2020. március 1., vasárnap

A kormány számára a magyar emberek egészsége a legfontosabb

A Dunakeszi Polgár című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

A kormány számára a magyar emberek egészsége a legfontosabb
Tuzson Bence: Minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebben betegedjenek meg hazánkban

A magyar kormány számára a magyar emberek egészsége a legfontosabb – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője a hazánkban a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzettel kapcsolatban. Mint mondta, azok a döntések, amelyeket a járvánnyal való küzdelemben meghoztak, példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében. Az egyéb aktuális témák közül a politikust kérdeztük még a klíma- és környezetvédelmi akciótervről is.

– Példátlan határozottságot mutat a kormány a koronavírus terjedésének megfékezésének ügyében. Mi indokolja ezt az erőteljes és gyors cselekvést?
– Az első és legfontosabb indok az, hogy a magyar kormány számára a magyar emberek egészsége a legfontosabb – minden más csak ezután következhet. Minden óvintézkedést meg kell tennünk annak érdekében, hogy lehetőleg minél kevesebben betegedjenek meg hazánkban. Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO, több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést. Európában a legsúlyosabb a helyzet Olaszországban, ezért az intézkedések között szerepel az is, hogy beutazási tilalmat léptettünk életbe, onnan csak a magyar állampolgárok térhetnek haza, de nekik itthon ezután azonnal karanténba kell vonulniuk. Ugyanez vonatkozik Kínára, Dél-Koreára és Iránra is. A fertőzés megállítása érdekében visszaállítottuk a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határszakaszon, és leállítottuk a repülő-, busz- és vonatjáratokat.
– A magyar egészségügy felkészült a járvány kezelésére?
– Több mint hatvanezer speciális maszk van előkészítve, ezeket olyan intézményekbe szállítják ki, ahol a koronavírussal-fertőzött betegeket kezelik, de a kormány újabb laborokat is bevon a munkába, amennyiben erre igény, illetve szükség mutatkozik. A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében. Az emberélet az első! Ilyen kiélezett helyzetben azonban fokozottan oda kell figyelnünk az intézkedések következetes betartására, ha kell, a törvény szigorával is: így hát azok, akik megszegik a karantént, vagy álhíreket terjesztenek, komoly bírságra számíthatnak.
– Az egyetemi oktatás szüneteltetése mellett sokan arra számítottak, hogy az általános iskolákat, gimnáziumokat is bezárják. Ezt nem vették fontolóra?
– Dehogynem! Minden lehetőséget és szükséges intézkedést alaposan, szakemberek bevonásával mérlegeltünk. Éppen ezért döntöttünk arról, hogy felfüggesztjük az oktatást az egyetemeken, és az intézmények átállnak a távoktatásra. Az iskolákat érintő intézkedés, hogy átmenetileg felfüggesztjük a külföldi diák-utaztatási programokat, és szükség esetén azonnal döntünk az iskolák bezárásáról is. Mindenkitől azt kérem, és azt javaslom, hogy tájékozódjanak a megelőzésről, az aktuális tudnivalókról a Koronavirus.gov.hu weboldalon, ahol folyamatosan frissülő, megbíztató, hiteles és pontos tájékoztatást kaphatnak.
– Milyen megfontolásból fordult az utóbbi időben a kormányzat figyelme a klíma- és környezetvédelem felé?
– Nem hiszem, hogy ezzel kapcsolatban különösebb fordulatról beszélhetnénk, ugyanis a klíma- és a természetvédelem kérdéskörét a magyar kormány eddig is nagyon fontosnak tartotta és kiemelten kezelte. Éppen ezért az ezzel kapcsolatos akciótervnek része az is, hogy a következő tíz évben az erdőterületek nagyságát huszonegyről huszonhét százalékra növeljük hazánkban. A több fa, mint tudjuk, jobb levegőt is jelent, és szorosan ehhez kapcsolódik, hogy méhek nélkül pedig nincsen élet, így a méhészek támogatásán túl újabb kedvezményekről is döntést hozott a kormány: a méhészeti termékek értékesítése a jövőben szja-mentes lesz. Elkészült egy lépésekre lebontott terv, amelynek értelmében 2030-ra a villamosenergia-termelés kilencven százalékát karbonsemlegessé tudjuk tenni hazánkban, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Annak pedig, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban talán több szó esik minderről a híradásokban, vélhetően az lehet az oka, hogy nemrég készült el a klímavédelmi akcióterv, így ennek bejelentése hozta a nagyobb érdeklődést is a téma iránt. De, mint mondtam is, a klímavédelmet eddig is kiemelten kezelte a kormány: ez egy nagyon fontos, de drága dolog, s éppen ezért különös odafigyelést igényel. A kabinet azonban továbbra is elkötelezett a klíma- és környezetvédelmi akcióterv mellett.

(Dunakeszi Polgár, 2020. március)

Tuzson Bence


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése