2021. április 1., csütörtök

Csomádnak is nagy szerepe lehet a gazdaság fellendítésében

A Csomádi Hírharang című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

Csomádnak is nagy szerepe lehet a gazdaság fellendítésében
Tuzson Bence: Ha minden vágyott gyermek megszületik Magyarországon, akkor lesz igazán jó itt élni, dolgozni, gyermeket várni és nevelni

Magyarország kormánya 4,3 milliárd forinttal támogatja a Pest megyei turisztikai fejlesztéseket, s nagy örömömre szolgál, hogy nemrég született döntés arról, hogy ebből a keretből részesül a Csomádon építendő panzió- és szállodafejlesztés terve is – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki beszélt arról is, hogy hazánkban már túllépte a kétmilliót azok száma, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinát, és időközben megkezdték a várandós kismamák oltását is. Mint mondta, amint elérjük az ehhez megfelelő átoltottságot, a turizmus újra fontos szerepet fog betölteni a gazdaság újraindításában, ezért is van kiemelt jelentősége a Csomádon megvalósuló idegenforgalmi fejlesztésnek.

– Ön szerint milyen turisztikai potenciál rejlik térségünkben?
– Ez a régió bővelkedik felfedezésre váró idegenforgalmi látványosságokban, gondoljunk csak a csomádi evangélikus templomra, a veresegyházi Medveotthonra, a Szentendrei-szigetre, vagy a Fóti-Somlyó tanösvényre, amely a Fáy-présház mellől indulva mintegy három és fél kilométeren át kígyózik a lepkés állomásjelzéseivel, és nagyjából két és fél óra alatt bejárható. Így tehát csodálatos természeti élményben lehet része annak, aki vállalkozik egy ilyen túrára, az ország akármelyik részéből érkezzen is hozzánk, vagy akár külföldről. Éppen ezért van különös jelentősége annak, hogy a magyar kormány 4,3 milliárd forinttal támogatja Pest megye turisztikai fejlesztését. Ennek keretében nemrég született döntés a Csomádon építendő panzió- és szállodafejlesztésekről, amihez ezúton is gratulálok a sikeres pályázóknak. Meggyőződésem, hogy Csomádon csendes, de mégis modern környezetben pihenhetnek majd az ide érkezők, ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő átoltottság mellett a turizmus újra fontos szerepet fog betölteni a gazdaság újraindításában. Az egész térség, régiónk egésze nagy előnnyel indulhatunk ebben, ha Csomádon egy, a település hangulatát tükröző, új panzió épülhet, amely idecsalogatja majd a látogatókat.
– Az átoltottságot említette a turizmus újbóli megerősödésével kapcsolatban. Megítélése szerint hogy állunk, hogy halad Magyarországon a vakcinák beadása?
– A védőoltással kapcsolatban kiváló hír, hogy Magyarországon már túllépte a kétmilliót azok száma, akik megkapták legalább az első vakcinát, és időközben megkezdtük a várandós kismamák oltását is. Arra kérem hát ezúton is a várandós hölgyeket itt, Csomádon is, hogy ha még nem tették volna meg, akkor mielőbb regisztráljanak a Vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton. A várandósokat a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják. Miután megszületett a szakmai állásfoglalás a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül azonnal lehetővé tettük számukra a biztonságos vakcinával történő beoltását.
– Ezúttal a várandós kismamákra irányul a kiemelt figyelem, de a kormányzati intézkedésekben már eddig is folyamatosan a családok, a fiatal házasok álltak a középpontban. Mennyire tudják ezek az intézkedések megerősíteni az ő helyzetüket?
– A kormány célja, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen, minél jobb legyen hazánkban élni, dolgozni, gyermeket várni és nevelni, annyira kell tehát megerősíteni a helyzetüket, hogy ezt biztosítani tudjuk a számukra. És ebben az igyekezetünkben a koronavírus-járvány sem okozott megtorpanást. A családszervezetek ebben a feladatvállalásban a kormány megbízható szövetségesei, ezért is kötött stratégiai megállapodást nemrég a kabinet a hazánkban működő családszervezetekkel, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal. A kormány és a családszervezetek a jövőben is azon dolgoznak majd, hogy jó legyen Magyarországon családban élni. Ezzel párhuzamosan pedig javítani szeretnénk az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjuk életkörülményeit is, hiszen mintegy 3500-4000 olyan gyermek él ma Magyarországon, aki ebben a betegségben szenved. Az anyagcserezavar jól kezelhető, és a megfelelő mennyiségű inzulin beadása mellett szinte szövődménymentesen együtt lehet élni vele. Jelenleg az állami támogatással szinte ingyenesen tudják a cukorbeteg gyerekek igénybe venni a legmodernebb inzulinpumpát vagy azt a szenzort, ami folyamatosan figyeli a cukorszintjüket. Az új szabályok értelmében a tanévkezdéstől a pedagógusok külön díjazást kaphatnak, ha 1-es típusú diabéteszes gyerek ellátásában vesznek részt. A nyári táborozások megszervezésében pedig – ugyancsak a megfelelő szintű átoltottság után – a kormány bővíti a lehetőségeket, és a gyermekek iskolai, óvodai étkezésére is jobban odafigyelnek. Közös érdekünk ugyanis, országos szinten is, akárcsak itt helyben, Csomádon is, hogy mindenkinek lehetőséget adjunk a kibontakozásra, s ezáltal is könnyebbé tegyük az életét, a hétköznapjait.

(Csomádi Hírharang, 2021. április)




     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése