2024. április 1., hétfő

Az új bölcsődeépület támogatja és erősíti a fóti családokat

A Fóti Hírnök című önkormányzati lap interjút közöl Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel.

*

Az új bölcsődeépület támogatja és erősíti a fóti családokat
Tuzson Bence: Városunknak és térségünknek biztos helye van nemcsak hazánk, de a világ élvonalában is

Fontos és jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre Fóton az elmúlt időszakban: felújítottuk a Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumot, megépült a Waldorf óvoda új épülete, és bővítettük a Boglárka bölcsődét – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, hazánk igazságügyi minisztere, akinek a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából Fóton megtartott fáklyás felvonuláson sikerült feltennünk a kérdéseinket. A képviselő hangsúlyozta, hogy ez a szokás egy szép hagyományhoz kötődik: gróf Károlyi István politikus és akadémikus ugyanis fontos szerepet játszott az 1848–49-es magyar forradalomban és szabadságharcban, hiszen ő volt a 17. Károlyi-huszárezredet alapítója, amelynek sorait két fia és további százhuszonnyolc fóti huszár erősítette, küzdve hazánk függetlenségéért. Károlyi fóti kastélya a korabeli progresszív politikai gondolkodók egyik fontos találkozóhelye volt, amely egyben a kor haladó szellemiségű, elhivatott személyiségeinek szellemi központjává is vált.

– Milyen célkitűzések köré szerveződnek a jelenleg folyamatban lévő és a tervezett fejlesztések Fóton?
– Mindnyájunk számára egyaránt fontos a biztonság a hétköznapokban, ezért a fejlesztéseinkben olyan célkitűzéseket valósítunk meg, amelyek ezt a célt szolgálják. Térségünkben folyamatosak az útépítések, aszfaltozások, de a rendőrséghez közvetlenül bekötött, rendszámfelismerésre alkalmas térfigyelő kamerák telepítése is. Emellett pedig kiemelt hangsúlyt kapnak az oktatási-nevelési fejlesztések, amelyek azért is különösen fontosak régiónkban, mert a miénk hazánk egyik legfiatalabb átlagéletkorú térsége és a miénk az ország legnagyobb tankerülete. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy településeinken nagyon sok gyermek él, ami kifejezetten nagy öröm a számunkra, viszont komoly felelősséget is jelent, hiszen gondoskodnunk kell a megfelelő számú bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyekről. Ezért folyamatosak körzetünkben az óvoda- és iskolaépítések, bővítések és fejlesztések. A fótiak is tapasztalhatják mindezt, hiszen az elmúlt időszakban felújítottuk a Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumot, megépült a Waldorf óvoda új épülete, és bővítettük a Boglárka bölcsődét. Azért dolgozunk, hogy aki itt, Fóton szeretne gyermeket nevelni, az ezt helyben tehesse meg. Az új bölcsőde tehát támogatja és erősíti a fóti családokat ebben is, hiszen hozzásegíti a fiatal édesanyákat ahhoz is, hogy szülés után visszatérhessenek a munkahelyükre.
– Hogyan illeszkedik mindez a hosszú távú elképzeléseibe? 
– Képviselői munkámban mindig is hangsúlyoztam, hogy azokat a fejlesztéseket kell megvalósítanunk, amelyek itt helyben találkoznak a lakosság reális, valós igényeivel, így tehát egyaránt fontosak a kevésbé látványos, kisebb beruházások is, amelyek hozzájárulnak az itt élő emberek hétköznapjainak és életminőségének jobbá tételéhez, körülményeik javításához. Térségünkben ezért folyamatosak a fejlesztések, a beruházások tervezésében és kivitelezésében nálunk nincs megállás. Hadd hívjam fel itt a figyelmet arra a csodálatos fóti sikerre, amelyik a múlt hónapban újfent igazolta, hogy térségünknek helye van nemcsak hazánk, de a világ élvonalában is. A nemzetközi filmvilág legrangosabb elismerését, Oscar-díjat nyert a magyar Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című alkotás díszletberendezője a legjobb produkciós tervezés kategóriában. Külön öröm számomra, hogy fóti vonatkozása is van ennek az elismerésnek, ugyanis a helyi Munkácsi Szalon is hozzájárult a sikerhez. Mindez pedig visszautal egy korábban megkezdett fejlesztésünkre, ugyanis Fóton épül meg a közép-kelet-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdiója. Ez a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. Ezért a beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra. A virtuális stúdió lényege, hogy a képernyőn látott jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak alkotta képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utaztatási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A mostani elismerés tehát megalapozza a további sikereket és lehetőségeket is.
– Korábban már beszéltünk a több szakágat is érintő bérrendezésekről. Hogyan folytatódott ez a folyamat időközben?
– Március ilyen tekintetben egy kiemelt jelentőségű hónap volt, hiszen most kapták meg az átlagosan tizenegy százalékkal megemelt illetményüket a katonák, s ráadásul ez a béremelés januárig visszamenőlegesen érvényes. Nem kevésbé fontos az sem, hogy átlagosan húsz százalékos alapbéremeléssel folytatódott március elsejétől az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi egységes tizennyolc százalékos béremelést követően. Időközben pedig kiderült az is, hogy elindítása óta máris több, mint hétezer életet mentett meg a Gondosóra-program. Mint ismert, ennek a célja, hogy a hatvanöt év feletti idős emberek a saját otthonukban, biztonságban tölthessék a nyugdíjas éveiket. Idős szeretteink biztonsága elsődleges számunkra!

(Fóti Hírnök, 2024. április)

Dr. Vass György, Tuzson Bence és Bíró Zoltán az Apponyi Franciska Egyesített Óvoda és Bölcsőde új épületének átadásakor

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, térségünk országgyűlési képviselője beszédet mond a fáklyás felvonuláson

Bíró Zoltán, Tuzson Bence és dr. Vass György a fáklyás felvonuláson


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése