2023. február 16., csütörtök

Ekkor lesz a választás Gödön

A Gödi Hírnök számítgatásokat, találgatásokat közöl arról, hogy mikor lehetséges az időközi polgármesterválasztás megtartása.

*

Ekkor lesz a választás Gödön

Göd polgármesterének tisztsége a tisztségről történő lemondással hétfőn megszűnt. Megnéztük, mit írnak elő erre az esetre a jogszabályok.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a következőket írja: „a polgármester e tisztségéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le, amelyet az alpolgármesternek, ennek hiányában a szervezeti és működési szabályzatban a képviselő-testület összehívására, vezetésére kijelölt képviselőnek adja át, részére juttatja el. A polgármester e tisztsége az általa meghatározott, a lemondást követő egy hónapon belüli időpontban, ennek hiányában az írásbeli nyilatkozat átvételének napjával szűnik meg. A lemondás nem vonható vissza. Az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell.”
A Gödi Hírnök információi szerint, bár Balogh Csaba már múlt pénteken bejelentette lemondását, hivatalosan csak ezen a héten, hétfőn adta át írásos lemondási nyilatkozatát az alpolgármesternek, aki már aznap át is vette ideiglenesen a polgármesteri teendőket.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény szövege szerint ebben az esetben „időközi választást kell kitűzni”, amit a polgármesteri mandátum megüresedésétől számított százhúsz napon belülre tűz ki a Helyi Választási Bizottság (HVB). Ezek alapján akár június első felében is meg lehetne tartani az időközi választást Gödön. Viszont figyelembe kell venni még az alábbiakat is.
A választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen, és a szavazás napja ne essen a Munka Törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, továbbá húsvét- és pünkösdvasárnapra.
A választás kitűzéséről szóló bizottsági határozatban (annak mellékleteként) meg kell állapítani a választási határnapok/határidők naptár szerinti dátumait. Ha valamelyik határidő munkaszüneti napra esne, a HVB a határidőt átteheti az azt megelőző vagy követő munkanapra.
A Gödi HVB jövő szerdán ülésezik, és várhatóan ekkor tűzi ki az időközi helyi önkormányzati választást. Ha február 22-én ez megtörténik, akkor számításaink szerint a választás időpontjának május 3. és május 23. közé kellene esnie.

(Gödi Hírnök, 2023. február 16.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése