma, mint egy évvel korábban, augusztusban pedig tizenegyezernél is több pár kötötte össze az életét, ami a legkiemelkedőbb érték az elmúlt negyven évben – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva hozzátette még azt is, hogy az idén januártól augusztusig 43 212 pár esküdött örök hűséget egymásnak, ami tizennyolc százalékkal magasabb annál az adatnál, amit az előző év azonos időszakában regisztráltak. A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány a családi otthonteremtési kedvezményen, vagyis közismert nevén, a csokon keresztül már félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni. Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy az idén július 1-jétől a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni. A július 1-je óta felvett kölcsönök esetében már többen igényeltek hitelt használt lakáshoz, mint újhoz – tette hozzá Tuzson Bence.
Meggyőződésünk, hogy a legjobb befektetés a születendő gyermek – válaszolta a képviselő a kérdésünkre, amikor arról érdeklődtünk, hogy miért épp a családok, a kisgyermekeket nevelő fiatalok lettek a kormányzati intézkedések legnagyobb kedvezményezettei. Ha a fiataloknak felkínált lehetőségeket mérlegeljük, akkor azt kell látnunk, hogy a babaváró támogatás a családi otthonteremtési kedvezménnyel együtt akár húszmillió forintot is jelenthet, amihez még kapcsolódhat egy tizenötmillió forintos kamattámogatott kölcsön is – összegezte az elmúlt időszak legfontosabb családpolitikai kedvezményeinek együttes hatását a politikus. Mint mondta, augusztus végéig száztizennégyezer család igényelte a csokot, ami az átlagos gyerekszámmal kalkulálva csaknem félmillió magyar embert jelent. A támogatási összeg eléri a háromszáznegyvenmilliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett tehát ezeknek a családoknak otthonteremtésre költeniük.
A csok és az otthonteremtési program egyéb elemei iránt töretlenül nagy az érdeklődés, már hatvanezer család élt a családvédelmi akcióterv által nyújtott lehetőségek valamelyikével – mondta lapunknak Tuzson Bence.
Régi elveinkhez híven mi továbbra is többgenerációs családban gondolkodunk, ezért nemcsak a családalapításra és gyermekvállalásra készülő fiatal házasok fontosak a számunkra, de az idősebb nemzedékek, így a nyugdíjasok is, az ő megbecsülésükre is kiemelt figyelmet fordítunk – folytatta a képviselő. A magyar gazdaság növekedésének köszönhetően az idén már sorrendben harmadik esztendeje részesülhetnek nyugdíjprémiumban az idősek, a juttatás pedig most minden eddiginél magasabb összegű. Tuzson Bence hangsúlyozta azt is, hogy a kormány szeretné elérni, hogy a magyar nyugdíjasok is érezzék, hogy az ő teljesítményük is benne van a gazdasági növekedésében, amelynek köszönhetően az emberek évről évre egyre jobban élhetnek. Mint mondta, az állam akkor tud nyugdíjprémiumot fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a három és fél százalékot, ez pedig az idén várhatóan 4,6 százalék lesz.
Ezzel együtt a családvédelmi akciótervet és annak intézkedéseit továbbra sem tekintjük egy lezárt, befejezett folyamatnak: az ország minden pontján épülnek a bölcsődék, a jövő év elejétől pedig jön a nagyszülői gyed, illetve a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője.

(Dunakanyar Régió, 2019. november 7.)

Tuzson Bence


     

      

      

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése