2020. január 4., szombat

Erősödik a politikai koordináció

A Magyar Hírlap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Erősödik a politikai koordináció

A kormányzati munka politikai koordinációját erősíti mostantól Tuzson Bence. Az államtitkár lapunknak elmondta, a fő irányok nem változnak, tehát „tovább dolgozunk a gazdaság és a családpolitika megerősítésén”.

– A Miniszterelnökség után új felkérést kapott. Mi lesz a pontos feladata?
– Egyfajta koordináció. Egy kormányzaton belül többféle ilyen tevékenységre van szükség, a szervezési koordináció alapvetően a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, míg én mostantól az ágazatokat összehangoló politikai koordinációs tevékenységbe kapcsolódok be annak érdekében, hogy – úgymond – az aprómunka is jobban menjen. A lényeg, hogy az adott döntéseknél alaposabban vizsgáljuk meg, azok összhangban vannak-e a kormányzati célkitűzésekkel. Ennek érdekében leginkább az egyes államtitkárokkal fogok együtt dolgozni.
– Mondana példát?
– Amikor megjelenik egy miniszteri rendelettervezet, s annak nyomán elindul egy jogszabály-alkotási folyamat, részletesen is meg kell vizsgálni, hogy a központi irányvonallal egyező intézkedés formálódik-e.
– Ez eddig hiányzott?
– Ilyen beosztás konkrétan nem volt a kormányban. Ugyanakkor a kormányzás tökéletesítése folyamatos feladat. A miniszterelnök pedig azért kért fel, mert úgy látja, ezen a területen is van még mit erősíteni.
– Ha már irányok: melyek lesznek a legfontosabb kérdések az idén a kormányzat szempontjából?
– A fő irányok nem változnak, tehát tovább dolgozunk a gazdaság és a családpolitika megerősítésén.
– György István veszi át a közszolgálatért felelős államtitkárságot. Mit tart eddigi megbízatása legfontosabb eredményének?
– A közigazgatás területén sikerült lerakni az egyszerűsítés alapjait, komoly folyamatok indultak el, most a törvényi változások végrehajtásán a sor. Az irányokat megszabtuk.

Kacsoh Dániel
(Magyar Hírlap, 2020. január 4.)

Tuzson Bence új felkérést kapott
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése