2020. március 1., vasárnap

Ingyenes kezelések, tovább szélesedő kedvezmények

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Csomádi Hírharang című lapnak.

*

Ingyenes kezelések, tovább szélesedő kedvezmények
Meghosszabbított határidővel, május 31-ig válthatják be a rezsiutalványokat a nyugdíjasok – mondta lapunknak Tuzson Bence

Júliustól emelkedik a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére – hívta fel a figyelmet a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, aki a klímavédelmi akcióterv részeként említette azt is, hogy a méhészeti termékek értékesítése szja-mentes lesz a jövőben. Mint mondta, a klímavédelem fontos, de drága dolog, éppen ezért különös odafigyelést igényel, de a kormányzat elkötelezett ebben a témában. El akarjuk érni, hogy mindenkinek annyi gyermeke születhessen, annyi gyermek felnevelését vállalhassa, itt helyben, Csomádon is, amennyit csak szeretne – fogalmazott a politikus a családok megerősítésével kapcsolatban feltett kérdésünkre válaszolva.

A klíma- és a természetvédelem kérdését a magyar kormány nagyon fontosnak tartja, éppen ezért az ezzel kapcsolatos akciótervnek része az is, hogy a következő tíz évben az erdőterületek nagyságát huszonegyről huszonhét százalékra növeljük hazánkban – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, amikor a klímavédelmi akciótervről kérdeztük. A politikus hozzátette még, hogy a több fa jobb levegőt is jelent, méhek nélkül pedig nincsen élet, így a méhészek támogatásán túl újabb kedvezményekről döntött a kormány: a méhészeti termékek értékesítése szja-mentes lesz a jövőben. Mint mondta, készült egy lépésekre lebontott terv, amelynek értelmében 2030-ra a villamosenergia-termelés kilencven százalékát karbonsemlegessé tudjuk tenni hazánkban, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. A klímavédelem fontos, de drága dolog, éppen ezért különös odafigyelést igényel – folytatta a képviselő –, de a kormány elkötelezett a klíma- és környezetvédelmi akcióterv mellett.
A fiatalok elhelyezkedését, pályakezdését is segíteni szeretnék, ezért a kabinet meg akarja erősíteni a szakképzést, hogy a felnövekvő nemzedékek versenyképes szakmát szerezhessenek, amivel munkát tudnak találni – mondta lapunknak térségünk országgyűlési képviselője. A szakképzés megerősítéséhez pedig kiemelten meg kell becsülni az ezen a szakterületen dolgozó pedagógusokat, „ezért döntés született arról is, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére júliustól átlagosan harminc százalékkal emelkedik”.
Ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy felkaroljuk a fiatalokat, segítjük őket nemcsak ebben, de az élet sok más területén is. Így például a kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni, „de hozzá kell tennünk ehhez azt is, hogy ezekkel a támogatásokkal a magyar népesség csökkenését is szeretnék megállítani” – mondta a képviselő. Tuzson Bence ilyen tekintetben biztatónak mondta, hogy az elmúlt négy évtizedben még sohasem volt olyan magas a házasságkötések száma hazánkban, mint az elmúlt hónapokban. Tavaly novemberben például kétszer annyian házasodtak össze Magyarországon, mint 2018 azonos időszakában – emelte ki a politikus.
„Rég hangoztatott célkitűzésünk, hogy olyan környezetet akarunk teremteni, amelyben a gyermekvállalás nem jelent terhet a magyar házaspárok számára, s nem jár anyagi elszegényedéssel. El akarjuk érni, hogy mindenkinek annyi gyermeke születhessen, annyi gyermek felnevelését vállalhassa, amennyit csak szeretne. Márpedig, ha itt helyben, Csomádon is könnyebb lesz a fiatal házaspárok élete, ha könnyebben vállalhatnak akár több gyermeket is, akkor az országos szinten is a hozzájárulhat hazánk fejlődéséhez” – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence.
A rendszerváltoztatás óta a jelenlegi magyar kormány az, amely nem olyan döntéseket hozott, amelyekkel növelte volna a lakosság hétköznapi költségeit, hanem például rezsicsökkentést hajtott végre – válaszolta a politikus a családok anyagi biztonságát firtató kérdésünkre. Mint mondta, ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a magyarok fizetik az egész Európai Unióban az egyik legalacsonyabb rezsit. A politikus felhívta a figyelmet, hogy ez a magyar családoknak éves szinten százhetvenezer forint körüli megtakarítást jelent, amit, ha valaki szeretné, akkor a havonta érkező csekkeken is nyomom tud követni. „Itt szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy a rezsiutalványokat a nyugdíjasok május 31-ig meghosszabbított határidővel tudják beváltani” – tette hozzá.
A magyar fiatalok már eddig is sokkal több gyermeket szerettek volna, mint amennyi később valójában megszületett, vagyis sokkal többet, mint amennyinek a felnevelését vállalni tudták, márpedig mi ezen a helyzeten akarunk változtatni – folytatta a képviselő. A fiatal házasoknak például a családvédelmi akcióterv intézkedéscsomagjában is felkínált kedvezményekkel az érintettek egy része korábban egészségügyi okok miatt nem tudott élni, de természetesen ők is számíthatnak a kormányzat segítségére, illetve támogatására: február elsejétől ugyanis ingyenessé tettük a meddőségi kezeléseket és az ezekhez kapcsolódó gyógyszereket is.
Az egészségügyet érintő kérdésünkre válaszolva a képviselő elmondta, hogy – az egyébként is ütemezett béremelésen túl – az ápolónőknek januártól tizennégy százalékkal lett magasabb a fizetése, novemberben pedig további húsz százalékos béremelést kapnak. A gyakorlatban ez tehát azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen hatvan-hetvenezer forinttal lesz magasabb a fizetésük. Egy hosszabb távú béremelési folyamatról beszélhetünk, ugyanis ebben a ciklusban összességében hetvenkét százalék lesz az a növekedés, amit az ápolók a fizetésükben tapasztalhatnak – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője.

(Csomádi Hírharang, 2020. március)

Tuzson Bence


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése