2010. február 11., csütörtök

Az ásítozó sáska

A Magyar Hírlap közli Szabó Palócz Attila írását Az ásítozó sáska címmel a szerző Némafilm című tárcasorozatában.

*

Az ásítozó sáska

Nagyot ásított perének minapi tárgyalásán Zuschlag János, az ország népszerű Cusija, celebek legszebbike, a börtönszocialisták élharcos előfutára, aki sajátos életmód- és öltözködési divatot teremtett a párt és a koalíciós partnerek soraiban. Csíkos ruha, rácsos ablak... És a kaja is csak egy fokkal jobb, mint a Norbi Apdéjt, de ezzel ellentétben a börtönkoszt legalább tényleg nem hizlal, s egy fokkal talán még egészségesebb is. Valószínűleg nagyon unja már a témát szegény Cusi, és a bíró is csak folyton faggatja. Mindig olyasmiről, amiről nem szívesen beszél. Mert vannak intim, személyes dolgok az életben, amelyekről nehéz sok ember előtt beszélni. A tárgyalóteremben pedig ott a sajtó, vakuk villognak, bárki zavarba jönne a kamerák erdejében. Miért nem tartják tiszteletben az ember intim szféráját, miért hozakodnak elő mindig valami újjal?
De Cusi csak az egyik mellékszereplője ennek a történetnek – a legnagyobb pitiáner –, még ha átmenetileg talán meg is ugrott a celebindexe. S mint mellékszereplő, nyugodtan ásítozhat. Vélhetően unja már a rizsát – vagy a banánt, vagy a börtönkosztot, ahogy Budaházy György is, aki nemrégiben épp arra panaszkodott, hogy ó, be szívesen hazamenne már...
Cusi talán aludni sem bírt rendesen, elég elgyötörtnek tűnik ezen az ásítozós felvételen (lásd tegnapi számunk címlapján). Ennek pedig – nem, nem a lelkiismeret-furdalás, nem, nem a per és a tárgyalás – csakis és kizárólag a nemzetközi gazdasági válság lehet az oka. Nincs ezzel egyedül, szegény, hiszen Németországban például mintegy négymillió embert érint az alvászavar problémája, pedig az ő lelkiismeretüket nem is terhelik hasonló ügyek, nem ők töltötték fel közpénzekből a pártkasszákat, mint disznóvágáskor parasztember a bélbe a hurkát.
Az egyik német betegbiztosító társaság megbízásából összesen háromezer, harmincöt és hatvanöt év közötti munkavállalót faggattak ki a témáról, de az elkészült tanulmányhoz a cég két és fél millió ügyfelének adatait is felhasználták. Az érintettek elmondták: hetente legalább háromszor rosszul alszanak, és fáradtan kínlódják végig munkanapjukat. A szakemberek mindebből arra következtetnek, hogy a gazdasági válság – az ezzel járó stressz és leterheltség – okozza a német munkások alvászavarait.
Ásítozhat hát nyugodtan a mi kis Cusink, nincs ezzel egyedül, nemzetközi jelenség ez ma már. Ha pedig kitartóan folytatja – az imádkozó sáska (Mantis religiosa) mintájára –, a per végére lesz belőle végül majd ásítozó sáska (talán Mantis oscitans lehetne). Az ítélethirdetéskor ez is jegyzőkönyvezhető. S mint olyan, ebből is lehet még hungarikum.
Akárcsak abból, hogy a ciklus végén a hatalmon lévő pártvezetők csatlakoznak az épp tomboló divatőrülethez: csíkos ruha, rácsos ablak...

(Magyar Hírlap, 2010. február 11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése