2021. február 1., hétfő

Otthont kell teremteni a gyermeket nevelő fóti családoknak

 A Fóti Hírnök című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Otthont kell teremteni a gyermeket nevelő fóti családoknak
Tuzson Bence: A koronavírus-járvány elleni védekezés sikeressége mindannyiunk közös érdeke

A családi otthonteremtési rendszer kedvezményeivel a magyar kormány egy olyan csomagot tett le az asztalra, amely az egyedülálló Európában – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, akinek január elején született meg ötödik gyermeke, Csongor. A politikus beszélt arról is, hogy az idén újabb szintre lépett hazánkban a családtámogatás és az otthonteremtés. Mint mondta, igyekeztek a lehető legszélesebbre tárni a lehetőségeket, hogy minél többek számára elérhetőek legyenek a felkínált kedvezmények, mert szerinte az országos intézkedések csak akkor érhetik el igazán a céljukat, ha a kisebb közösségekben is segítik a családok mindennapi boldogulását.

– Immár ötödik gyermekének megszületéséhez gratulálva tulajdonképpen magától adódik a kérdés: képviselői munkájában hogyan tudja kamatoztatni azokat a tapasztalatokat, amelyeket a mindennapi életben szerez, s amelyeket sokgyermekes édesapaként önmaga is megél?
– Igen, január eleje óta immár ötgyermekes édesapának mondhatom magam, ami leírhatatlan öröm és nagy boldogság, nemcsak nekem személyesen, de az egész családomnak is. Megszületett legfiatalabb kisfiam, Csongor, akit nagy szeretettel vártunk. A gyermekeimre is gondolva, képviselőként én már rögtön a megválasztásom után bekapcsolódtam az otthonteremtési program kidolgozásába, és 2015-től aktívan tudtunk ezen dolgozni. Akkor állítottuk össze az első ilyen csomagot a családi otthonteremtési rendszer kedvezményeivel együtt. Ez szép emlék is a számomra, de azt hiszem, hogy egyúttal óriási eredmény is a kormány munkájában, hiszen amit akkor letettünk az asztalra, az egyedülálló volt Európában. Ebben pedig mindnyájunk tapasztalatai benne voltak, azok is, amelyeket otthonról hoztunk, a saját családunkból, de nagyon sok lakossági fórumot is tartottunk, amelyeken az emberek elmondhatták a véleményüket, kifejthették igényeiket. Ezeket ugyancsak igyekeztünk beépíteni a kedvezmények rendszerébe. Meghallgattuk a lakosság észrevételeit, javaslatait, nekem ugyanis már régtől fogva meggyőződésem, hogy az országos intézkedések csak akkor érhetik el igazán a céljukat, ha itt helyben, az olyan kisebb közösségekben is, mint például Fót városa, segítik a családok mindennapi boldogulását. Ha úgy alkotjuk meg a kedvezmények rendszerét, hogy azzal itt helyben is sok-sok gyermeket nevelő fiatal házaspárt előnyös helyzetbe hozzunk, akkor így a térségünk egészének a megerősödését, gazdasági fejlődését is segítjük.
– Úgy fogalmazott az imént, hogy Európában egyedülálló volt az az otthonteremtési csomag, amit letettek az asztalra. Viszont azóta sem hagyták annyiban: folyamatosan újabb elemekkel bővül a rendszer. Milyen intézkedések szerepelnek a legfrissebb csomagban?
– A családtámogatási rendszer kiszélesítését mi sohasem tekintettük egy lezárt folyamatnak vagy befejezett munkának: folyamatosan figyelemmel kísérjük az újabb igényeket. Éppen ezért nyugodtan kimondhatjuk, hogy január elsejétől újabb szintre lépett hazánkban a családtámogatás és az otthonteremtés. A most bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az új otthont keresők mellett azok is segítséget kapnak, akik nem szeretnének költözködni. Az otthonfelújítási támogatásra gondolok, amely iránt máris óriási az érdeklődés. Az eddig beérkezett igénylések alapján úgy összegezhetjük, hogy elsősorban külső nyílászárók lecseréléséhez, tetőfelújításhoz, vagy belső munkálatokhoz, festéshez, burkolatcseréhez kértek támogatást a gyermeküket váró vagy nevelő szülők. Ezzel kapcsolatban is igyekeztünk a lehető legszélesebbre tárni a lehetőségeket, így tehát az otthonfelújítások legtöbb kiadása finanszírozható ebből a támogatásból. Azoknak, akik még nem találták meg otthonukat, és még csak ezután vásárolnának a családjuknak, nagy kedvezményt jelenthet, hogy januártól az új építésű ingatlanok értékesítési áfája huszonhétről öt százalékra csökkent. Ezen túlmenően pedig azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel, vagyis közismert nevén a csokkal vásárolnak ingatlant, az öt százalékos áfát is visszaigényelhetik. Sokak aggodalmait szeretném eloszlatni azzal, hogy elmondom: a családtámogatási intézkedésekre, azok következetes megvalósítására megvannak a források a magyar költségvetésben, emiatt tehát senkinek nem kell aggódnia, és ezt nem befolyásolja majd a járványhelyzet sem.
– A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nagyon sokak türelmét próbára teszi. Mi jelenthet igazi megoldást erre?
– A járványhelyzetre igazi megoldást elsősorban a védőoltás jelenthet. A következetes védekezésnek köszönhetően Magyarországon sikerült fékezni, lassítani a járványt, csökken az új és aktív fertőzöttek száma, de több európai országban már elkezdődött a járvány harmadik hulláma. Ezért az érvényben lévő védelmi intézkedésekről csak kellő körültekintéssel szabad dönteni, és akkor tudunk majd igazán fellélegezni, ha megérkezik a megfelelő mennyiségű vakcina az országba. A védőoltás ingyenes és önkéntes, ezért arra kérek minden fóti lakost, aki még nem tette volna meg, hogy regisztráljon az erre a célra létrehozott Vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert ezzel is segítheti az oltások tervezését, és későbbi minél hatékonyabb lebonyolítását. A regisztráció alig néhány percet vesz igénybe, viszont azzal, hogy rászánja magát erre, mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az az idő, ameddig a türelmüknek még mindenképp ki kell tartania. Az eredményes védekezés mindannyiunk közös érdeke.

(Fóti Hírnök, 2021. február)


Tuzson Bence ötödik gyermekével, Csongorral


Tuzson Bence a családjával


     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése