2019. november 21., csütörtök

Stabilan fejlődő gazdaságra lehet eredményes családpolitikát alapozni

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

Stabilan fejlődő gazdaságra lehet eredményes családpolitikát alapozni
Sikereinket egyre inkább elismerik a hazai és nemzetközi szervezetek is – mondta lapunknak Tuzson Bence

Továbbra is kitartóan és folyamatosan dolgozunk azon, hogy Magyarországot egy családbarát országgá alakítsuk át – fogalmazott a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, akit a családvédelmi akcióterv eddigi eredményeiről és a januártól elérhetővé váló újabb elemeiről kérdeztünk. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával eddig csaknem százezer embert ért el a magyar kormány, és ugyancsak százezer fiatalt érint a Babaváró hitel is, ami három gyermek vállalása esetén akár vissza nem térítendő támogatássá is átalakulhat. A jövő évtől lesz elérhető a nagyszülői gyed, az ehhez szükséges törvénymódosításról hamarosan szavaz a parlament. A családok megerősítését célzó intézkedéseket csak a folyamatosan erősödő gazdaságra lehet építeni, és hazánk idei eredményei felülmúlják a várakozásokat – mondta a képviselő.

Minden előzetes várakozásunkat felülmúlta a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki szavait adatokkal is alátámasztotta: máris átlépte az ötvenezret a Babaváró támogatást igénylő fiatal házaspárok száma, és több mint húszezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. Ez pedig azt jelenti, hogy július elseje óta már több mint százezer fiatalnak tudtunk segíteni a Babaváró támogatással, ami tulajdonképpen egy kamatmentes, gyermekvállalás esetén akár vissza nem térítendő, tízmillió forintos, szabadfelhasználású kölcsön – fogalmazott a politikus.
Ugyancsak egy százezer fős közösségről beszélhetünk, ha el számba vesszük, hogy átlépte a húszezret a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását igénylők száma, hiszen az érintett családokban legalább három gyermek van – nyilatkozta lapunknak a képviselő. Mint mondta, az eredmények a demográfiai adatokban is tükröződnek, hiszen augusztusban csaknem negyven esztendeje nem látott csúcsot ért el a házasságkötések száma.
Tuzson Bence kérdésünkre válaszolva kitért arra is, hogy a családvédelmi akciótervvel összefüggésben jelenleg az országgyűlés előtt van még két törvénymódosítás: a diplomás gyed kibővítése és a nagyszülői gyed bevezetése. Ezeket a képviselő azért is tartja kiemelten fontosnak, mert a diplomás gyed esetében például szeretnék lehetővé tenni az ismételt igénylést, vagyis azt, hogy amennyiben egy anya úgy dönt, hogy újra gyermeket vállal, akkor a második alkalommal is jogosulttá válhat majd erre a kedvezményre. A nagyszülői gyeddel összefüggésben pedig a Munka Törvénykönyvét kell módosítani annak érdekében, hogy a nagyszülők ugyanazokat a munkahelyi garanciákat kaphassák meg, mint az édesanya és az édesapa – részletezte a politikus.
Ahhoz, hogy meg tudjuk erősíteni a magyar családokat, erős alapokra is szükségünk van, amelyekre ezeket az intézkedéseket építhetjük – mondta Tuzson Bence, aki hangsúlyozta azt is, hogy a magyar gazdaság erős, és egyre jobb eredményeket tudunk felmutatni. Jól példázza ezt, hogy az elmúlt időszakban meghozott kormányzati intézkedések hatása szinte minden gazdasági ágazatban érezhető, így 2019 harmadik negyedévében öt százalékkal bővült a bruttó hazai termék, ami messze meghaladja az előzetes elemzői várakozásokat. A képviselő a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve beszélt arról is, hogy összességében az év első kilenc hónapjában a növekedés elérte az 5,1 százalékot. A magyar gazdaság a 2013-ban bekövetkezett fordulat óta kiegyensúlyozott növekedési pályán van, amelynek hátterében változatlanul stabil fundamentumok állnak, szemben a 2000-es évek közepén mért növekedéssel, amely mögött az eladósodás állt – emlékeztetett Tuzson Bence, aki kiemelte azt is, hogy az eredményeinket és sikereinket egyre inkább elismerik a hazai és nemzetközi elemző szervezetek is, sorra javítva az idei évre vonatkozó előrejelzéseiket.
Ilyen, stabilan fejlődő gazdaságra már lehet eredményes családpolitikát építeni – összegezte térségünk országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta azt is, hogy régiónk számára is komoly esélyt jelenthet a családvédelmi akcióterv intézkedéscsomagja, mert ha az itt, helyben élő fiatal házaspárok is nagy számban veszik igénybe a felkínált kedvezményes lehetőségeket, az az egész közösség fejlődéséhez, megerősödéséhez is hozzájárulhat. Mind mondta, éppen ezért szeretné arra biztatni az érintetteket Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön és Veresegyházon is, hogy bátran kezdeményezzenek és vegyék igénybe a családvédelmi akciótervnek a számukra legkedvezőbb elemeit. Továbbra is kitartóan és folyamatosan azon dolgozunk, hogy Magyarországot egy családbarát országgá alakítsuk át – tette hozzá a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője.


(Dunakanyar Régió, 2019. november 21.)

Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő


     

      

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése