2020. március 1., vasárnap

Európa jövője a fiatalok kezében van

A Gödi Körkép című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Európa jövője a fiatalok kezében van
Tuzson Bence: Nagyon fontos a kiszámítható jövőkép, és ennek megteremtésén dolgozunk mi magunk is, itt helyben, Gödön is

A nemcsak Magyarországot, de az egész kontinenst sújtó demográfiai kihívásokra csak a gyermekek születése jelenthet megoldást, ezért a magyar kormány igyekszik elhárítani a fiatalok útjából a családalapítás akadályait, és egyúttal megteremteni a feltételeit annak, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen hazánkban – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki fontos eredménynek nevezte azt is, hogy már több mint százezer család igényelte a tavaly júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. Szerinte a magyar családtámogatási rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a gyermekvállalásra készülő fiatal házasok sokféle segítséget kapnak, és talán ennél is fontosabb, hogy Magyarországon – s azon belül itt, helyben, Gödön is – családbarát környezetben élhetnek.

– Mi áll annak a hátterében, hogy újabb intézkedéseivel a kormányzat a családalapításra készülő fiatalokat igyekszik egyre előnyösebb helyzetbe hozni?
– Korunk demográfiai kihívásaira csak a gyermekek születése jelenthet megoldást, nemcsak itthon, Magyarországon, de Európában is. Minden felmérés azt mutatja, hogy a magyar fiatalok általában vágynak a családra – sőt, többen a nagycsaládra is –, ifjaink sok gyermeket szeretnének, ezért nagyon fontos, hogy megteremtsük számukra azokat a feltételeket és lehetőségeket, kialakítsuk azt a jogi környezetet, amelyben annyi gyermeket tudnak vállalni, amennyire csak vágynak. Azonban még mindig nagy különbség van a kívánt és a vállalt gyermekek száma között, nemcsak hazánkban, de az egész kontinensen is. A magyar kormány nem rábeszélni, vagy ösztönözni akarja a fiatalokat a gyerekvállalásra, de segíteni szeretne azzal is, hogy megadja nekik a lehetőséget a családalapításra. Európában nagyon alacsony a termékenységi ráta, és a társadalom elöregszik. A kérdést uniós szinten is kezelni kell, azonban a demográfiai növekedés beindításához elsősorban a tagállamok belső erőforrásait kell mobilizálni.
– A családvédelmi akciótervnek is az európai szinten is tapasztalható negatív demográfiai tendenciák itthoni megfordítása a célja?
– Ha nem is csupán ez, de mindenképp említhetjük ezt is a célkitűzései között. A demográfiai kihívások megoldására több lehetőség is kínálkozik. Magyarország tartja magát ahhoz, hogy nem a migráció a megfelelő megoldás erre. Brüsszelnek is el kell fogadnia, hogy egyes tagállamok nem ezt a megoldást választják. Nagyon fontos, hogy európai szinten is tárgyaljunk erről a kérdésről, viszont ez nem jelenti azt, hogy az egységes európai megoldás a legmegfelelőbb. Nem szabad hagyni, hogy Európa az üres bölcsők kontinensévé váljon. A fiataloknak joguk van a családalapításra és ehhez minden segítséget meg kell nekik adnunk.
– Milyen szempontok alapján dolgozták ki a fiatal házasoknak felkínált kedvezményes lehetőségeket?
– A magyar családtámogatási rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a gyermekvállalásra készülő fiatal házasok hazánkban sokféle segítséget kapnak, és talán ennél is fontosabb, hogy Magyarországon – s azon belül itt, helyben, Gödön is – családbarát környezetben élhetnek. Mert akármilyen intézkedéscsomagokat fogadjunk is el kormányzati, vagyis országos szinten, mindezek csak akkor érvényesülhetnek, ha egy-egy kedvezményes lehetőségnek az olyan kisebb közösségekben is foganatja van, mint, amilyen Göd, vagy bármelyik környező település a régiónkban. Itt helyben kell a fiataloknak érezniük, hogy az intézkedések révén könnyebb és jobb lesz az életük, a kormányzati intézkedések tehát csak akkor érhetik el a céljaikat, ha helyben, a kisebb közösségekben találkoznak a lakossági igényekkel. Európa jövője a fiatalok kezében van, éppen ezért a döntéshozók érdeke, hogy meghallgassák és támogassák őket. Ezt tettük mi is, amikor a családügyi nemzeti konzultációban megkérdeztük a véleményüket. Nagyon fontos hogy a fiataloknak kiszámíthatóbb jövőképe legyen, és nem kisebb jelentőségű szempont az sem, hogy uniós szinten is figyelem irányuljon a családközpontú gondolkodásra. Ezt hitelesen csak a fiatalok bevonásával lehet elérni.
– Miben rejlik a magyar családtámogatási rendszer egyedisége?
– A családtámogatás hazánkban kialakított sokféleségére nincs példa nemzetközi szinten, de egyedülálló az is, hogy egy kormány ilyen súllyal tűzze zászlajára a családok segítését, támogatását, felkarolását. Szemléletes példája ennek, hogy már több mint százezer család igényelte a tavaly júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A kormány tíz éve hirdette meg a családbarát fordulatot, amelynek számos eleme között már akkor is szerepelt a gyermekek ingyenes étkezése, az iskolai tankönyvek ingyenessége, az Erzsébet-táborok által nyújtott üdülési lehetőség, a házasságkötéskor kapható támogatás, a nagyszülői gyed és a szülői adómentesség. A legfontosabb azonban – mindezek mellett – a családbarát mentalitás, ami lassan, de folyamatosan formálódik.
– Február végén tartottak országszerte megemlékezéseket a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Ön szerint mi a legfontosabb üzenete ennek az emléknapnak?
– Ez az emléknap is, ahogy sok másik, önmagáért beszél, hiszen még ma is sokan vannak, akik relativizálni próbálják a kommunista diktatúra időszakát, az elkövetett embertelen cselekményeket, egyes szimbólumokat vagy történelmi tényeket. Vezető politikai erők, sok esetben pedig a felnövekvő nemzedékek gondolkodását is befolyásoló, szakmainak nevezett csoportok még ma is relativizálni szeretnék azt, ami relativizálhatlan. Egyértelmű azonban annak a százmillió embernek az emléke, aki az életét vesztette azért, mert a kommunista vezetők igyekeztek kommunista hatalmat kiépíteni.

(Gödi Körkép, 2020. március)

Tuzson Bence


     

     

     

     

     

     

      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése