2021. február 1., hétfő

Előtérbe kerülnek a családok érdekei

A Csomádi Hírharang című lap interjút közöl Tuzson Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével.

*

Előtérbe kerülnek a családok érdekei
Tuzson Bence: A kedvezményeket úgy dolgoztuk ki, hogy az is felújíthassa a lakását, akinek nincs rá pénze

Térségünk országos szinten is a legfiatalabbak egyike, ezért bízik abban, hogy itt nálunk, Csomádon is kiemelten nagy lesz az érdeklődés a kormányzat családtámogatási és otthonteremtési rendszerében januártól elérhető újabb kedvezmények iránt – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője. A magyar gazdaság válságállónak bizonyult a járványidőszakban, és ezt ma már igazolják az Eurostat adatai is: mint kiderült, az Európai Unión belül hazánkban csökkentek a legkisebb mértékben a bérek a járvány idején – hangsúlyozta a politikus, aki felhívta a figyelmet, hogy továbbra is a munkahelyek megőrzését, az adócsökkentést és a beruházások ösztönzését tekintik a legfontosabb eszköznek a válságkezelésben.

– Megítélése szerint itt helyben, Csomádon mekkora lesz az érdeklődés a kormányzat családtámogatási és az otthonteremtési rendszerében januártól elérhető újabb kedvezmények iránt?
– Biztos vagyok benne, hogy térségünkben, így Csomádon is nagyon nagy lesz az érdeklődés az otthonteremtési kedvezmények január elsejétől elérhető új intézkedései, akárcsak az otthonfelújítási támogatás iránt is. Választókerületem ugyanis országos szinten is a legfiatalabbak egyike, van olyan település a régióban, amelynek az átlagéletkora tizennyolc év. Ezért gondolom, hogy itt nálunk kiemelten nagy lesz az érdeklődés, és ezért is tervezzük a munkatársaimmal, hogy lakossági fórumokat tartunk ebben a témában, amint a járványhelyzet lehetővé teszi ezt.

– A most felkínált új lehetőségeknek is több pillére van, ezért kérem, hogy térjünk ki a részletekre. Mi a különbség például az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási hitel között?
– Itt két, egymásra épülő elemről beszélünk. Az otthonteremtési támogatás azt jelenti, hogy ha valaki úgy dönt, hogy felújítja a lakását, akkor az állam ehhez segítséget nyúlt: ha legalább egy gyermek van a családban, akkor hárommillió forint támogatást vehet igénybe a házaspár. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a munkálatok költségeinek felét, vagyis ötven százalékát, de legfeljebb hárommillió forintot térít vissza a Magyar Államkincstár. Tehát ha hatmillió forintot költ valaki a felújításra, akkor hárommillióval támogatja az állam. Tisztában vagyunk azonban azzal is, hogy nem mindenkinek van hárommillió forintja erre a célra, mi azonban azokon is segíteni szeretnénk, akiknek nincsenek ilyen összegű megtakarításaik. Ezért a támogatás mellé rendeltünk egy kedvezményes hitellehetőséget: ez egy kölcsön, tízéves futamidővel, maximált kamattal. Ez tehát azt jelenti, hogy ha valaki fel akarja újítani a lakását, akkor felveheti ezt a hatmillió forintos kölcsönt, amiből elvégezheti a munkálatokat az ingatlanján. Ennek az összegnek a felét azonnal visszakapja az Államkincstártól, így a hitel felét máris lerendezheti, a másik felét – tehát a tulajdonképpeni önrészt – pedig kedvezményes hitelként törlesztheti nagyjából húszezer forintos havi részletekben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha valakinek nincsen pénze erre, de mégis szeretné felújítani a lakását, hogy szebb és kellemesebb környezetben élhessen a családjával, akkor mégis megteheti. A máris tapasztalható óriási érdeklődés miatt itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban a Magyar Államkincstár e-mailben és telefonon is ad tájékoztatást. Elektronikus levélben az otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu címre írhatnak az érdekélődők, telefonon pedig több számon is feltehetik a kérdéseiket, de most talán elég lesz, ha ezek közül csak egyet említek: +36 70 460 9005.

– Képes lesz a magyar gazdaság előteremteni, megtermelni az ezeknek a kedvezményeknek a biztosításához, a családtámogatási rendszer tartós fenntartásához szükséges költségvetési hátteret, a fedezetet?
– Mindenkit megnyugtathatok, hogy a családtámogatási intézkedésekre, azok következetes megvalósítására megvannak a források a magyar költségvetésben, emiatt tehát senkinek nem kell aggódnia, és ezt nem befolyásolja majd a járványhelyzet sem. A magyar gazdasági modell egyébként is válságállónak bizonyult, ezt megmutatták az eltelt hónapok, és törekvéseinket most már visszaigazolják az Eurostat adatai is. Ezek szerint ugyanis az unión belül hazánkban csökkentek a legkisebb mértékben a bérek a járvány idején. Azt hiszem, ez egy olyan eredmény, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a magyar kormány a teljes foglalkoztatással egy válságálló modellt tudott felépíteni. Számos nyugati ország kapkodó osztogatásba kezdett, de még így sem tudta megállítani a bérek rendkívüli csökkenését, miközben Magyarország célzottabb beavatkozással ért el nagyobb eredményt. A magyar válságkezelés lényege a munkahelyek megőrzése, ennek érdekében az adócsökkentés és a beruházások ösztönzése. Ezért sikerült elérni, hogy tavaly decemberben négyezerrel többen dolgoztak Magyarországon, mint 2019 évé végén.

(Csomádi Hírharang, 2021. február)



     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése