2017. október 5., csütörtök

Négy évtized álma vált valóra

A Dunakanyar Régió című helyi lap a Gérecz Attiláról elnevezett tanuszoda avatóünnepségéről ír.

*

Négy évtized álma vált valóra

A szeptemberi iskolaavatás után máris egy újabb jelentős fejlesztést, az új tanuszoda átadását ünnepelhették Dunakeszin, ahol 368 millió forintos állami támogatással valósult meg a beruházás. Jelenleg csaknem 50 településen zajlanak iskolafejlesztések az országban, s ezek teljes mértékben hazai, kormányzati forrásból valósulnak meg, tehát a helyi önkormányzatoknak még csak önerőt sem kell biztosítaniuk. A most átadott létesítményhez a várossá avatásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Dunakeszi önkormányzata biztosította a telket, parkolót épített és parkosította a környéket. Az uszoda névadója Gérecz Attila, egykori válogatott öttusázónk, aki a korabeli olimpiai keretnek is tagja volt, s az ötvenhatos forradalom és szabadságharc idején vesztette életét – mondta el az avatóünnepségen Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlései képviselője.

A most felavatott sportlétesítmény a városban és a térségben élő gyerekek úszásoktatását és sportolását biztosítja, megépülésével a Pest megyei település régi álma vált valóra – hangsúlyozta a Gérecz Attila Tanuszoda avatóünnepségén elmondott beszédében Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Ez az uszoda is része annak a kormányzati törekvésnek, amely a mindennapi testnevelést támogatja, s ezzel a gyermekek egészségét szolgálja, alapvető célja pedig nem kevesebb, mint hogy a felnövekvő generációk sportos, egészséges nemzedékek legyenek. A sport kitartásra, céltudatosságra, közösségi összefogásra nevel – fogalmazott az államtitkár.
Dunakeszi az ország legnagyobb tankerülete, amelyhez csaknem 27 ezer diák tartozik, a városban pedig több mint négyezren tanulnak. Közülük elsőként a harmadikosok és a hatodikosok vehették igénybe az új létesítményt, de mint Tuzson Bence elmondta, nemcsak a diákok, hanem a felnőttek is használhatják majd az úszómedencét, „ami öröm mindannyiunk számára”.
Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Dunakeszin több jelentős iskolaberuházás is megvalósult az elmúlt időszakban, például szeptember elején adták át az új, 24 tantermes iskolaépületet, amelyhez egy sportcsarnok is tartozik. Ezt 4,6 milliárd forintos állami támogatásból hoztak létre. A most felavatott uszoda elnevezésével pedig egy ötvenhatos áldozat emléke előtt is tiszteleg a város, ugyanis Gérecz Attila válogatott öttusázó, aki a korabeli olimpiai keretnek is tagja volt, a forradalom és szabadságharc idején vesztette életét – mondta ünnepi beszédében Tuzson Bence, a Pest megyei 5. választókerület országgyűlési képviselője.
A fejlesztések célja, hogy a gyermekek szebb és jobb körülmények között tanulhassanak, valamint, hogy megteremtsék a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás feltételeit, több lehetőséget biztosítva ezáltal a rendszeres testmozgásra, sportolásra – mondta avató beszédében Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Az új tanuszodákban minden esetben két medence létesül: egy 10 méteres tanmedence és egy 25 méteres, 6 pályás úszómedence. Szabó Tünde beszélt arról is, hogy a kormány a Minden gyermek tanuljon meg úszni! program megvalósítása érdekében célként fogalmazta meg, hogy járásonként legyen biztosított a tanuszodahozzáférés.
Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere felidézte, hogy 1977-ben, amikor a települést várossá avatták, a lakosság részéről már megfogalmazódott az igény egy uszoda építésére. De ez a későbbiekben azonban csak vágy maradt, még ha megvalósításának ígérete folyamatosan szerepelt is a pártok választási kampányában. Így például a 2006-os megmérettetés előtt ígéretet kaptak a Gyurcsány-kormánytól, sőt, már a támogatási szerződést is aláírták, de a voksolás után „forráshiány” miatt mégsem épülhetett meg az uszoda. A kormány és az önkormányzat összefogásával most végre sikerült megvalósítani az itt élőknek azt az álmát, amely a város történetének 40 éve alatt mindvégig a szívügyük volt – fogalmazott a polgármester.
A szeptember elején átadott iskolához hasonlóan az uszoda építése is az összefogás eredménye – fogalmazott az avatóünnepségen a város polgármestere. Dióssi Csaba köszönetet mondott a két államtitkárnak, Szabó Tündének és Tuzson Bencének, akiknek köszönhetően a dunakeszi diákok úszásoktatása megkezdődhet a Gérecz Attila Tanuszodában, ahol a munka szakmai hátterét Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó biztosítja majd.

(Dunakanyar Régió, 2017. október 5.)

Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Szabó Tünde államtitkár, Dióssi Csaba polgármester és Tuzson Bence államtitkár avatta fel az uszodát a Fazekas iskola igazgató asszonya és diákjai közreműködésével


A Gérecz Attila Tanuszodában a munka szakmai hátterét Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó biztosítja majd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése