2020. január 1., szerda

Továbbra is a gazdaság és a családok megerősítése marad az előtérben

A Dunakeszi Polgár című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Továbbra is a gazdaság és a családok megerősítése marad az előtérben
Tuzson Bence: Januárban tizennégy, novemberben pedig húszszázalékos béremelést kapnak a szakápolók

Bő tíz év alatt több mint kétszeresére nő az ápolók bére: csak az idén harmincnégy százalékos emelést kapnak, ami akár több tízezer forint pluszt is jelenthet az egészségügyben dolgozóknak – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki a kormányzati munkájában nemrég új beosztásba távozott, Orbán Viktor miniszterelnöktől ugyanis egy nagyon megtisztelő feladatot kapott. A politikus januártól a kormányzati munka politikai koordinációját erősíti. Mint mondta, továbbra is a gazdaság és a családpolitika megerősítése marad a kormányzati intézkedések előtérben, és folytatódik a családvédelmi akcióterv is: ennek első lépéseként a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét – amely január elseje óta elérhető – szeretnék kiterjeszteni a háromgyermekes anyákra is.

– Úgy tudjuk, hogy januártól új feladatkört lát el, Orbán Viktor miniszterelnöktől egy nagyon megtisztelő felkérést kapott. Mi lesz a dolga mostantól a kormányzatban?
– A továbbiakban a kormányzati munka politikai koordinációját erősítem majd, s valóban Orbán Viktor miniszterelnök kért fel erre a feladatra. Egyfajta koordinációs, összehangoló szerepkört kell majd ellátnom, hiszen egy kormányzaton belül többféle ilyen tevékenységre van szükség. Például a szervezési koordináció alapvetően a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, én pedig mostantól kormányzati államtitkárként az ágazatokat összehangoló politikai koordinációs tevékenységbe kapcsolódok be annak érdekében, hogy az aprómunka is jobban menjen. Nagyon fontos ugyanis, hogy az egyes döntéseknél alaposabban vizsgáljuk meg, hogy azok összhangban vannak-e a kormányzati célkitűzésekkel. Ennek érdekében leginkább az egyes államtitkárokkal fogok együtt dolgozni.
– Mire kell majd elsősorban felügyelnie?
– Amikor megjelenik egy miniszteri rendelettervezet, és annak nyomán elindul egy jogszabály-alkotási folyamat, akkor részletesen, alaposan meg kell vizsgálni, hogy a formálódó intézkedés megegyezik-e a központi irányvonallal. Ilyen, konkrétan ezzel foglalkozó megbízatás eddig nem volt a kormányban. A kormányzás tökéletesítése folyamatos feladat, a miniszterelnök pedig azért kért fel engem erre, mert úgy látja, hogy ezen a területen is van még mit erősíteni. A feladatot nagyon megtisztelőnek tartom és örömmel fogadtam el a felkérést.
– Számíthatunk jelentősebb változásokra a közeljövőben a kormányzás fő irányaiban?
– Nem, ezeken nem szeretnénk változtatni, továbbra is a gazdaság és a családpolitika megerősítése marad az előtérben, mert ezt tekintjük a legfontosabb feladatnak.
– A korábbi feladatkörében végzett munkáját eredményesnek tekinti?
– Nem az én tisztem megítélni az elvégzett munka eredményességet. Annyit azonban mindenképp elmondhatok, hogy a közigazgatásban sikerült leraknunk az egyszerűsítés alapjait, komoly folyamatok indultak el, s most már a törvényi változások végrehajtásán a sor.
– Azt mondta az imént, hogy a családok megerősítése továbbra is a kormányzati politika előterében marad. Terveznek-e olyan intézkedéseket, amelyek hatásait a dunakeszi családok itt helyben is megérezhetik?
– Mondhatnám azt is, hogy csak olyanokat tervezünk, amelyek a dunakeszi családoknak is kedveznek: minden országos intézkedés akkor nyeri el az elsődleges jelentőségét és értelmét, amikor a pozitív, segítő hatásait a kisebb közösségek is megérezhetik. Meggyőződésem tehát, hogy Dunakeszin is igen nagy segítséget jelentenek a helyi fiataloknak, a további gyermekvállalást fontolgató házaspároknak a családvédelmi akcióterv januártól életbe lépett újabb intézkedései: a nagyszülői gyed és a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége sok embert, kiterjedt családokat érint. Ehhez kapcsolódva már folyamatban vannak az egyeztetések annak érdekében, hogy ezt az szja-mentességet a háromgyermekes anyákra is kiterjesszük. A családvédelmi intézkedéseket, a családok megerősítése érdekében tett lépéseinket ugyanis nem tekintjük egy lezárt folyamatnak, továbbra is igyekszünk – a lakossági igényekkel összhangban – olyan lehetőségeket biztosítani, amelyek előnyös helyzetbe hozzák a fiatal házasokat, ez tehát a családvédelmi akcióterv folytatásának tekinthető.
– Hogyan kapcsolódik mindehhez a klímapolitika?
– A kormány nemrég nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. A tudományos megalapozottságú szakérői vélemények szerint ugyanis egyáltalán nem szükségszerű, hogy bármiféle összeomlás következzen be a Kárpát-medencében. Igenis fenn lehet tartani „a magyarok közös életét” – ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott –, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Készült egy lépésekre lebontott terv, amelynek értelmében 2030-ra a villamosenergia-termelés kilencven százalékát karbonsemlegessé tudjuk tenni hazánkban, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. A klímavédelem fontos, de drága dolog. Éppen ezért a kormány megkezdte egy klíma- és környezetvédelmi akcióterv kidolgozását, amely konkrét intézkedéseket tartalmaz majd.
– A családpolitika szempontjából is fontos az egészség, az egészségügy, és nemrég jelentették be, hogy a szakápolók az egyébként is tervezett béremelésen túlmenően, további juttatásokat kapnak az idén. Mit jelent ez a gyakorlatban?
– Az egyébként is ütemezett béremelésen túl az ápolónők januárban tizennégy, novemberben pedig húsz százalékos béremelést kapnak. A gyakorlatban ez tehát azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen hatvan-hetvenezer forinttal lesz magasabb a fizetésük. Egy hosszabb távú béremelési folyamatról beszélhetünk, ugyanis ebben a ciklusban összességében hetvenkét százalék lesz az a növekedés, amit az ápolók a fizetésükben tapasztalhatnak. Nyilvánvaló, hogy szükség van ápolókra, ápolói utánpótlásra, amit azzal is támogatunk, hogy ösztöndíjat kapnak azok, akik képzésre járnak. Tehát ez egyúttal egyfajta pályaorientációs lehetőséget is jelent a számukra.

(Dunakeszi Polgár, 2020. január)

Tuzson Bence


     

      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése