2021. január 22., péntek

Milliárdos fejlesztések a Pest megyei óvodákban

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

Milliárdos fejlesztések a Pest megyei óvodákban
Tuzson Bence: A közétkeztetésben is terítékre kerülnek a különböző magyar tájegységek hagyományos farsangi fogásai

Nemcsak fejlesztik az étkezési kultúrát, de ugyanakkor népszerűsítik a hazai, friss alapanyagok felhasználását is, és törekednek a hagyományos ételek korszerű elkészítésére – részletezte Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője annak a közétkeztetési szakácsversenynek a célkitűzéseit, amelynek elvállalta a fővédnökségét. A politikus beszélt arról is, hogy több száz bölcsődei férőhely jöhet létre Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön és Veresegyházon annak a pályázatnak köszönhetően, amelyre február végéig jelentkezhetnek a fenntartók. A nyugdíjasok már most februárban vastagabb borítékot vehetnek a kezükbe, hamarosan pedig teljes jövedelemadó-mentességet biztosít a kormány a huszonöt évnél fiatalabbaknak is.

Mintegy kétmilliárd forinttal támogatja a magyar kormány Pest megyei bölcsődei férőhelyek létrehozását, jelenleg ekkora keretösszegű pályázati lehetőség áll rendelkezésre – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzati vagy egyházi fenntartók január 27-től február 26-ig jelentkezhetnek erre a felhívásra. A részletekről szólva hozzátette még: az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás minimális összege húszmillió, maximális értéke pedig hatszázmillió forint.
„Ezzel a támogatással Pest megyében, így tehát a választókerületem településein – Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön és Veresegyházon is – több száz bölcsődei férőhely jöhet létre. A kormány az elmúlt években százhetvenmilliárd forinttal támogatta a bölcsődei férőhelyek bővítését, aminek eredményeként jelenleg másfélszer annyi hely van, mint 2010-ben. A kabinet a kisgyermekes családok helyzetének javítását szolgáló férőhelybővítés mellett folyamatosan növeli a bölcsődei dolgozók elismerését, és a bölcsődei finanszírozást is évről évre emeli” – nyilatkozta lapunknak a képviselő.
Megjelent a 2021-22-es közétkeztetési szakácsverseny hivatalos kiírása, amelyre március 19-ig jelentkezhetnek azok a csapatok, amelyek feladata ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz. Felvetésünkre, hogy a többfordulós verseny egyik fővédnökeként mit ajánlana azok figyelmébe, akik még csak most fontolgatják a jelentkezést, Tuzson Bence úgy válaszolt, hogy a résztvevőknek – az évszakhoz köthető szokások, hagyományos ízek megőrzése mellett – törekedniük kell az ételek korszerűsítésére, az étkezési kultúra fejlesztésére, valamint a hazai, friss alapanyagok népszerűsítésére is. Mint mondta, a közétkeztetés korszerűsítését előmozdító ötleteik megvalósításához a versenyzők a versenyt támogató szervezetek által delegált, elismert szakmai mentorok segítségét vehetik majd igénybe. A közétkeztetési szakácsversenyt egyébként immár nyolcadik alkalommal szervezi meg együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nébih.
A szervezők az ország minden részéből várják azoknak a három plusz egy fős csapatoknak a nevezését, amelyek a versenykiírásban megadott szempontok alapján vállalják egy felnőtteknek szánt háromfogásos ebéd megtervezését, elkészítését és tálalását – biztatott mindenkit az indulásra a verseny egyik fővédnöke, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a menü nettó nyersanyagköltsége adagonként legfeljebb hatszázötven forint lehet.
Kérdésünkre, hogy kimondhatjuk-e végre, hogy sikerült megfékezni hazánkban a koronavírus-járvány második hullámát, Tuzson Bence úgy válaszolt, hogy jó kilátásokra és reményre adhat okot, hogy az operatív törzs által közölt legfrissebb számok szerint most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan elkapják a fertőzést. Mint mondta, úgy tapasztalják, hogy folyamatosan nő Magyarországon az oltás iránti bizalom – amit egyértelműen pozitívumként értékelt –, és az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonokban lakók beoltása után következnek a hatvan év feletti, krónikus betegségben szenvedők, akik több mint 1,7 milliónyian vannak hazánkban. A magyar egészségügy a járvány napjaiban bizonyosságot adott a felkészültségéről, nem omlott össze, és egyetlen ember sem maradt ellátatlanul – tette hozzá a politikus, aki arra kért mindenkit, aki még nem regisztrálta magát a védőoltásra, hogy szánja rá azt a néhány percet, amennyi ehhez szükséges, mert természetes érzés, hogy „mindannyian vissza akarjuk kapni a régi életünket”, ezt pedig a vakcina szolgálja leginkább és a leghatékonyabban.
Időközben a magyar kormány megkezdte a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését, így a februári borítékban már egy heti nyugdíjjal több lesz – emlékeztetett a politikus, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kabinet elindította hazánk valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési programját. Legkésőbb 2022. január 1-től teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a huszonöt év alattiak, mert fontosnak tartjuk, hogy a nyugdíjasok után a fiatalok is kapjanak egy komoly lehetőséget – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence.

(Dunakanyar Régió, 2021. január 22.)


Dunakeszin tavaly több százmillió forint állami támogatásból és jelentős önerőből épült fel az alagi Aranyalma Óvoda


     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése