2024. március 1., péntek

Hamarosan megkezdődhet a fóti piac fejlesztése

A Fóti Hírnök című önkormányzati lap interjút közöl Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel.

*

Hamarosan megkezdődhet a fóti piac fejlesztése
Tuzson Bence: A hálapénzt visszaszorítottuk és több ágazatban is rendeztük a béreket

A szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó fejlesztéseink középpontjában a fiatalabb nemzedékek állnak, azok a sport és a mozgás iránt érdeklődő tanulók, akiknek az igényeit szolgálja az is, hogy a fóti Szabadidőparkban már elkészült a futókör és megépült a kötélpiramis, hamarosan pedig a játszótéri rész is bővülni fog – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, hazánk igazságügyi minisztere. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzeti kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és a családokat. Mint mondta, ma Magyarországon 4,7 millióan dolgoznak, ami egymillióval több munkahelyet jelent a korábbi baloldali kormányzás időszakához viszonyítva. A képviselő hangsúlyozta azt is, hogy hamarosan megkezdődik a fóti piac fejlesztése.

– Milyen irányok és célkitűzések állnak a folyamatban lévő fóti fejlesztések fókuszában?
– A jövőt építi az, aki iskolákat épít, és ugyanez vonatkozik az olyan nevelési intézményekre is, mint a bölcsődék és óvodák. Ezt a hozzáállást és célkitűzést tükrözik a térségünkben, így tehát Fóton is a folyamatban lévő fejlesztésink. Így például felújítottuk a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumot, megépült a Waldorf óvoda új épülete, és bővítettük a Boglárka bölcsődét. Hadd hívjam fel itt a figyelmet arra is, hogy mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy térségünkben valósul meg hazánk jelenlegi legnagyobb oktatási beruházása, a Dunakeszi Diáknegyed építése, amivel már csak a két település közelsége miatt is, az összes pályaválasztás előtt álló fóti fiatalnak is új lehetőségeket teremtünk. Ugyancsak jó hír a helyieknek, hogy hamarosan megkezdődik a fóti piac fejlesztése is.
– Megérkezett a tavasz, egyre több időt töltenek az emberek a szabadban. Ilyen tekintetben milyen újdonságokra számíthatunk?
– A szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó fejlesztéseink középpontjában is a fiatalabb nemzedékek állnak, azok a sport és a mozgás iránt érdeklődő tanulók, akiknek az igényeit szolgálja az is, hogy a fóti Szabadidőparkban már elkészült a futókör és megépült a kötélpiramis, hamarosan pedig a játszótéri rész is bővülni fog. S ha már a sportot, a helyi sportolási lehetőségeket említettem, akkor itt kell elmondanom azt is, hogy nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a fóti származású Kapás Boglárka úszónő nemrég ötödik helyezést ért el négyszáz méter vegyesen a dohai vizes világbajnokságon, így szerezve dicsőséget hazáknak, de térségünknek és a városnak is. Engedje meg, hogy ezúton is kifejezzem elismerésemet Kapás Boglárkának, akinek rendszeresen szurkolunk a nagy nemzetközi versenyeken!
– Mindig kiemelt kormányzati szempont volt az idősek támogatása is. Hogyan illeszkedik ebbe a rendszerbe a Gondosóra-program? 
– Máris meghaladta a félmilliót a Gondosóra-programba regisztráltak száma, ami azt jelenti, hogy ennyi hatvanöt év feletti honfitársunkhoz érkezhet meg a segítség egy gombnyomásra. Térségünk több települése is az elsők között volt, amikor megnyílt tavaly a regisztráció és a jelentkezés lehetősége ebbe a programba, ami egyúttal azt is jelenti, hogy országos tekintetben a fóti idősek az elsők között voltak, akik átvehették ezt a nagyon praktikus kis berendezést. Ez pedig szépen jelzi azt is, hogy mi nemcsak a nyugdíjemeléssel és a tizenharmadik havi juttatás visszaadásával segítjük az időseket, de a hétköznapokban is mindent megteszünk azért, hogy gondoskodjunk róluk. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy Európában ma Magyarországon a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben, akkor szemléletesen körvonalazódik az is, hogy ugyanez a felelős gondolkodás a természetbarát zöld szemlélet felvállalásában is megfigyelhető, hiszen a magyar mutató 18,16 százalékkal csaknem a kétszerese az uniós átlagnak.
– Több ágazatban is sikerült a kormányzatnak végrehajtania a tervezett bérrendezést. Mit láthatunk ebből a hétköznapokban?
– Valóban, az elmúlt időszakban több ágazatban is rendeztük a béreket, így például a rendőrök egységesen csaknem nyolcvanezer forintos bérkiegészítést kaptak. A kormány az idén 32,2 százalékkal emelte a tanárok és óvónők bérét, jövőre pedig további huszonegy százalékos növekedés következik. Korábban már tíz-tíz százalékos béremelés volt, így négy év alatt 93,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek. Megvalósult a bérrendezés az egészségügyben is: néhány év alatt az orvosi fizetések a négyszeresére emelkedtek, az egészségügyi szakdolgozók alapbére pedig néhány év alatt a duplájára nőtt. A legutóbb épp most, március elsejétől átlagosan húsz százalékkal növekedett a fizetésük. Ezzel a lépéssel az egészségügyi szakdolgozók alapbére 2010-hez képest tehát immár több mint négyszeresére emelkedett, s az alapbérük átlagosan ma már eléri az orvosbérek harminchét százalékát. Az előző években történelmi léptékű orvosbéremelés történt hazánkban, aminek elsődleges célja a hálapénz visszaszorítása volt. Ennek következtében kinyílt a bérolló az orvosok és a szakdolgozók között, ezt azonban a kormány két lépcsőben – tavaly júliusban és az idén márciusban –, a szakdolgozói alapbéremeléssel kiegyenlítette.

(Fóti Hírnök, 2024. március)

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, városunk és térségünk országgyűlési képviselője



     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése