2023. február 3., péntek

A lehető legrosszabb szögből készült fotó került a Kölcsey-szoborról egy tankönyv borítójára

A Szeretlek Magyarország egy félresikerült tankönyv-borítóról ír.

*

A lehető legrosszabb szögből készült fotó került a Kölcsey-szoborról egy tankönyv borítójára
A meglehetősen félresikerült borító a hetedikesek irodalmi munkafüzetét díszíti

Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját. A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből:

Az író először azt hitte, hogy valaki módosította a képet, de az Oktatási Hivatal tankönyvkatalógusa alapján tényleg így néz ki a borító.
A kommentek alapján már egy korábbi kiadványon, a Minden órám – Kölcsey Ferenc válogatott művei címűn is ez a szobor szerepel, szintén egy elég szerencsétlen szögből. Volt, aki azt írta, hogy már szeptember óta ezen mosolyognak.
A Kultúra.hu azt írja, hogy ez volt az első szobor, ami a Himnusz költőjéről készült. Ferenczy István a legnagyobb ókori költőkhöz hasonlóan ábrázolta Kölcseyt, tógában, papirusztekerccsel. A széke alá pedig Kronosz bozontos fejét tette, jelezve, hogy Kölcseyn nem fog az idő.
Azonban sokan bírálták a márványszobrot, pont azért, amiért nem magyar öltözetben ábrázolta a költőt.
Ferenczyt annyira megviselték a kritikák, hogy visszavonult szülőfalujába, Rimaszombatra, és többet egy szobrot sem készített. Szegénységben élt, úgy is halt meg tíz évvel később.
A szobrot eredetileg a Nemzeti Múzeum kertjébe szánták, ma a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg.

(Szeretlek Magyarország, 2023. február 3.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése