2023. február 10., péntek

Letészem a lantot

Balogh Csaba, volt gödi polgármester a Göd Hangja című honlapon indokolja lemondásának okait, és igyekszik tételesen megvilágítani annak hátterét.

* 

LETÉSZEM A LANTOT

Három év küzdelem után mélységes fájdalommal, de le kell adnom a mandátumomat. Hlavács Judit hasonló döntése után muszáj volt nekem is számot vetnem, és őszintén szólva én is menthetetlennek tartom ezt a NER többséget, ami Gödön (vagy akár országosan) garázdálkodik. Feloszlatni nem tudom a Testületet, a kormányhivatal pedig csak a kezük alá dolgozik törvényességi felügyelet helyett, úgyhogy többet nem tehetek, mint hogy eltávolodom tőlük, és nem viszem el a balhét helyettük.

Nem tűrhetem tovább, hogy karaktergyilkos szlogenekkel mocskoljanak be politikai ellenfeleim, vagy arra kényszerítsenek, hogy hitelesítsem a közpénzt pazarló döntéseiket.
A munkámra büszke vagyok, mert a körülmények ellenére mindent megtettem. Sikereket tudok felmutatni, de mostanra már teljesen kiüresítette a kormány és a fideszes, no meg a velük kollaboráló, ellenzéki testületi többség a munkakörömet, és most már csak a becsületemmel játszanak közpénz híján.
Úgy vállaltam el 2019-ben a polgármesteri jelöltséget, hogy tudtam, hibázni is fogok. Más nem akarta magára vállalni azt a szerepet, hogy az országos nyomással szemben, és valóban a város érdekeit szem előtt tartva dolgozzon végig 5 évet. Nekem a személyiségem része, hogy jégtörő vagyok az új társaságokban, és ha valamiben lehet szenvedélyt találni, abban megtalálom.

„Hamis hangot játszani jelentéktelen dolog. Szenvedély nélkül játszani: megbocsáthatatlan.” (Ludvig von Beethoven)

Valószínűleg ez a hozzáállásom segített feldolgoznom, hogy bár 100 nap sem telt el, én már tudtam, hogy az akkor még 8 fős frakciónknak a fele együttműködik a Fidesszel, és kisebbségben maradok a ciklus végéig. Nem titok: főleg a Demokratikus Koalíció helyi “ex” képviselőiről van szó, akik országosan a legorbánellenesebb párt képét mutatják, de Gödön például egyértelműen bármilyen alkut megkötöttek a kormánypárttal. Ameddig ellenzéki pártként tekintünk rájuk és nem a NER beépített téglaszervezeteként, minden kormányváltási kísérlet újra és újra kétharmaddal fog elbukni.

Nem csak polgármesternek nehéz lenni ilyen körülmények között, hanem mellettem kitartó képviselőnek is. A megmaradt három frakciótársam: Andrejka Zombor, Hlavács Judit és Vajda Viktória támogatására csak kiapadhatatlan hálával tudok gondolni, és kiérdemelték, hogy bármikor tűzbe tegyem értük a kezem. Nekik köszönhetek mindent, amit el tudtam érni.
Mostanra 30%-os hatékonyságnövekedést tudok felmutatni a Polgármesteri Hivatalban, mivel ennyivel kevesebb ember tudja ugyanazon a szinten ellátni a várost. Ráadásul kevesebb mint felére csökkent az elmaradozott feladatok száma, valamint azok határideje. Ebben első sorban az Office365 és a Trello bevezetése, és ezekkel együtt a rendszeres riportálás, visszajelzés, vezetőségi egyeztetések segítettek. Meg kell említenem Tóth János jegyző urat is, akinek 2021-es érkezése óta érzékelhetően precízebb munka került ki a Hivatalból, és idővel a munkahelyi stabilitás is megerősödött, amire ebben a válságos időkben igen nagy szükség volt.
Bár végig ellenszélben dolgoztunk, bízom benne, hogy Göd városát így is sikerült jobb, élhetőbb hellyé tenni – és utat mutatni a város későbbi vezetőinek.
Többek közt többmilliárd forint közpénzpazarlást sikerült megakadályoznunk a jelentős beruházások túlárazásának lefülelésével, csalások lebuktatásával, és folyamataink fejlesztésével. A legjelentősebb ezek közül a Duna út beruházása, aminek kapcsán a közmeghallgatáson sikerült szőnyeg szélére állítanom Pest Megye Önkormányzatának Elnökét és a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatóját, és közútkezelői hozzájárulás visszatartása után végülis minőségibb műszaki tartalommal, és többszáz millió forinttal olcsóbban sikerült a módosított terveket benyújtaniuk. A Polgármesteri Hivatalban fokozatosan sikerült megszüntetni betöltetlen álláshelyeket, ahogy régi és új kollégák bebizonyították rátermettségüket. A környezet védelmére is pozitív hatással volt, hogy a – csupán a képviselők kényelmét szolgáló – nyomtatások javát megszüntettük, és még az akkori árakkal nézve is milliókat spóroltunk meg.
Komoly gátat tudtunk szabni a városunk túlsűrűsödésének a temetőtábla parcellázásának megakadályozásával, és munkásszállók felszámolásával, számonkérésével. A közmeghallgatások nem a hallgatóság kifárasztásáról és a kötelező feladat letudásáról szóltak, hanem valóban teret adtunk a gödieknek, és több civil kezdeményezést is támogattunk, mint ami korábban megvalósult a város életében. Nálam fel sem merülhetett, hogy személyes érdekből hozzak meg döntést, vagy visszaéljek a titulusommal. Még a cégektől kapott ajándékcsomagokat is a Hivatalban osztottam szét csapatépítő program keretében.

 Zöld kommandó a dolgos képviselőkkel

A korrupció elkerülése és az átláthatóság megőrzése érdekében számos új szabályzatot alkottunk, vagy meglévő rendeleteket reformáltunk meg. A szociális támogatások már nem polgármesteri kegytől függtek, hanem automatizáltuk a gyógyszertámogatásokat. Amíg az általam javasolt bizottsági összetétel működött, a méltányosságot érdemlő esetek sem szóltak a jóhiszeműség kihasználásáról és hatalommal való visszaélésről.
Összességében büszke vagyok a kollégáim és a saját munkámra, mert ahogy ezek a példák is mutatják, tettünk lépéseket előre. Nem a felelősséget szeretném elhárítani, hogy miért nem érzékelhetik a változást egyesek, de muszáj bemutatnom a külső hatásokat, ami miatt viszont 1-1 hátralépésre is kényszerültünk.
Az első és legnagyobb visszalépést a köpönyegforgató álellenzéki frakciótársak okozták. Polgármesterként már az elejétől kezdve azzal kellett küzdenem, hogy a megengedhetetlen stílusuk jó szakembereket is távozásra késztettek, és köztiszteletben álló személyeket sértegettek. A szétválás első látványos jele az volt, amikor az akkor még Gödi Kommunikációs Nonprofit Kft vezetését lecserélték. Az új ügyvezető pedig már a bemutatkozáskor bejelentette, hogy ők csak a politikai célok érdekében fognak működni és a polgármestert kikészíteni. Ezzel együtt ráadásul egy szabálytalan beszerzést is indítottak, ami megbénította azt a kevés fejlesztést is, amire egyébként lehetőség lett volna a Nyaralóházakban.
Még nem telt el fél év, amikor már a világjárvánnyal kellett küzdenünk, és a rendeleti szabályzással. De ebben az időszakban sem maga a COVID19 jelentette a kihívást, hanem az egyébként is évek óta rohamos tempóban gyártott – és túl gyakran ellentmondásos – törvények és rendeletek nyomonkövetése. A megélhetési politikusok a városházán nem dolgoztak akkor sem és most sem, de akkor legalább a felelősség mellett hatásköröm is volt vezetni a várost, megoldottam helyettük is a problémákat. Megtérült az energia, amivel a home-office lehetőségére képeztem a Hivatalt, és úgy sikerült átállnunk az új körülményekre, hogy azt a lakosság a lehető legkisebb mértékben érezhette.
Tovább nehezítette azonban a munkánkat a Különleges Gazdasági Övezet (KGÖ) kijelölése. Egyrészt az anyagi kár felmérése, másrészt a hatósági jogkörök megvonásából származó hátrányok összeszedése, harmadrészt a karaktergyilkosságot szolgáló lejáratásom kezelése is elvitte az energiát Gödtől. Az Alkotmánybíróság döntése sokkolt a KGÖ kapcsán a leginkább, mert abban egyértelműen látszott, hogy a NER maffiahálózata ellen nincs esélyünk. Elkeserített az a felismerés is, amit anno ’56-ban élhettek meg a forradalmárok “a nyugat megsegítését várva”. Nekem is be kellett látnom, hogy az Európai Unió nem rendelkezik elegendő felhatalmazással arra, hogy a kormánnyal szemben segítsen.

Az utolsó koporsószeg a közigazgatásba vetett bizalmamban az ügyészség részrehajlása volt, amikor az aláírásom hamisítása kapcsán tett valótlan tanúzás után nem csak nem indított az ügyészség újabb eljárást a két volt DK-s képviselő ellen hanem még a jegyzőkönyv kiadását is megtagadta tőlem.
Tudomásom szerint én vagyok az egyetlen polgármester Magyarországon a DK-Fidesz koalíciónak köszönhetően, akit felfüggesztett a saját Képviselő-testülete. Ráadásul kétszer! És hiába volt jogosulatlan mindkét eset, azalatt olyan változásokat hajthattak végre, ami az intézményi kontroll maradékát is felszámolta, a későbbi döntéshozatalt mérhetetlenül megnehezítette, és az Önkormányzat újra a szűk egy éve leváltott rendszer kifizetőhelyévé vált. A kivételes események sorának az éke lett, hogy a felfüggesztésem hatályvesztése másnapján kitört a 100 millió forintos kárt jelentő vihar, ami országos szinten is kifejezetten nagynak számít. Annak felszámolása mellett kellett a felfüggesztésem alatt okozott károkat is felmérnem, csak az utóbbi felszámolására esélyem sem maradt.
2022 sem telt unalmasabban. A megindult gazdasági világválság és azon belül is az extrém magyar infláció első jelei sokkolóak voltak. És miközben az oroszok által indított háború először menekültek érkezését, majd később az energiaválságot eredményezte, egyre tisztábban látszott, hogy a KGÖ kijelölése után majdnem ugyanakkora mértékben kell költségvetési megvonásokkal is számolnunk. Az országgyűlési választási eredmény érezhetően kiégette a maradék lelkesedést is az ellenzéki gondolkodású ismerőseimből. Bár előtte a hatóságok és végrehajtók között voltak, akik igyekeztek ellenállni a változás reményében, ezután a politikai részrehajlás már gátlás és korlátok nélkül zajlott.
Már évek óta nem reménykedem abban, hogy megkerülhetetlen akadályt jelenthetek a gödi korrupciós ármánykodóknak. Azt viszont látom, hogy meg tudom nehezíteni a dolgukat. De ez nem jelenti azt, hogy ne éreztem volna fizikai fájdalmat, amikor alá kellett írnom Szilágyi László alpolgármesteri kinevezését, egy újabb ingyenélő politikai tanácsadó szerződését, vagy pont, hogy elutasítanom egy támogatásra méltó szervezet kezdeményezését testületi támogatás hiányában. Folyamatosan forgott a gyomrom, ha arra gondoltam, hogy lebuktathatatlan pénzégetőként üzemel a városi közalapítvány és a Szolgáltató Kft is. Idegeimet tépte, hogy az arcomba hazudtak a NER hűséges katonái, és nem tehettem ellene semmit. Hánynom kellett, hogy betonba ágyazottá vált egyes politikusok szeretőinek, rokonainak, illetve saját maguk álláshelye, miközben indoklás nélkül küldték el a valódi szakértőket és lelkes kollégákat.
Sokáig azért tűrtem, mert abban bíztam, hogy egy következő önkormányzati választáson valóban én válogathatok majd össze egy ideális képviselőgárdát. Mégis, ma már be kell látnom, hogy Magyarországon a szúnyogokkal együtt az életkedvet is módszeresen gyérítik. Sokakba már az életkedv is csak hálni jár. Annyira mélyen beleégett a Szovjetunió áldozatainak elméjébe, hogy a politikusok korruptak, és ezen nem lehet változtatni, hogy már fel sem háborodik a többség, ha azok lopnak, csalnak, hazudnak. És ahogy a fejétől bűzlik a hal, úgy átragad a többségre az is, hogy ők is kiskapukat keressenek ott is, ahol a nagykapu is tárva nyitva áll előttük. A megmaradt becsületes emberek pedig valamilyen formában pont kellő számban vannak félreállítva, hogy ne szólhassanak bele érdemben az ármánykodók dolgába, csak a demokrácia illúzióját tartsák fenn.
4 év nagyon hosszú idő a politika első sorában. Ha csak én szenvednék, valószínűleg tűrném még tovább is. De gondolnom kell a családomra. Nem szeretnék rossz példát mutatni a gyerekeimnek, és nem szeretném, ha minden hétköznapi közös időtöltést az szennyezné be, hogy feleségemmel arról váltunk szót rendszeresen, hogy aznap a kormány, vagy a testületi többség, a Fidesz-DK koalíció épp milyen erkölcstelen dolgot tett.

Én több lépést is ideálisnak tartok, amelyek mind szebbé tehetik a várost, és sajnálom, hogy ezek elérésében nem volt partner sem a Testület, sem a NER. Bár nem vállalok tovább politikai szerepet, én továbbra is ezeket várom el a mindenkori vezetéstől, és ezekben fogom a segítségemet is felajánlani:
A lakóövezetek és az gazdasági övezetek között védő sáv legyen kijelölve! Például a Samsung mellett közvetlenül elhelyezkedő lakóterületet Újtelepen fásításra szánnám annak tudatában, hogy az kártalanítást követel meg. De egy munkással szemben sem tartanám méltónak, ha szállóknak lenne kialakítva a környék annak minden kockázatát figylemen kívül hagyva.
A Hernád köz melletti gksz övezet legyen városközpontnak kijelölve, és az Okmányiroda, Rendőrség és Városháza költözzön át oda, hogy a mostani épületek az Önkormányzat előkelő szállásadó helyeivé alakulhassanak át, és az új középületek akadálymentes, munkaszervezés szempontjából is modern, ügyfélbarát helyek legyenek. Hasonlóképp a művelődési házat is átköltöztetném egy olyan épületbe az új központba, aminek van a város méretéhez és kiváló művészeihez méltó előadóterme is.
A Bozóky teret úgy fejleszteném, hogy méltó városi piac alakulhasson ki ott is, felsőgödi közösségi élet alapvető központjává váljon. Ahhoz pedig, hogy a közösségi terek képesek legyenek kiszolgálni a helyi közösségeket, az egész Pesti út, és Ady út felújítását bicikli sávok kialakításával tartom elfogadhatónak. Az utóbbinál ez persze komoly korlátozást jelent a kamionosoknak, és az autósoknak, de azoknak jelen körülmények úgysem engednek többet, ha a lakosok biztonságát tekintjük prioritásnak.
Elengedhetetlennek tartom a Különleges Gazdasági Övezet intézményének megszüntetését, és a Samsung biztonságos működéséről garanciák megszerzését. A gyár bevételeiből módszeres infrastruktuális fejlesztéseket eszközölnék: Szükség van szolgálati lakások kiépítésére, óvodai kapacitás bővítésére és a közművek korszerűsítésére. Hogy az igényeknek megfelelő sorrendben valósulhassanak meg ezek a fejlesztések, közösségi költségvetést vezetnék be Gödön.
Városi rendezvényeket a közösségi szerveződéseken keresztül valósítanám meg, hogy utána ne kelljen külön szervezni a közönséget, hanem igények szerinti műsorokkal legyen az garantálva.
Önkormányzati turisztikai ingatlanokat vállalkozás alapú megközelítéssel hasznosítanám, így a Széchenyi Csárda helyére modern food courtnak biztosítanék helyet, hogy újra élettel teljen meg, Termálstrandot tovább fejleszteném, hogy a büféi egységes arculatot mutassanak, és legyen külső kiszolgáló egység is a komplexumban, ami a Golf parkban pikniket tervezőket is ki tudja szolgálni, és ingyenes mosdó hozzáférést biztosít.
A parkban a természetvédelmi területek megtartása mellett kutyafuttatót és a környezetbe illeszkedő színpadot építtetnék, ami a városi rendezvényeket, hétköznapokon pedig általános szabadidős programokat szolgálhatja ki.

Most én viszont hátralépek, mert mióta a városukat eláruló testületi többség, a Fidesz-DK koalíció teljesen kiüresítette a polgármesteri hatásköröm, nem tudok többet tenni, mint amit eddig elértem, vagy amit civil aktivistaként is ugyanúgy megtehetek. (Sőt, civilként nem kell a NER többségtől engedélyt kérnem, hogy pert indíthassak, vagy ellenkeresetet adhassak be a hazug vádak ellen…) Külsősként ráadásul nem nekem kell majd magyaráznom a jövőben, hogy mi folyik a Samsungban, nem rajtam kérik számon az emberek a testület elkapkodott döntéseit.
Persze, ha narancs lesz az utódom, akkor majd újra “jön állami támogatás“. Ha pedig a “gonosz baloldal” számonkéri, hogy miért van ugyanannyival túlárazva minden beruházás, mint amennyivel több támogatás jut a városnak, azt eddig sem vették komolyan, ezután sem fogják a kormánypárti és álellenzéki politikusok. Tanulság volt viszont 2019-ben, hogy választási időszakban bátran kell kérni támogatást a városnak, mert olyankor a NER nem mer nemet mondani.
Én már nem tudom tettetni, hogy működik Gödön a demokrácia és az önkormányzatiság. Valójában a teljes NER-t a Fidesszel és DK-val együtt le kell váltani. Addig pedig mindenkinek csak jó energiát kívánhatok!”

Balogh Csaba
(Göd Hangja, 2023. február 10.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése