2021. február 1., hétfő

Biztonságos vasutat Erdőkertesnek!

 Tuzson Bence államtitkár nyilatkozik az Erdőkertesi Napló című lapnak.

*

Biztonságos vasutat Erdőkertesnek!
A családbarát kormányzás képes megfordítani a korábbi kedvezőtlen demográfiai tendenciákat – mondta lapunknak Tuzson Bence

Erdőkertes is része annak a fejlesztési programnak, amelyet a MÁV indított el tavaly decemberben, s amelynek részeként új, modern, jól felszerelt, biztonságos utasbeállókat telepítenek a vasúti megállóhelyeken – emelte ki a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence. Térségünk országgyűlési képviselője beszélt arról is, hogy a széles körű otthonteremtési rendszer januártól újabb elemekkel bővült, amelyekre háromszázmilliárd forintot fordít a kormány. Mint mondta, minél több erdőkertesi család veszi igénybe ezeket a kedvezményeket, annál hatékonyabban lesz képes ez a program itt helyben megerősíteni közösségünket.

Decemberben kezdődtek meg a munkálatok az erdőkertesi vasúti megállóhelyen, ahol a Budapest-Veresegyház-Vác vonal első új utasbeállóját telepíti a MÁV – mondta el a lapunknak adott nyilatkozatában Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője. A vasúti cég csaknem húsz helyszínen épít korszerű utasbeállót a nagyvárosok és Budapest agglomerációjában – tette hozzá a politikus, aki szerint a munkálatok nem zavarják az utasforgalmat, a kivitelezés befejezése pedig alig néhány hónapon belül, még 2021 első negyedévében várható. Mint mondta, Erdőkertesen az utasbeállók gyártásának és telepítésének, valamint a kapcsolódó környezet helyreállítási munkálatainak várható költsége 13,5 millió forint lesz. A fejlesztés költsége – az eltérő műszaki kialakítás miatt – helyszínenként változó.
Az új utasbeállókat világítással, jó minőségű padokkal, utastájékoztatással és biztonsági kamerarendszerrel látják el – hangsúlyozta a képviselő, aki hozzátette azt is, hogy a MÁV ezzel is szeretné vonzóbbá tenni az elővárosi közlekedést az utasok számára.
A technikai részletekről szólva Tuzson Bence elmondta, hogy a modulrendszerben kialakított, új típusú utasbeállók – igazodva a vasút változatos megállóhelyi környezetéhez – szélsőperonra és két vágány közötti, úgynevezett középperonra is telepíthetők. Az öt méter hosszú alapmodul csaknem három méter magas és 2,6 méter mély, ebből több mint másfél méter mélységben széltől védett – tette hozzá a képviselő, aki kiemelte azt is, hogy az utazóközönség kényelmét szolgálják majd az egyes utasbeállókba telepített jegykiadó automaták is.
Kérdésünkre válaszolva a politikus beszélt arról is, hogy Erdőkertes mellett – várhatóan még 2021 első negyedévében – Felsőpakony, Tóvároskert, Vecsés-Kertekalja és Alsógalla; a második negyedévben Gyál, Vicziántelep, Bicske alsó, Felsőgöd, Sülysáp és Törökbálint kaphat ilyen, új típusú utasbeállót. Mezőkövesd felsőn, Szentmártonkátán, Szőlősnyaralón és Vác-Alsóvároson az év őszén várható az átadás, 2021 végére pedig Rákospalota-Kertváros, Tápiószecső és Dunakeszi új utasbeállója is elkészülhet, tehát Erdőkertes mellett a választókerület több más települését is érinti a beruházás, amelynek tervezési folyamata 2019 közepén kezdődött – hangsúlyozta Tuzson Bence.
A képviselő végül felhívta a figyelmet azokra a kedvezményekre is, amelyeket országos szinten biztosít a kormányzat a gyermekeket nevelő családoknak. Mint mondta, a széles körű otthonteremtési rendszer januártól újabb elemekkel bővült, amelyekre háromszázmilliárd forintot fordít a kormány. Az eddigi eredmények azt mutatják – folytatta –, hogy az elmúlt tíz év családbarát kormányzása képes lehet a korábbi kedvezőtlen demográfiai tendenciák megfordítására. A kormány célja, hogy hazánkban minden vágyott gyermek megszülethessen – fogalmazott Tuzson Bence, aki kifejezte reményét, hogy sok-sok erdőkertesi család is él majd ezekkel a lehetőségekkel, mert minél többen veszik igénybe, annál hatékonyabban lesz képes ez a program itt helyben megerősíteni közösségünket.

(Erdőkertesi Napló, 2021. február)



Háttérben az épülő fedett vasúti megállóhely


     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése