2020. január 23., csütörtök

Hazánk kiváló példát mutat Európának

Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik a Dunakanyar Régió című lapnak.

*

Hazánk kiváló példát mutat Európának
Tuzson Bence: Célunk, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon

A kormány célja, hogy a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője. A politikus hangsúlyozta, hogy ez azonban csak az egyike a januártól elérhető, most bevezetett újabb kedvezményeknek, amelyekről még tavaly határozott a kormány, illetve szavazott a parlament. Mint mondta, nem kevésbé jelentős az sem, hogy a családvédelmi akcióterv részeként a négy vagy többgyermekes anyáknak már nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, és ugyancsak január elsejétől elérhető a nagyszülői gyed is. A fiatal házasok továbbra is igényelhetik a Babaváró támogatást.

Emelkedik két, az 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása, valamint a jövőben az ilyen gyermekeket nevelő szülők indokolt esetben igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat is – fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki felhívta a figyelmet azokra a kormányzati támogatásokra is, amelyek a családok további megerősítését szolgálják. A családvédelmi akcióterv tavaly július elsején indult és olyan kedvezményes lehetőségeket kínál a fiatal házasoknak, mint a Babaváró hitel vagy az autóvásárlási támogatás, de népszerűek a különböző otthonteremtési kedvezmények is. „Biztosra veszem, hogy itt helyben, a mi térségünkben is, Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Erdőkertesen, Fóton, Gödön és Veresegyházon egyaránt nagyon sokan vannak, akik kihasználva a kedvezményes lehetőségek előnyeit, sokkal könnyebben válthatják valóra az álmaikat, illetve vállalhatnak annyi gyermeket, amennyit csak szeretnének” – fogalmazott a képviselő.
Kérdésünkre válaszolva Tuzson Bence elmondta azt is, hogy az 1-es típusú diabétesszel élőket segítő intézkedések elsődleges célja az volt, hogy minden érintett család – függetlenül az anyagi és a szociális helyzetétől – hozzájuthasson a betegség kontrollálásához szükséges modern eszközökhöz. A kormány 1,7 milliárd forintot biztosít erre a célra. A két eszköz – az inzulinpumpa és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor – beszerzéséhez január elsejétől a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak kilencvenszázalékos, a felnőtteknek nyolcvanszázalékos támogatást biztosít a kabinet. „Hosszú távú kormányzati feladatnak tekintjük, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek teljes értékűen tudjanak részt venni a köznevelésben és a közétkeztetésben. Szeretnék elérni, hogy minden közoktatási intézményben lehetőség nyíljon – a szülő segítsége nélkül is – az 1-es típusú diabéteszes gyerekek ellátására, és a kiemelt céljaink közé tartozik, hogy az gyerekek a diétájuk megtartása mellett is részt vehessenek a közétkeztetésben” – tette hozzá a politikus.
Célunk, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon – folytatta a lapunknak adott nyilatkozatát térségünk országgyűlési képviselője, aki úgy értékelte, hogy a nagyszülői gyed és a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége is sok embert, kiterjedt családokat érint. Vannak azonban olyan házaspárok is, akik egyelőre még csak vágynak erre a lehetőségre, de egészségügyi okok nehezítik a gyermekvállalásukat. Számukra jelent majd igen nagy kedvezményt, hogy a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Február elsejétől ennek érdekében ingyenesé tesszük a meddőség kezelésében használt gyógyszereket és a teljes körű meddőségi kivizsgálásokat – folytatta a politikus. Mostantól kivizsgálási csomagok és a kezelésben használt gyógyszerek is százszázalékos támogatással lesznek elérhetők. Ez érvényes azokra a gyógyszerekre is, amelyekért eddig valamennyi önrészt fizetniük kellett az érintetteknek – tette hozzá.
Hazánk egy kiváló példát mutatott fel az elmúlt években Európának – nemcsak az uniónak, hanem az egész kontinensnek – abban, hogy megfordíthatók a jelenleg szinte minden országot érintő negatív demográfiai folyamatok – mondta a képviselő. Európában még mindig ritkaságszámba megy a házasságkötések számának növekedése, mi pedig ebben is egyedülállóak vagyunk – folytatta a politikus, aki szerint nagyban hozzájárult ehhez a családvédelmi akcióterv is, ami a 2019-es év egyik legnagyobb és legfontosabb hozadéka volt. Mint mondta, olyan lehetőségek nyíltak meg ezáltal a magyar fiatalok előtt, amilyenekre nemcsak Magyarországon nem volt korábban példa, de nemzetközileg is ritkaság. Július óta már százezer családnak tudtunk segíteni valamilyen támogatással – fogalmazott a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence.

(Dunakanyar Régió, 2020. január 23.)

Tuzson Bence


     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése