2020. január 1., szerda

Az intézkedések itt helyben segítik a fiatalokat

A Csomádi Hírharang című lapnak nyilatkozik Tuzson Bence államtitkár.

*

Az intézkedések itt helyben segítik a fiatalokat
Tuzson Bence: A kormány számára az idén is a biztonság, a magyar gazdasági növekedés megvédése és a családok támogatása lesz a legfontosabb

A családvédelmi akcióterv részeként január elsejétől a négy vagy többgyermekes anyáknak már nem kell személyi jövedelemadót fizetniük – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta azt is, hogy a kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár. A fiatal házasok továbbra is igényelhetik a Babaváró támogatást, és ugyancsak január elsejétől elérhető a nagyszülői gyed is.

Jelentős jubileumot ünnepelhettünk az idén, az év elején: a családbarát adórendszerünk már tíz éve segíti a munka mellett gyermeket nevelő fiatalokat: a kormányzat ebben a formában a 2011 és 2020 közötti időszakban összességében már kétezer-hatszáz milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a rendszer évről-évre bővül, s így az elmúlt néhány esztendőben már megduplázódott a kétgyermekes családok adókedvezménye, ami az idén is havi negyvenezer forintos megtakarítást jelent.
Az idén két lényeges, a családokat közvetlenül érintő adóügyi újítás lépett életbe: a családvédelmi akcióterv részeként január elsejétől a négy vagy többgyermekes anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, júliustól pedig már a teljes egyéni járulék összegéből igénybe vehető a kedvezmény – tájékoztatta a Csomádi Hírharangot a politikus. Tuzson Bence felhívta a figyelmet arra is, hogy bár országos intézkedésekről beszélünk, mindezek mégis olyan kedvezményes lehetőségeket biztosítanak a gyermekeket nevelő családoknak, amelyek előnyeit itt helyben, akár a községünkben is érezhetik, vagyis élhetnek ezek előnyeivel. „És remélem, hogy minél többen meg is teszik” – tette hozz a képviselő.
A politikus úgy fogalmazott: „Arra biztatnám a csomádi családokat, a gyermekvállalásra készülő fiatal házasokat, hogy a fontos döntéseik, elhatározásaik előtt mérlegeljék azt, hogy a családvédelmi akcióterv mely intézkedései felelnek meg nekik a legjobban, és éljenek azokkal a lehető legteljesebb mértékben. Hiszen úgy gondolom, hogy a kormányzati munkánknak, a családok megerősítése érdekében kifejtett igyekezetünknek akkor lesz igazán értelme, ha az helyi szinten, minden kisebb közösségben is segíteni tudja a családok, a fiatal házasok boldogulását.”
Térségünk országgyűlési képviselője felidézte, hogy a családi adórendszer 2011. január 1-jén lépett életbe, az alapelve pedig az, hogy a munka mellett gyermeket nevelő szülőknél több pénz maradjon, ez családi adókedvezmény formájában történik. Mint mondta, a nemzeti kormány nemcsak visszaállította a családi adókedvezményt, hanem az elmúlt tíz évben folyamatosan bővítette is a családi adórendszert. A számszerűsíthető adatok szerint 2011-hez képest például csaknem a kétszeresére emelkedett az éves szinten a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Ez azt jelenti, hogy 2011-ben 66,6 milliárd forint maradt az érintetteknél, 2018-ban pedig már 128,7 milliárd forint – fogalmazott a politikus. Arra a kérdősünkre válaszolva, hogy mi tette lehetővé az összeg jelentős emelkedését, Tuzson Bence úgy fogalmazott, hogy ez annak a kormányzati intézkedésnek köszönhető, amely 2016 és 2019 között megduplázta a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Mint mondta, tavaly teljesedett ki a csaknem négyszázezer kétgyermekes szülőt érintő kedvezményrendszer, amely az idén már havi negyvenezer forintot hagy az érintetteknél.
A kormány számára 2020-ban is a biztonság, a magyar gazdasági növekedés megvédése és a családok támogatása lesz a legfontosabb – folytatta a politikus, aki úgy értékelte, hogy a továbbiakban is következetesen ki kell majd állni a migránsok betelepítésének megakadályozásáért, illetve a kötelező elosztási kvóta ellen. Az Európát sújtó migráció végét ma még nem lehet látni, a magyar határon továbbra is nagy a nyomás, ami az év vége előtti hetekben ismét lényegesen megnövekedett – hangsúlyozta Tuzson Bence, aki szerint a korábbi uniós vezetés nemcsak a migrációs, hanem a gazdasági kérdésekben is többször hibázott. Mint mondta, erre vezethető vissza, hogy az európai gazdaság a világválság óta nem tért magához, sőt várhatóan még az idén is lassul majd. Ezért 2020 egyik legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek, lendületének megvédése, aminek érdekében a kormány az idén újabb gazdaságvédelmi akciótervet indít – tette hozzá.
Az idén országos szinten folytatódnak a bölcsődefejlesztések, jelentős segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek családjai, és a meddőséggel küzdő párok is – mondta a politikus. „Továbbra is rendelkezésre áll a Babaváró támogatás, amelyet tavaly már több mint hatvanezer házaspár vett igénybe, és január elsejétől elérhető a nagyszülői gyed is. A Magyarországon teljesen új családtámogatási lehetőséget olyan, még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik gyermekük helyett átvennék az unokák napközbeni ellátásának feladatait. Így a szülők hamarabb visszamehetnek dolgozni, ami ugyancsak jelentős anyagi előnyt is jelenthet minden érintett családnak” – nyilatkozta lapunknak Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője.

(Csomádi Hírharang, 2020. január)

Tuzson Bence


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése