2019. november 1., péntek

Le kell bontani a gyermekvállalás útjában álló akadályokat

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Csomádi Hírharang című lapnak.

*

Le kell bontani a gyermekvállalás útjában álló akadályokat
Ismét nagyobb becsülete van hazánkban a házasságnak – mondta lapunknak Tuzson Bence

A hatékony gazdaságpolitika és az erős családpolitika különösen fontos eleme azoknak a törekvéseknek, amelyek révén a kormányzat szeretné elérni, hogy hazánk egy olyan családbarát országgá váljon, amelyben a fiatal házasoknak nem okoz problémát a családalapítás, és annyi gyermeket vállalhatnak, amennyit csak szeretnének – egyebek mellett erről is beszélt a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője. Mint mondta, külföldről is igen jelentős érdeklődés nyilvánul meg az elért eredmények iránt, hiszen gyakorlatilag az egész kontinens hasonló demográfiai gondokkal küszködik, mint amilyeneket korábban hazánkban is tapasztalhattunk. A legfontosabb azonban, hogy az országos intézkedések a kisebb közösségekben is éreztessék hatásukat, és folyamatos fejlődést biztosíthassanak az olyan településeknek is, mint Csomád.

Az a célunk, hogy Magyarország valóban egy olyan családbarát országgá váljon, ahol mindenki a szándékai szerinti időben és számban vállalhat gyermeket – válaszolta kérdésünkre Tuzson Bence, az 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, amikor arról érdeklődtünk, hogy miért kapnak az utóbbi hónapok kormányzati intézkedései között kiemelt figyelmet a családtámogatási intézkedések, élükön a családvédelmi akciótervvel. Mint mondta, a családbarát ország megteremtéséhez elsődlegesen arra van szükség, hogy az említett kormányzati intézkedésekkel lebontsák a gyermekvállalás útjában álló akadályokat, és megszüntessék, vagyis kiiktassák azokat az esetleges anyagi hátrányokat, amelyek korábban arra késztették a fiatalokat, hogy lemondjanak vágyaikról. Meg kell teremtenünk a munka és a magánélet egyensúlyát – fogalmazott a politikus, aki kitért arra is, hogy a kormányzat 2010 óta nagyon fontos intézkedésekkel igyekezett segíteni a fiatalok családalapítását, az otthonteremtést és a gyermekvállalást, de az eddig elért eredményeken túl még mindig sok a teendő ezen a területen.
A képviselő felidézte, hogy 2011 volt az az esztendő, amikor drámai mélypontra csökkent hazánkban a gyermekvállalási kedv, ezért a Fidesz-KDNP kabinet azonnal cselekedett és aktívan tett a negatív tendenciák megállításáért és visszafordításáért. Ennek eredményeként 2020-ban már két és félszer annyit fordítanak a családok támogatására, mint 2010-ben – mondta Tuzson Bence. Szerinte soros összefüggésben áll mindezzel, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a házasságkötések száma: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szemléletesen megmutatják, hogy ismét nagyobb becsülete van hazánkban a házasságnak.
Ma már hatékony gazdaságpolitikára és erős családpolitikára épülő sikeres modellként tartják számon a magyar kormány eredményeit külföldön is, ezt igazolják a nemzetközi visszajelzések, amelyek elismeréssel szólnak törekvéseinkről – fogalmazott Tuzson Bence. A képviselő hangsúlyozta, hogy tulajdonképpen az egész kontinens hasonló kihívásokkal és demográfiai változásokkal szembesül, mint Magyarország, ezért élénken követik a magyar folyamatokat. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a családvédelmi akcióterv bevezetése az egyik legfontosabb lépése a magyar kormány családpolitikájának.
Meggyőződésem, hogy az országos intézkedések pozitív hatásai minden esetben „leszivárognak” a kisebb közösségekbe is, ezért hiszem, hogy Csomádon is minden fiatal házaspár jól jár, ha él a családvédelmi akciótervben felkínált kedvezményekkel, amelyek jogszabályi kereteit igyekeztünk olyan nagyvonalúan körülhatárolni, hogy lehetőleg minél több, a családalapítás előtt álló fiatal élhessen a lehetőségekkel – részletezte Tuzson Bence. Mint mondta, a július 1-től elérhető kedvezményeket igénylők köre már októberben elérte a hatvanötezret, ennyien kérték a Babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a jelzáloghitel elengedését, illetve a csokhoz kapcsolódó kölcsönöket. Az intézkedéscsomag újabb elemként pedig januártól lesz elérhető a nagyszülői gyed, valamint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – tette hozzá.
Mindezek az intézkedések kiváló lehetőséget kínálnak az itt élő embereknek is, és hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy Csomád továbbra is egy fejlődő és virágzó település maradjon – mondta a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence.

(Csomádi Hírharang, 2019. november)

Tuzson Bence


      

      

     

     

      

      

      

     

      

      

      

      

      

      

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése